Crononutritia – un nou trend alimentar folosit pentru combaterea afectiunilor si in dietele de slabire. Ce tipuri de alimente mancam in functie de orele la care corpul are nevoie de ele
De zeci de ani, daca nu chiar de secole, parintii si chiar filosofii au avertizat impotriva mancatului tarziu in noapte, mentionand ca acest obicei ar putea duce la probleme de sanatate, inclusiv obezitate. Dar, pana de curand, putine studii stiintifice au explorat in mod cuprinzator legatura dintre momentul mesei si sanatate.
Astazi, cercetatorii au transformat acest sfat stravechi de a manca la momentul potrivit al zilei pentru o sanatate optima intr-un domeniu relativ nou si care se dezvolta rapid, cel al crononutritiei, stiinta modului in care interactioneaza ritmul circadian (ciclurile de 24 de ore ale organismului), alimentatia si sanatatea. O mai buna intelegere a acestor interrelatii ar putea juca un rol-cheie in prevenirea sau tratarea obezitatii, a bolilor de inima, a hipertensiunii arteriale, a diabetului si a altor afectiuni cardiometabolice care au fost acum legate, cel putin partial, de mancatul tarziu.
Crononutritia inseamna „sa mananci orice iti place, dar in momente foarte precise ale zilei”.
Prin urmare, crononutritia reseteaza modul in care mancam in functie de ceasul nostru biologic.
Principiile fundamentale ale crononutritiei „Mananca micul dejun ca un rege, pranzul ca un print si cina ca un sarac”.
In noile studii pe care se bazeaza crononutritia intr-o zi ar trebui sa avem 4 mese, la interval de cel putin 4h, pentru a impiedica organismul sa stocheze grasimile.
Micul dejun este momentul din zi in care organismul produce cele mai multe „lipaze”, enzimele care va permit sa descompuneti lipidele.
Asta inseamna ca ar trebui sa luati un mic dejun copios, deoarece organismul dvs. a postit: literalmente, „rupeti postul”. Corpul dvs trebuie sa recupereze energie, micul dejun trebuie sa fie bogat in grasimi si proteine.
Daca va decideti sa urmati aceasta dieta, va puteti lua adio de la abordarea „suc de fructe – bol de cereale si lapte”.
Alimentele preferate la micul dejun include ar treui sa fie branza, unt (in mod ideal clarificat, deoarece acesta elimina lactoza), seminte oleaginoase (migdale, nuci, nuci cajun, arahide), avocado, uleiuri vegetale virgine din prima presare la rece, oua, sunca, paine (ideal integrala).
Pentru bauturi, puteti bea ceai, infuzii sau cafea, dar fara zahar
Daca sunteti genul sportiv matinal, acest tip de mic dejun va fi un pic prea greu de digerat inainte de a merge la sala de sport. In plus, s-ar putea sa nu va aduca zaharurile complexe si simple de care aveti nevoie pentru efort. Prin urmare, puteti sa optati pentru carbohidrati cu indice glicemic scazut sau mediu, cum ar fi fructe proaspete cu o mana de produse oleaginoase (migdale sau nuci) sau poate un castron de terci de ovaz cu fructe uscate.
Masa de pranz ar trebui sa fie, de fapt, un singur fel de mancare care sa contina: cat mai multe legume, proteine si putine cereale. Ar trebui sa fie o masa completa satioasa care sa va dea senzatia ca v-ati saturat.
Tot aici, va recomandam sa reduceti consumul de zahar si sa sariti peste desert. Nu uitati ca, in cazul crononutritiei, pranzul este o masa unica. Dar puteti totusi sa va rasfatati cu putina branza de vaci.
Alimentele de pranz preferate includ: carne rosie sau alba, orez, paste, quinoa, hrisca, mei, polenta etc. legume (verzi sau colorate, cum ar fi fasolea verde, dovleacul, morcovii, cartofii dulci, cartofii etc.).
Cu crononutritia, ne intoarcem la o gustare la ora ceaiului. Acesta este momentul din zi in care organismul dumneavoastra este la apogeul productiei de „glucoza” – enzimele care descompun zaharurile. Prin urmare, acesta este cu siguranta momentul potrivit pentru a manca zaharuri.
Prin urmare, gustarea dvs. ar trebui sa fie compusa din carbohidrati, fibre si poate chiar proteine vegetale, daca va este foarte foame. Portia aia de placinta ti-a facut cu ochiul inca de dimineata, acum e timpul sa o mancati.
Alimentele preferate pentru gustari includ: fructe proaspete, fructe uscate, alune, prajituri / biscuiti (cu moderatie), ciocolata (in mod ideal ciocolata neagra)
Crononutritia impune o cina usoara. Aceasta trebuie sa fie compusa din alimente usor de digerat, cum ar fi pestele, proteinele vegetale (linte, naut, fasole rosie, soia etc.) si leguminoasele (verzi sau colorate: crude sau fierte). Pentru aceasta ultima masa a zilei, trebuie sa evitati din nou grasimile si zaharurile.
Daca nu va este foame, puteti sari peste masa de seara. Totusi, daca tocmai ati terminat o sesiune de sport, e recomandat sa mancati putin pentru a va reincarca muschii. Luati portii mai mici sau ganditi-va sa beti suc de legume. Acesta va va oferi o concentratie ridicata de minerale si vitamine, usor de digerat.
O zi obisnuita pe crononutritie arata asa – mic dejun : branza + paine integrala cu putin unt + bautura fierbinte fara zahar. Pranz : o bucata de carne rosie sau alba + paste semintegrale sau integrale + fasole verde. Gustare la ora ceaiului : o infuzie + 1 pumn de migdale + un fruct proaspat sau 5 curmale. Cina : un file de somon la gratar sau linte + o salata verde.
Daca va ganditi sa va restructurati dieta sau daca doriti sa pierdeti cateva kilograme, crononutritia ar putea fi exact ceea ce va trebuie. Acest regim alimentar nu va cere sa suferiti de foame si nici macar sa tineti o dieta. Atunci cand mananci ceea ce ai nevoie in momentul in care ai nevoie, organismul tau nu va stoca grasimi si zaharuri (cu exceptia cazului in care acestea sunt consumate in cantitati excesive).
Adevarul este ca, daca organismul nu are nevoie de anumiti nutrienti in momentul in care ii consumam, nu va absorbi acesti nutrienti in mod optim; in schimb, ii va stoca.
Este tipul de dieta nerestrictiva care se poate dovedi mai durabila decat alte diete si, prin urmare, mai buna pentru sanatatea dumneavoastra decat dietele de slabire scurte si bruste, cu efectul lor yo-yo.