Skip to content

Diseara are loc ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice, poate fi urmarita gratuit online. Tot ce trebuie sa stiti despre programul celui mai mare show in istoria Olimpiadei, cu peste 600.000 de spectactori la fata locului.

Dupa ani de planificare si implicarea a mii de organizatori din intreaga lume, diseara va avea loc ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice Paris 2024 care va lansa oficial competitiile pentru jocurile de vara din acest an.

Este prima ceremonie de deschidere a olimpiadei desfasurata in afara unui stadion, la 100 de ani de la ultima oprire a jocurilor in capitala Frantei. Evenimentul va transforma centrul Parisului intr-o scena uriasa, parada traditionala a sportivilor va avea loc in barci de-a lungul Senei si va trece pe langa cele mai emblematice repere ale orasului.

Mai jos gasiti tot ce trebuie sa stiti despre ceremonia de deschidere, inclusiv unde poate fi urmarita gratuit online.

Ceremonia incepe la ora 20:30 ora Romaniei (19:30 ora Parisului) iar jocurile de vara vor fi lansate oficial la 21:24 (la 20:24 ora Parisului, o alegere care face trimitere bineinteles la anul 2024). Alegerea orei de incepere mizeaza pe efectul pe care il va crea apusul soarelui pe Sena, reflectand nuante aurii pe celebrele cladiri de pe marginea apei. 

Va dura trei ore si jumatate, pana la miezul noptii. Insa pentru parizieni va fi cea mai lunga noapte din an deoarece barurilor si cluburilor din Paris li s-a acordat un permis special de a ramane deschise toata noaptea pentru a sarbatori lansarea olimpiadei.

Parada va incepe la Podul Austerlitz  isi va incheia traseul lung de 6 km in fata esplanadei Trocadéro, fiecare delegatie nationala va calatori cu barca pe Sena pana in fata Turnului Eiffel. Va trece pe sub poduri istorice si pe langa repere emblematice, precum Notre-Dame si Louvre, precum si pe langa unele locuri unde se vor desfasura probele olimpice, precum Esplanade des Invalides si Grand Palais.

Stafeta tortei va face parte din procesiune, cu vedete precum Snoop Dogg si Salma Hayek confirmate ca purtatori ai simbolului olimpic. 

Desi organizatorii au incercat sa tina detaliile despre ceremonie la secret, presa americana a confirmat oficial ca Celine Lady Gaga si Aya Nakamura – cea mai ascultata cantareata franceza din lume – vor canta in cadrul ceremoniei.

In Romania, ceremonia poate fi urmarita gratuit online pe site-ul TVR — aici. Pentru cei care au televizor, poate fi vizionata pe canalul principal al Televiziunii Nationale, TVR 1.

Aproape 100 de ambarcatiuni care transporta aproximativ 10 500 de sportivi vor pluti de-a lungul Senei in timpul paradei. Cele mai mari dintre cele 206 Comitete Olimpice Nationale (CNO) reprezentate la parada vor avea barci pentru ele insele, in timp ce cele mai mici vor imparti barcile cu alte natiuni.

Sportivii romani vor defila sub noua emblema Team Romania aprobata de Comitetul International Olimpic, in uniforme create de designerul roman Gyarfas Olah si fabricate in Romania de Pandora Fashion.

Echipamentele de filmare instalate pe puntile barcilor vor permite telespectatorilor sa vada sportivii de aproape. Intreaga regie a ceremoniei a fost gandita de Thomas Jolly, regizor de teatru si actor francez. Intr-un interviu acordat zilele trecute presei locale, Jolly a declarat ca doreste sa prezinte culturile contrastante ale Frantei, fie ca este vorba de opera sau muzica rap, reunind astfel “toate piesele care formeaza identitatea culturala diversa a natiunii”.

Coregrafa ceremoniei, Maud Le Pladec a promis ca pe fiecare pod de pe traseul paradei vor fi 3.000 de dansatori, ea coordoneaza 400 dintre acestia, toti vor fi imbracati in costume unicat create de Daphne Burki. Pentru a respecta principiul sustenabilitatii, unele costume provin din piese vintage si reciclate, combinate cu creatii mai noi.

Fanny Herrero, aclamata scenarista a serialului francez Call My Agent, a gandit scenariul ceremoniei impreuna cu autoarea de bestselleruri Leila Slimani.

Aproape 600.000 de persoane se vor putea bucura in persoana de ceremonia de deschidere. Peste 75.000 de politisti, jandarmi si militari vor asigura desfasurarea in conditii de siguranta.

Biletele au fost vandute in sase categorii, A, B, C, D, E+ si E, cu preturi cuprinse intre 90 si 2.700 de euro. Au fost disponibile 222 000 de bilete gratuite pentru a urmari parada de pe malurile superioare ale Senei, in plus fata de cele 104 000 de bilete platite de pe cheiurile inferioare. 

Ceremonia marcheaza multe premiere, inclusiv prima deschidere a Jocurilor Olimpice la care majoritatea spectatorilor nu vor plati o taxa de intrare, dar si cea mai mare deschidere de pana acum (respectand sloganul din acest an “Games Wide Open” — jocuri larg deschise). Cei din Paris care nu au putut obtine bilete vor putea urmari ceremonia live pe 80 de ecrane gigant instalate in tot orasul.

In total, se preconizeaza ca peste 1,5 miliarde de persoane din intreaga lume vor urmari transmisiunile televizate.

Ceremonia de inchidere a olimpiadei va avea loc duminica, 11 august. Iar pe 28 august va fi urmata de deschiderea Jocurilor Paralimpice unde coregraf si regizor va fi Alexander Ekman, un artist inovator de origine suedeza.

Articol sustinut de Banca Transilvania. 

Citește în continuare