Skip to content

Pistoalele cu care a incercat sa se sinucida Imparatul Napoleon, vandute la licitatie pentru 1,7 milioane de euro. 

Pistoalele cu care Napoleon Bonaparte a incercat sa se sinucida in urma unei infrangeri pe campul de lupta au fost vandute recent la licitatie. Au fost adjudecate pentru 1,7 milioane de euro in cadrul unui eveniment al casei de licitatii Osenat de la Fontainebleau, in sudul Parisului. 

Cele doua arme sunt decorate incrustate cu aur si argint si au fost achizitionate intr-o cutie care contine si instrumentele pentru curatarea si umplerea lor cu praf de pusca. Pe fiecare pistol se afla un portret in profil al lui Napoleon din perioada de glorie a Imperiului Francez. 

Napoleon a incercat sa foloseasca pistoalele dupa ce Parisul a fost ocupat si francezii au fost invinsi in lupta cu rusii, austriecii si prusacii din 1814. Dupa acest razboi, imparatul a fost inlaturat de la putere, a abdicat si a fost trimis in exil. 

Fostul imparat a fost oprit din incercarea de sinucidere de catre un scutier care i-a scos tot praful de pusca din pistoale, ulterior a incercat sa foloseasca otrava, insa a supravietuit. In cele din urma, soldatul care i-a salvat viata a primit pistoalele in semn de recunostinta pentru loialitatea sa. 

Jean-Pierre Osenat, directorul casei de licitatii, a declarat: „Cu aceasta pereche de pistoale, el s-a gandit sa se sinucida cand a aflat ca trebuie sa cedeze puterea. Se afla pe scara mare din fata palatului din Fontainebleau, la 300 de metri de casa de licitatii. Aceste arme reprezinta sfarsitul epocii sale, imaginea decaderii sale.”

Dupa abdicare, Napoleon a plecat in exil pe insula Elba, in apropierea coastei italiene, insa s-a intors in Franta dupa cateva luni. Ulterior, dupa ce francezii au fost invinsi de britanici in Batalia de la Waterloo, a fost exilat definitiv pe insula Sfanta Elena din sud-estul Africii. Acolo a murit sase ani mai tarziu, in 1821.

Guvernul francez a interzis ca pistoalele sa iasa din tara, deoarece fac parte din patrimoniul cultural al Frantei. Valoarea lor a depasit estimarile initiale de 1,2-1,5 milioane de euro.

Cu doua zile inainte de licitatie, Ministerul francez al Culturii a clasat pistoalele drept tezaur national si a interzis exportul lor. In hotararea emisa se mentioneaza ca guvernul francez are la dispozitie o perioada de 30 de luni pentru a face o noua ofera de cumparare a armelor, iar proprietarul are posibilitatea sa o refuze. De asemenea, pistoalele pot parasi tara numai pentru o perioada scurta de timp, cu intoarcere obligatorie. 

Obiectele care au apartinut lui Napoleon sunt la mare cautare printre colectionari. Anul trecut, o palarie „bicorn” specifica garderobei sale a fost vanduta pentru 1,9 milioane de euro. Aceasta inca avea atasate podoabe in culorile nationale ale Frantei, albastru, alb si rosu.

Citește în continuare