Skip to content

Cele mai racoroase locuri din Romania unde sunt si spatii de cazare. In tara noastra e unul dintre cei mai mari ghetari din Europa.

Urmeaza saptamani cu canicula extrema in Romania si incepem sa cautam fiecare solutii de a parasi orasele aglomerate unde betonul face caldura si mai greu de suportat. E bine sa ne indreptam deci catre locuri din tara unde stim ca e racoare natural, iar daca puteti sa munciti remote nici nu e nevoie de o vacanta pentru a merge catre racoare.

Iata care sunt cele mai racoroase locuri din tara si ce puteti face in zonele respective ca turisti.

Stim din buletinele meteo ca cel mai racoros oras din Romania este Miercurea Ciuc.

Acolo se petrece un fenomen de inversiune termica prin care deseori vedem pe harta temperaturilor o regiune mai putin fierbinte, chiar si vara. E un oras care e modernizat, cu muzee frumoase si o viata sociala bogata. Si nu, nu se supara nimeni daca nu stiti sa vorbiti ungueste, asta e o legenda urbana.

Intr-o vizita in Miercurea Ciuc aveti Muzeul Secuiesc al Ciucului care arata foarte frumos istoria locului, in cartierul Sumuleu Ciuc este o manastire romano-catolica franciscana care e cel mai mare loc de pelerinaj catolic din Romania.

In zona este si statiunea Harghita Bai, nu mai mult de 20 km de oras,  unde este un parc de aventuri (Balu Adventure Park). Sunt trasee de biciclete, pensiuni cu mancare traditionala, delicioasa mancare ungureasca pe care trebuie sa o incercati oricand si oriunde, dar mai ales intr-o zona cu traditie.

In zona Bistrita Nasaud sunt mai multe locuri superbe cu temperaturi mici indiferent de perioada anului.

Taul Zanelor, Muntii Calimani este o zona ideala termic, cu o apa cu nume de poveste. Inconjurat de o padure de molid, Taul Zanelor este o arie protejata de interes national, in judetul Bistrita-Nasaud din nord-vestul Muntilor Calimani. Un traseu excelent turistic cu izvoare pitoresti si poieni racoroase. Aici se afla si un lac ce poarta acelasi nume, in jurul caruia circula o frumoasa legenda cu zane si ciobani.

Legenda spune intre altele ca demult, doi ciobani pe numele lor Scurtu si Pasare au intalnit in aceasta poiana patru zane ce veneau sa descante si sa zburde de cate ori era luna plina. Le pazea o catea uriasa pe nume Tiganca. Au facut pact cu ciobanii ca acestia sa nu vina in poiana niciodata cand zanele erau acolo.

Le-au daruit si un parau ce azi poarta numele unuia dintre ciobani, Scurtu, pentru a adapa oile. Insa ciobanii au incalcat intelegerea. Pasare a momit cateaua cu carne de miel dreasa cu buruieni adormitoare si apoi a dus-o si a legat-o de un arbore pe varful ce azi se numeste Tiganca. Apoi s-au ascuns in tufarisuri si s-au desfatat privind zanele ce zburdau goale prin Poiana Zanelor ce in acele timpuri era tripla ca dimensiune. Cand si-au dat seama ca cei doi au incalcat pactul, de furie zanele au pravalit muntele peste ei. Scurtu, iute de picior, a reusit sa scape ascunzandu-se o vreme in padurile in locul numit azi la Piciorul Scurtului.

Un alt loc unde gasim racoare este pasul Tihuta (numit si  Pasul Bargau, in maghiara Borgói-hágó), este o trecatoare care asigura legatura intre Depresiunea Dornelor si Depresiunea colinara a Transilvaniei.

Aici se afla o tabara de vara creata de fratii Useriu – Alin si Tibi – pe nume Tasuleasa, si e si locul prin care trece Via Transilvanica, drumul care traveseaza tara din Suceava la Dunare si poate fi facut pe joss au cu Bicicleta descoperind traditiile locale. Via Transilvanica este tot o initiative a celor doi frati prin asociatia Tasuleasa.

In zona pasul Tihuta avem ca obiective turistice ca Tinovul Poiana Stampei, Statiunea turistica Piatra Fantanele (1201 m). Aici se afla un hotel care se vrea o copie a celui imaginat de Bram Stoker in romanul Dracula. Tot in zona e si Manastirea Piatra Fantanele si Lacul Colibita.

