40% din cazurile de cancer si jumatate din decese pot fi prevenite prin schimbarea stilului de viata. Ce putem schimba ca sa traim mai bine
In contextul cresterii numarului de cazuri de cancer in randul adultilor din Statele Unite, un nou studiu a constatat ca aproximativ 40% din cazuri – si aproape jumatate din decese – ar putea fi prevenite prin schimbari ale stilului de viata.
Un studiu publicat de American Cancer Society, a analizat 30 de tipuri de cancer si 18 factori de risc care ar putea fi modificati prin alegerea stilului de viata, inclusiv aspecte precum fumatul si greutatea corporala.
In general, fumatul de tigara a fost principalul factor de risc pentru cancer, contribuind la aproape 20% din toate cazurile de cancer si la 30% din toate decesele cauzate de cancer. Studiul a analizat datele din 2019 si a constatat ca factorii de stil de viata au fost legati de mai mult de 700 000 de cazuri noi de cancer si de mai mult de 262 000 de decese in randul adultilor cu varsta de 30 de ani si peste.
In 2021, cele mai recente date disponibile, aproape 1,8 milioane de cazuri noi de cancer au fost raportate doar in Statele Unite, la nivel global cresterea fiind si mai mare.
Noul studiu da indicii despre ce putem schimba in viata noastra pentru a reduce incidenta cancerului.
S-a constatat ca riscul de cancer a crescut atat pentru fumatorii actuali, cat si pentru fostii fumatori, precum si pentru persoanele expuse la fumatul pasiv. Fumatul este asociat cu aproximativ 12 de tipuri de cancer, inclusiv cancere pulmonare si bucale, precum si cancere de sange, col uterin, vezica urinara, pancreas, stomac, ficat si rinichi.
Prin renuntarea la fumat, sansa unei persoane de a face cancer la gura, gat, plamani sau laringe scade la jumatate.
In termen de 20 de ani de la renuntarea la fumat, riscul unei persoane de a face cancer la gura, gat, cutie vocala sau pancreas, „scade la aproape de cel al unei persoane care nu fumeaza”.
Intr-o vreme era doar boala tarilor foarte dezvoltate cu oameni care prefera mancarea procesata, dulciurile sintetice si mult fast food. Astazi supraponderalitatea este foarte des intalnita si la noi, iar studiile arata ca aceasta creste riscul unei persoane de a face 13 tipuri de cancer, care reprezinta 40% din totalul cancerelor diagnosticate anual. Strategiile de scadere a greutatii, cum ar fi incorporarea mersului pe jos in rutina zilnica, pot fi eficiente.
Cu cat greutatea corporala este mai mare si cu cat sunteti supraponderal mai mult timp, cu atat creste riscul de a face cancer.
Oamenii isi pot calcula indicele de masa corporala, sau IMC, cu aplicatiile si programele online pentru a determina daca au o greutate sanatoasa.
Din ce in ce mai mult, noile cercetari demonteaza convingerile de lunga durata cu privire la posibilele beneficii pentru sanatate ale consumului moderat de alcool.
Pentru femei, un consum moderat de alcool pe saptamana este definit ca sapte portii de alcool sau mai putin. Pentru barbati, este vorba de 14 portii de alcool sau mai putin pe saptamana.
Consumul excesiv de alcool este definit de obicei ca fiind consumul a opt bauturi sau mai mult pe saptamana pentru femei, 15 sau mai multe bauturi pentru barbati.
Potrivit studiului recent publicat, riscul de cancer al unei persoane creste daca aceasta consuma carne rosie si procesata si nu consuma suficiente fructe si legume, fibre alimentare si calciu.
Ghidurile dietetice recomanda ca oamenii sa puna accentul pe o varietate de alimente proteice in dieta lor, inclusiv carne slaba si pasari de curte, oua, fructe de mare si fasole si mazare.
De asemenea, orientarile pun accentul pe consumul de fructe, legume si cereale integrale si pe limitarea cantitatii de zaharuri adaugate, sodiu, grasimi saturate si colesterol din alimentele lor.
A fi inactiv poate creste riscul de cancer al unei persoane, potrivit studiului.
Pentru adulti, Ghidul de activitate fizica recomanda cel putin 150 pana la 300 de minute de activitate de intensitate moderata pe saptamana, sau 75 pana la 150 de minute de activitate fizica aerobica de intensitate viguroasa pe saptamana, sau o combinatie a celor doua. De asemenea, adultii ar trebui sa faca activitati de intarire musculara doua sau mai multe zile pe saptamana, potrivit ghidurilor.
Utilizarea regulata a protectiei solare poate ajuta la reducerea riscului de melanom invaziv cu aproximativ 70% si are si beneficii secundare, cum ar fi ajutarea la prevenirea ridurilor si a modificarilor pigmentului pielii cauzate de radiatiile ultraviolete, arata cercetarile.
Pentru aceasta perioada a anului in care soarele este foarte puternic, medicii recomanda persoanelor sa utilizeze o crema de protectie solara cu SPF 30 sau mai mare, cu spectru larg de protectie si rezistenta la apa.
Crema de protectie solara trebuie reaplicata aproximativ la fiecare doua ore in aer liber si dupa inot sau transpiratie.