Skip to content

Jim Carrey scoate la licitatie 35 de opere de arta din colectia lui privata, include lucrari de Alexander McQueen si David Hockney. Desi a anuntat ca se retrage din actorie, Carrey va reveni in curand pe marele ecran.

Jim Carrey a anuntat in ultimii ani ca nu se mai simte atras de actorie, fiind dedicat mai degraba artei vizuale, in special picturilor sale. Pasiunea lui pentru arta a existat constant de-a lungul carierei in Hollywood si s-a tradus intr-o colectie de arta considerabila pe care a decis recent sa o scoata la licitatie.

Cunoscut pentru rolurile sale iconice in Truman Show, Eternal Sunshine of the Spotless Mind sau Masca, Carrey se recomanda in prezent drept colectionar de arta. Casa de licitatii Bonhams L.A. va vinde pe 25 iulie obiecte pe care artistul le-a achizitionat in ultimii 30 de ani.

In total, licitatia include 35 de loturi ale unor artisti modernisti si contemporani, in special lucrari de design de interior care arata gustul rafinat al lui Carrey pentru formele organice.

Printre piesele scoase la licitatie se numara lucrarile “Pereche de maini” de Adam Kurtzman din 2004 (estimare: 2.000-3.000 de dolari) si structura din otel inoxidabil “Sfera” de Martin C. Herbst din 1965 (estimata la 3.000-5.000 de dolari), sio masuta de cafea in forma de liliac de Paula Swinnen (cu pret estimat la 6.000-8.000 de dolari).

Exista, de asemenea, un grup de lucrari din anii 1960 ale sculptorului francez Philippe Hiquily: o consola proiectata impreuna cu Jean-Claude Farhi (20.000-30.000 de dolari), un fotoliu realizat din alama si otel (20.000-30.000 de dolari) si un covor tesut cu fir metalic si matase de Alexander McQueen (15.000-20.000 de dolari).

Multe dintre lucrari sunt influentate de forme intalnite in natura, inclusiv cea mai scumpa opera a licitatiei, “Cumulus Table” din marmura sculptata a designerului olandez Joris Laarman, al carei pret este estimat intre 60.000 si 80.000 de dolari.

Pe langa pasiunea lui Carrey pentru designul modernist si artisti celebrati in cercuri distinse, colectia lui include si arta plastica, picturi si fotografii. Multe dintre ele ii contureaza un portret mult mai serios si mai sofisticat actorului, fata de comediile si aparitiile haioase pentru care este cunoscut.

Sectiunea de arta plastica include o pictura de Kenny Scharf (Ice Mont din 2014, estimata la 30.000-40.000 de dolari) si o lucrare David Hockney pe hartie care descrie una dintre piscinele sale iconice (estimata la 10.000-20.000 dolari).  

Vanzarea include si o selectie de fotografii care vorbeste despre gusturile vizuale si muzicale ale lui Carrey. Sunt incluse imagini abstracte de Ruth Bernhard si Jacques Lowe, precum si fotografii cu Bob Dylan, Beatles si Jimi Hendrix realizate de Danny Lyon, Gered Mankowitz si Astrid Kirchherr.  

„Am avut marele noroc de a fi inconjurat de multe dintre cele mai frumoase lucruri din viata. sS sunt intotdeauna multumit cand este timpul sa le las sa plece, astfel incat si altii sa se poata bucura de ele.”, a declarat Carrey despre licitatie.

Practica artistica a lui Carrey a luat amploare in ultimul deceniu. Acesta a inceput sa isi expuna picturile in anii 2010 iar din 2016 a realizat caricaturi ale politicienilor americani.

In 2017, Carrey dezvaluia ca a inceput sa picteze in 2011 cand a expus lucrarea “Nimic de vazut aici” la  Heather James Fine Art Gallery din Palm Springs dar nimeni nu stia la vremea respectiva cat de mult dedica actorul acestei pasiuni. Intr-un scurt documentar lansat sase ani mai tarziu, intitulat “I Needed Color”, apar primele imagini cu el lucrand in studio. 

In 2022, Carrey a anuntat ca se va retrage din actorie si va continua sa creeze lucrari de arta vizuala, inclusiv NFT-uri bazata pe una dintre picturile sale, “Sunshower”, lucrarea fiind acompaniata de o inregistrare a vocii sale. Ulterior, s-a distantat de conceptul de NFT-uri.

Detalii despre licitatia Bonhams gasiti aici.

In urma cu doi ani, cand si-a anuntat retragerea, Carrey sustinea ca ultimul lui film va fi dublarea personajului Dr. Robotnik din “Sonic the Hedgehog 2”.

In februarie anul acesta, publicatia Variety a confirmat ca actorul va reveni si pentru “Sonic the Hedgehog 3”, filmul animat care urmeaza sa fie lansat in cinematografe pe 20 decembrie 2024.

In prezent, actorul ar urma sa joace in pelicula “Evergreen Pines and the Fading Summer”, in regia lui David Robert Mitchell. Filmul spune povestea unui barbat in jur de 50 de ani care ajunge intr-o tabara in care se afla in competitie cu alti participanti. Porneste in cautarea unuia dintre prietenii dati disparuti si a unei creaturi mitologice care pazeste o comoara.

In ultima declaratie facuta pe acest subiect, Carrey spunea ca daca va exista un scenariu care il va misca profund, va reveni la actorie.

Jim Carrey s-a nascut pe 17 ianuarie 1962 in Newmarket, Ontario, Canada. Si-a  inceput cariera in cluburile de stand-up comedy din Toronto, unde a atras atentia datorita talentului sau de a imita alti actori si de a spune glume.

Si-a facut debutul in televiziune in anii ’80, dar a castigat popularitate prin emisiunea de comedie „In Living Color” (1990-1994). Debutul pe marele ecran a venit in 1994, cu trei filme de succes: „Ace Ventura: Pet Detective”, „The Mask” si „Dumb and Dumber” care i-au consolidat reputatia de comediant de exceptie si l-au transformat intr-o vedeta internationala.

Treptat a lucrat ca scenarist si producator, fiind recunoscut in special pentru stilul energic si expresiv de a juca in comedii. A mai jucat in hituri precu „Liar Liar” (1997), „The Truman Show” (1998) si „Bruce Almighty” (2003). 

„The Truman Show” i-a adus aprecieri critice si a demonstrat ca poate aborda si roluri mai serioase. A continuat sa exploreze dramele si comediile de-a lungul carierei sale, remarcandu-se in „Man on the Moon” (1999), unde l-a interpretat pe Andy Kaufman, si „Eternal Sunshine of the Spotless Mind” (2004), un rol care i-a adus aprecieri unanime si un Glob de Aur.

Pe plan personal, Carrey a declarat ca s-a luptat mai mereu cu depresia si sanatatea mintala. Acest lucru l-a determinat sa se implice in actiuni filantropice si sa vorbeasca deschis despre problemele lui emotionale, un aspect pentru care a fost si este in continuare apreciat, fiind printre putinii actori de talia lui care au vorbit cu franchete si in profunzime despre efemeritatea pe care o aduce faima dar si umanitate, in general.

Citește în continuare