Un alt loc cu racoare si peisaje spectaculoase, dar si spatii de cazare este zona lacului Balea.

Noi ne intalnim cel mai adesea cu stirile despre Lacul Balea pentru ca iarna acolo se construieste un hotel de gheata care e locuibil 2-3 luni pe an pentru ca temperaturile sunt foarte mici iarna.

In mijlocul unuia dintre cele mai frumoase regiuni montane din Carpati, Cabana Balea Lac este situata langa un lac glaciar unde temperaturile ajung in luna iulie la 15 grade. Fiind direct accesibila din spectaculosul Transfagarasan, la o altitudine de 2034 de metri deasupra nivelului marii, cabana ofera cazare conform standardelor internationale. Toate camerele sunt dotate cu mobilier din lemn, dusuri, toalete si televizoare, oferind o priveliste uluitoare atat asupra lacului Balea, care are o suprafata de 4,6 ha, cat si peste lanturile muntoase din jur. Acolo sunt de fapt doua cabane cu un total de 28 de acamere – unele apartamente sua  garsoniere, altele dormitoare commune cu 4-6 locuri, toate echipate conform standardelor internationale, inclusive cu retea de internet.

 Cheile Nerei este un alt loc minunat unde gasim racoare in aceasta perioada.

In zona avem cel mai mare lac carstic din tara, cateva cascade frumoase, carari stancoase si tunele sapate in urma cu sute de ani
Poate cele mai frumoase chei din Romania se afla in Sud-Vestul Romaniei, in Banatul Montan (Caras-Severin).

 Pestera Scarisoara – care are si ce mai mare ghetar din Romania – este recunoscuta drept unul dintre cele mai racoroase locuri din Romania

 Pestera e amplasata in adancurile Apusenilor, iar temperature ajunge maximum la 10 grade.

Pestera Scarisoara sau Ghetarul de la Scarisoara adaposteste cel mai mare ghetar subteran din Romania. De aici ii vine si numele de „ghetar” iar „Scarisoara” provine de la comuna Scarisoara situata 16 km mai jos, de care apartinea administrativ in vremea cand a fost numita astfel. Acum apartine comunei Garda de Sus, judetul Alba.

Drumul spre pestera porneste din comuna Garda de Sus, situata pe valea Ariesului Mare. Intrarea in Ghetarul de la Scarisoara se face printr-un impresionant aven, a carui gura, cu un diametru de 60 m, se deschide in padurea din marginea platoului. O poteca ingusta sapata in stanca si cateva scari metalice ancorate in pereti inlesnesc coborarea celor 48 m cat masoara adancimea avenului. Pe fundul lui se pastreaza in tot timpul anului un strat gros de zapada. Aici se patrunde in Sala Mare printr-un impresionant portal masurand 24 m latime si 17 m inaltime.

In Borsa in judetul Maramures avem un alt loc cu racoare dar si cu peisaje superbe si obiective turistice. Cascada Cailor care e in Muntii Rodnei.

Una dintre legende spune ca intr-un loc anume, fugind de ursul care ii incoltise, caii au sarit in prapastie, iar de la aceasta poveste se zice ca a fost dat numele acestei cascade. Ca sa ajungeti la Cascada Cailor trebuie sa urcati fie pe jos, fie cu telescaunul din Statiunea Borsa (cativa kilometri mai sus de orasul Borsa), iar de acolo mai mergeti cam jumatate de ora pe jos (e traseu marcat). Stropii cascadei si altitudinea plaseaza Cascada Cailor pe lista cu locuri racoroase din Romania, tocmai bune pentru o vara torida.

Chiar daca  zona turistica a Bucegilor nu mai e atat de racoroasa in ultimii ani si, in plus, e destul de aglomerata pentru ca pana la  blocarea Vaii Oltului accesul era usor in zona, unul dintre obiectivele cu racoare si foarte frumos e zona care are Sfinxul, Babele si Crucea Caraimanului.
Usor accesibile fie cu telecabina, formatiunile de pe platoul Bucegilor sunt potrivite pentru vremea calduroasa a verii.

Citește în continuare