Skip to content

Orchestra si Corul Operei Nationale Bucuresti vor sustine un concert in Gradinile Palatului Versailles, dirijor va fi Daniel Jinga. Gradinile au fost amenajate deja pentru probele olimpice de echitatie.

Cu cateva zile inaintea deschiderii oficiale a Jocurile Olimpie de la Paris, cunoscutul dirijor Daniel Jinga, alaturi de Orchestra si Corul Operei Nationale Bucuresti vor sustine un concert simfonic si coral de exceptie in “Potager du Roi”, Jardin Le Nôtre, Gradinile Versailles.

Concertul va avea loc astazi, 22 iulie, incepand cu ora 20:00 iar intrarea este gratuita. Accesul se va face incepand cu ora 19:00, prin 10 Rue du Maréchal Joffre, 78 000 Versailles. 

Orchestra si Corul Operei Nationale Bucuresti vor interpreta cele mai reprezentative piese de muzica clasica romaneasca. 

Sustinut de Departamentul pentru Romanii de Pretutindeni si Institutul Cultural Roman din Paris, evenimentul are loc in contextul Jocurilor Olimpice de la Paris, editia 2024, oferind o platforma globala, care amplifica impactul cultural si vizibilitatea Romaniei. 

Prin aceasta contributie, se reitereaza angajamentul institutiilor implicate de a promova arta romaneasca la nivel international si de a intari colaborarea dintre Romania si Franta.

Tot in acest context, ONB va sustine un concert de muzica sacra pe 24 iulie, ora 17:00, la Catedrala Ortodoxa “Sfintii Arhangheli Mihail, Gavriil si Rafail” (9 bis, Rue Jean de Beauvais, 75005 Paris).

Turneul ONB in contextul Jocurilor Olimpice se incheie pe data de 25 iulie, ora 12, la sediul Ambasadei Romaniei in Republica Franceza.

Concertul de la ambasada va avea loc in cadrul evenimentului de inaugurare a Casei Romaniei la Jocurile Olimpice Paris, 2024, unde, sub bagheta maestrului Daniel Jinga, Orchestra si Corul Operei Nationale Bucuresti vor prezenta un program de muzica clasica romaneasca. La acest eveniment vor lua parte demnitari romani, in frunte cu Presedintele Klaus Iohannis.

In 1837, palatul Versailles a devenit primul muzeu de istorie al Frantei din ordinul regelui Ludovic-Filip si in acest castel, in Galeria Oglinzilor, a fost semnat Tratatul de la Versailles, de la sfarsitul Primului Razboi Mondial.

Remarcabilul monument a fost inclus in Patrimoniul Mondial de 30 de ani si este una dintre cele mai mari realizari ale artei franceze din secolul al XVII-lea, fiind resedinta regilor Frantei: Ludovic al XIV-lea, Ludovic al XV-lea si Ludovic al XVI-lea.

Vechiul pavilion de vanatoare al lui Ludovic al XIII-lea a fost transformat si extins de fiul sau, Ludovic al XIV-lea, cand a instalat Curtea regala si guvernul acolo in 1682. O succesiune de regi a continuat sa infrumuseteze Palatul pana la Revolutia Franceza.

Pentru Jocurile Olimpice si Paralimpice, Gradinile Versailles au fost deja reamenajate pentru sporturile ecvestre, parti ale triatlonului si pentatlonului.

Maratonul este unul dintre cele mai interesante si mai vechi evenimente de la primele olimpiade moderne din 1896, avand origini in Grecia antica.

In aceasta perioada, Palatul va gazdui si expozitii speciale dedicate cailor si echitatiei in cultura occidentala intre secolele XVI si XX, dar si expozitii de arta contemporana printr-un show personal al artistei pariziene Eva Jospin. In camerele opulente de la Versailles au expus in decursul timpului artisti ca Anish Kapoor si Joana Vasconcelos.

Expozitia „Eva Jospin, Camera de matase” va fi deschisa intre 18 iunie si 29 septembrie 2024 in oranjeria palatului si va cuprinde o instalatie impresionanta de 350 de metri patrati (105 metri lungime) creata din broderie. 

Lucrarea monumentala este realizata in colaborare cu Chanakya School of Craft, o comunitate de artizani din Mumbai, si este inspirata de manifestul feminist al Virginiei Woolf si de padurile si spatiile verzi din gradinile palatului.

Mai jos gasiti alte sugestii de expozitii deschise la Paris in acest an.

Articol sustinut de Banca Transilvania

Citește în continuare