Skip to content

Un expert in longevitate sustine ca si-a inversat varsta biologica cu 21 de ani, de la 78 la 57 de ani. Cei 7 pasi pe care ii recomanda pentru o viata mai lunga si mai sanatoasa.

Dr. Michael Roizen este unul dintre cei mai cunoscuti si controversati medici experti in longevitate. A publicat cinci carti care au devenit best-seller in lista New York Times si a dezvoltat conceptul de “RealAge” care mizeaza pe completarea unui test care iti identifica varsta “reala” a organismului si te ajuta sa primesti reclame personalizate pe nevoile corpului tau, avand scopul tau de a te ajuta sa traiesti cat mai mult si cat mai sanatos.

Intr-un interviu acordat recent publicatiei Business Insider, Dr. Roizen a declarat ca si-a inversat varsta cu 21 de ani, de la 78 de ani la 57 de ani, avand un stil de viata foarte ocupat care include 10.000 de pasi pe zi.

Dr. Roizen, unul dintre directorii Clinicii Cleveland, declara ca “varsta sa biologica” (un concept controversat in randul cercetatorilor) este de fapt 57,6 ani.

Medicul sustine ca exercitiile fizice regulate sunt o parte esentiala a rutinei sale de sanatate. Desi nu se antreneaza suficient pentru a obtine o conditie fizica maxima, Dr.Roizen isi parcheaza autoturismul la 1,6 kilometri de birou pentru a se plimba pe jos zilnic si face cateva sesiuni de exercitii intense in fiecare saptamana.

La nivel practic, “reteta” pe care o urmeaza este dovedita stiintific, studiile arata ca inclusiv o cantitate redusa de exercitii fizice si antrenamente cardio ne pot ajuta sa ne mentinem mult mai sanatosi si longevivi.

Insa studiul pe care l-a realizat Dr. Roizen nu se reduce doar la exercitii fizice, implica si o dieta aparte care nu tine cont de ceea ce mananca, ci de momentul in care consuma alimentele.

Mai jos gasiti cele 7 principii fundamentale ale programului sau care promite longevitate si inversarea ceasului biologic, 4 tin de dieta iar 3 de miscare fizica.

Totul incepe cu dieta mediteraneana. Recent au aparut numeroase studii care certifica beneficiile extraordinare ale acesteia.

Dieta mediteraneana, apreciata pentru beneficiile sale pentru sanatatea inimii, se axeaza pe fructe, legume, cereale integrale, leguminoase, nuci, seminte si ulei de masline.

Dieta bazata predominant pe plante permite, de asemenea, un consum moderat de peste, carne de pasare si lactate, cu un consum limitat de carne rosie si alcool. 

Numeroase studii, inclusiv cel mai recent publicat in New England Journal of Medicine, au aratat ca adoptarea acestei diete nu numai ca reduce riscul de boli de inima si accident vascular cerebral, dar ajuta si la incetinirea ratelor de declin cognitiv si la scaderea riscului de aparitie a bolii Alzheimer. 

Cercetarea publicata in JAMA a demonstrat, de asemenea, ca o mai mare aderenta la dieta mediteraneana a fost asociata cu un risc cu 23% mai mic de mortalitate la femei. 

Dr. Roizen afirma ca pastravul si somonul sunt principalele sale surse de proteine animale, bogate atat in vitamina D, cat si in acizi grasi omega-3.

Cea mai mare si importanta masa a zilei este pranzul.

In multe culturi, pranzul este masa principala a zilei. Se crede ca aceasta practica ajuta la imbunatatirea digestiei si a absorbtiei nutrientilor, aliniindu-se ritmurilor naturale ale corpului nostru. 

Cercetarile au sugerat, de asemenea, ca poate ajuta la pierderea in greutate, nivelurile de energie si sanatatea metabolica. Potrivit Business Insider, “Dr. Roizen isi face cea mai mare masa la pranz si mananca «foarte putin» la cina, de obicei doar o salata.”

Dr. Roizen urmeaza dieta longevitatii care aduna caloriile timp de 5 zile pe luna.

