Skip to content

Beneficiile dusurilor reci in zilele caniculare. Ajuta la arderea caloriilor, regleaza temperatura corpului, imbunatatesc imunitatea, circulatia sanguina si starea de bine.

Specialistii sustin ca dusurile reci au numeroase beneficii, atat fizice, cat si psihologice, si sunt recomandate mai ales in timpul perioadelor cu temperaturi ridicate, cand corpul se confrunta mai des cu stresul termic. Ar putea fi o solutie ideala pentru zilele acestea.

Un dus rece de cateva minute va poate ajuta sa va recuperati mai repede dupa o activitate obositoare, cum ar fi un antrenament sau o alergare si contribuie la imbunatatirea starii de bine si la reglarea temperaturii corpului. Va invitam sa descoperiti mai jos beneficiile dusurilor reci. 

Dusurile si scufundarile in apa rece va ajuta la arderea caloriilor si la tonifierea pielii. De asemenea, stimuleaza metabolismul, circulatia sanguina si ritmul cardiac. 

Specialistii sustin ca in momentul in care corpul intra in contact sau este scufundat in apa rece, organismul apeleaza in mod direct la muschi pentru a combate pierderea de caldura. Prin contractarea lor, corpul isi dubleaza cantitatea de energie folosita si apeleaza la rezervele de grasime pentru a-si alimenta procesele interne, facilitand arderea caloriilor si stimularea metabolismului.

Dusurile reci stimuleaza circulatia sanguina deoarece in contact cu apa rece vasele se contracta, iar organismul redirectioneaza sangele catre cele mai vitale organe. In timpul acestui proces sangele devine in mod natural mai bogat in oxigen si nutrienti. Cand iesiti dintr-un dus rece, vasele de sange se vor dilata pentru a creste fluxul sanguin, astfel organismul decongestioneaza organele interne si favorizeaza schimbul de oxigen, relaxarea musculara si reducerea inflamatiei. 

De asemenea, prin contractarea vaselor din sange din piele, aceasta poate deveni in timp mai tonifiata.

Un alt beneficiu al acestor dusuri este ca va pot imbunatati imunitatea fata de racelile si virusii comuni. Folosirea apei rece va stimula celulele sanguine (leucocitele) care lupta impotriva infectiilor. 

Potrivit unui studiu efectuat in 2016 in Olanda, persoanele care practica dusuri reci saptamanal —timp de 30, 60 sau 90 de secunde —, au cu 29% mai putine sanse de a se declara bolnave. 

O alta cercetare din 2008 sustine ca dusurile reci pot avea un impact pozitiv si asupra persoanelor care sufera de depresie, participantii care au optat pentru aceasta practica in mod regulat timp de mai multe luni au declarat ca simptomele lor s-au ameliorat treptat. 

Specialistii sunt de parere ca apa rece are un efect relaxant care poate scadea anxietatea si imbunatati starea de bine. Totodata, expunerea la frig creste nivelul de endorfine, adesea cunoscute ca „hormonii fericirii”, care actioneaza ca analgezice naturale pentru durere si stres.

Dusurile reci pot ajuta la reducerea durerii cauzate de leziuni sau afectiuni cronice, insa trebuie practicate cu atentie si rabdare. O trecere prea brusca de la caldura la temperaturi scazute va poate provoca disconfort accentuat, suprasolicitarea mecanismelor de termoreglare a corpului si hidrocutie, o stare de soc creata de trecerea brusca de la temperatura ambientala la cea a apei reci.

Potrivit medicilor, solutia ideala este scufundarea treptata a corpului in apa, incepeti prin a uda chipul si apoi zona cefei. In acest mod puteti asigura o termoreglare eficienta a corpului. Temperaturile ideale pentru dusurile reci sunt sub 15 grade. De asemenea, persoanele cu probleme cardiace sau cu probleme respiratorii ar trebui sa ceara sfatul medicului inainte de a le practica.

Citește în continuare