Skip to content

Galerie foto. Prima expozitie a lui Brancusi in Japonia a inclus peste 20 de sculpturi ale geniului roman. Este a treia expunere importanta din ultimul an, dupa prezentarile de succes de la Timisoara si Centrul Pompidou.

La Tokyo s-a inchis ieri prima mare expozitie a lui Constantin Brancusi intr-un muzeu japonez. Deschisa pe 30 martie la Muzeul Artizon, aceasta a prezentat peste 20 de sculpturi ale artistului de origine romana si peste 65 de ilustratii, desene, picturi si fotografii. 

Lucrarile expuse au fost imprumutate din colectii private, din Atelierul Brancusi de la Centrul Pompidou si din muzee si institutii din Japonia, Franta si S.U.A. Evenimentul a fost realizat cu sprijinul Ambasadelor Romaniei si Frantei si Institutului Francez din Japonia.

Expozitia, denumita „Brancusi: Carving the essence” — Brancusi: Sculptand esenta —, este prima incercare de a-l prezenta pe artist intr-o maniera comprehensiva in cadrul unui muzeu japonez. 

Curatorii Hideaki Shimamoto si Anna Ueda si-au dorit sa-l prezinte pe artist prin totalitatea de medii si mijloace creative folosite. Dincolo de sculpturile sale impresionante, publicul l-a descoperit pe Brancusi ca fotograf si chiar pictor. In galerie au fost incluse desene si picturi in tempera mai putin cunoscute sau expuse, dar si fotografii realizate de artist sau portrete ale acestuia. 

Lucrarile din expozitie au fost realizate de Brancusi intre 1900 si finalul anilor 1920, iar printre ele se afla versiuni in bronz sau gips pentru „Domnisoara Pogany”, „Sarutul”, „Pestele”, „Muza adormita”, „Supliciul”, „Cocosul”, „Pasare in zbor” si „O domnisoara sofisticata”. 

Este a treia expozitie importanta dedicata lui Brancusi din ultimul an. In 2023 expozitia de la Timisoara dedicata sculptorului a avut peste 130.000 de vizitatori, iar expozitia de la Paris a trecut in luna mai de 200.000 de spectatori. 

In ultimii ani, interesul pentru Brancusi a crescut din ce in ce mai mult in randul publicului si al expertilor in arta, ceea ce se remarca si prin evenimentele si expozitiile majore ce ii sunt dedicate. Sculptorul roman este cercetat mai ales pentru universalitatea operei sale si contributiile fundamentale aduse artei moderne. 

Marea expozitie Brancusi de la Timisoara a adus cifre record de vizitatori care au vazut peste 100 de opere ale sculptorului. Aceasta a fost organizata la Muzeul National de Arta din Timisoara cu ocazia programului cultural „Timisoara 2023 – Capitala Europeana a Culturii”, fiind cea mai ampla expozitie dedicata lui Brancusi in Romania in ultimii 50 de ani.

Expozitia de la Centrul Pompidou din Paris a fost cea mai mare restrospectiva Brancusi din Franta si a reunit aproape 200 de sculpturi, fotografii, desene, filme si documente de arhiva. A fost un eveniment expozitional care a marcat inchiderea institutiei pentru renovare timp de 5 ani. Procesul va include si transferul intregului atelier Brancusi din fata cladirii, iar expozitia a fost o ocazie unica de a descoperi toate aspectele operei inventatorului sculpturii moderne. Din lucrarile expuse au facut parte si opere din Romania, de la Muzeul National de Arta din Bucuresti si Muzeul de Arta din Craiova. 

Tot anul acesta, la Fundatia Henry Moore din Leeds, Marea Britanie, s-a deschis sezonul de cercetare „Brancusi and Britain” prin care istorici de arta, artisti si expertii sunt invitati sa reconsidere rolul pe care l-a avut Brancusi asupra artistilor, scriitorilor si ganditorilor din Marea Britanie.

Citește în continuare