Dieta Longevitatii dezvoltata de Valter Longo, directorul Institutului Longevitatii de la USC, sugereaza restrictia calorica periodica pentru o mai buna sanatate si longevitate. Aceasta presupune consumarea unei diete hipocalorice timp de cinci zile consecutive in fiecare luna pentru a imita efectele postului. 

Cercetarile sugereaza ca restrictia calorica periodica poate reduce factorii de risc pentru diabet, boli cardiovasculare si cancer. In plus, studiile pe animale au aratat ca restrictia calorica periodica poate prelungi durata de viata si intarzia aparitia bolilor legate de varsta. 

In ultimii sapte ani, Dr. Roizen a urmat, de asemenea, dieta longevitatii. Caloriile sunt reduse la 1.100 in prima zi de „post”, apoi la aproximativ 700 in zilele doua pana la cinci. Aportul zilnic tipic este de 2.000 de calorii. 

Un studiu din 2024 publicat in Nature a constatat ca persoanele care urmau dieta care imita postul aveau o varsta biologica mai mica, in medie, cu doi ani si jumatate, dupa doar trei luni de dieta.

La acelasi capitol al programarii stricte a dietei, se recomanda mancatul intr-o fereastra de 8 ore.

Postul intermitent presupune alternarea perioadelor de mancat si de post. O metoda populara este abordarea 16/8, in care toate mesele sunt consumate intr-o fereastra de 8 ore, iar postul are loc in restul de 16 ore. 

Beneficiile pentru sanatate ale acestei abordari alimentare nu sunt concludente, dar acestea ar putea include o mai buna sanatate metabolica si un risc mai scazut de diabet de tip 2. De asemenea, postul intermitent poate proteja impotriva bolilor neurodegenerative — prin imbunatatirea functiei cognitive — si a imbatranirii creierului, desi sunt necesare mai multe cercetari in acest sens.

Dr. Roizen practica postul intermitent mancand in fiecare zi intre orele 11:00 si 19:00. „La sfarsitul acestei perioade de 16 ore, ma simt minunat si foarte energic. Dorm mult mai bine si simt ca am mult mai multa energie”, a spus el.

Regimul saptamanal al medicului include cardio de trei ori pe saptamana, in sesiuni de cate 48 de minute de exercitii, pe o banda de alergare sau bicicleta. 

In mod obisnuit, Dr. Roizen si-a programat zilele de cardio pentru miercuri, sambata si duminica, in general seara, dupa munca. Daca stie ca va trebui sa lipseasca de la o sedinta din cauza unui eveniment social, compenseaza in alta zi.

Exercitiile cardio au o gama larga de beneficii pentru sanatate, inclusiv intarirea inimii, imbunatatirea dispozitiei si reducerea riscului de boli de inima, hipertensiune arteriala si diabet de tip 2.

Dupa doua din cele trei antrenamente cardio saptamanale, Dr. Roizen ridica greutati. El spune ca antrenamentul de rezistenta este excelent pentru construirea musculaturii si imbunatatirea longevitatii.

Un studiu din 2022 publicat in British Journal of Sports Medicine a asociat efectuarea a 30 pana la 60 de minute de antrenament de rezistenta in fiecare saptamana cu un risc cu 17% mai mic de a muri din orice cauza, o reducere cu 18% a riscului de evenimente cardiovasculare si un risc cu 9% mai mic de a dezvolta cancer. 

In mod similar, o analiza din 2019 publicata in European Journal of Preventive Cardiology a sugerat ca una sau doua sesiuni saptamanale de antrenament de rezistenta ar putea reduce riscul unei persoane de a muri din orice cauza.

Acestor exercitii li se adauga cei 10.000 de pasi pe zi pe ca ii contorizeaza prin aplicatii de pe telefonul mobil. Obiectivul de 10.000 de pasi isi are originea in marketingul unei companii japoneze producatoare de pedometre, insa mersul pe jos are numeroase beneficii pentru sanatate. Intr-un studiu din 2022 publicat in revista GeroScience, 30 de minute de mers pe jos in ritm alert, cinci zile pe saptamana, par sa reduca riscul de boli cardiovasculare si de diabet de tip 2, sa imbunatateasca bunastarea mentala si sa creasca longevitatea.

Citește în continuare