Skip to content

Desenele Reginei Victoria, adjudecate la licitatie pentru 5000 de euro. De la 8 ani pana la finalul vietii a creat peste 4.000 de opere de pictura, gravura si desen.

La Londra au fost scoase la licitatie desenele Reginei Victoria, realizate in perioada adolescentei. Este vorba despre patru lucrari create de fostul monarh in jurul varstei de 14 ani, cand era inca printesa. Evenimentul a fost gazduit de casa de licitatii Roseberys. 

Trei dintre desene reprezinta cavaleri in lupta, portretul unei fete si o femeie calare, fiind realizate in 1833. Al patrulea, creat mai tarziu, in 1838, la un an dupa incoronare, reprezinta o femeie asezata care poarta coroana si o esarfa, alaturi se afla semnatura „de Majestatea Sa”. Specialistii sunt de parere ca este un autoportret, chiar daca asemanarea nu este imediat vizibila.

Desenele au fost vandute intr-un album cu alte lucrari realizate de artisti victorieni, adjudecat pentru 5000 de euro. Casa de licitatii a estimat initial un pret intre 1.770 si 3.300 de euro. 

Pe langa desene si miniaturi realizate de alti artisti britanici de secol al XIX-lea, printre care George Hayter si James Roberts, albumul contine si obiecte si documente rare de arhiva care au apartinut Reginei Victoria, inclusiv o invitatie la incoronarea regelui George al IV-lea din 1821. 

Potrivit lui Charlotte Russell, sefa departamentului de licitatii pentru Vechii Maestri si pictura europeana si britanica la Roseberys, „Desenele timpurii ale reginei demonstreaza ca inca invata si ca inca isi perfectioneaza mana. Era o tanara foarte curioasa, pasionata de arta.”

Russell este de parere ca albumul a fost asamblat de Augusta Hayter, nora pictorului George Hayter si o apropiata a curtii regale. Socrul ei a pictat portretul de incoronare al reginei si i-a oferit lectii de desen. 

George Hayter a fost pictorul de curte al Reginei Victoria pentru o perioada indelungata. Acesta i-a format mana, iar desenele scoase la licitatie arata influenta lui asupra reginei.

In timpul vietii sale, Regina Victoria a creat peste 4.000 de lucrari. Cea mai mare parte a acestora se afla in Royal Collection Trust si au fost realizate intr-o perioada intinsa pe 64 de ani. 

Fostul monarh a primit lectii de desen incepand cu varsta de opt ani, fiind descrisa drept „talentata” si „prolifica”. In decursul timpului a fost instruita de artisti cunoscuti, precum Edwin Landseer, William Leighton Leitch si Franz Xaver Winterhalter. In desenele sale explora de obicei ceea ce observa in jur, de la natura si viata domestica, la oamenii pe care ii intalnea in calatoriile sale. 

Regina Victoria si-a impartasit pasiunea pentru arta si cultura cu sotul ei, Printul Albert. In primele luni de casatorie, cei doi desenau si pictau impreuna, au invatat sa graveze si daruiau creatiile lor prietenilor si familiei. Cuplul regal a jucat un rol esential in fondarea South Kensington Museum, deschis in 1852 si care astazi poarta numele de Victoria & Albert Museum. 

Pasiunea pentru pictura a fost mostenita de stra-stra-stranepotul Reginei Victoria, actualul Rege Charles. Lucrarile sunt de asemenea vandute in licitatie si dorite de colectionarii de arta regala.

Citește în continuare