Muzeul National de Arta al Romaniei prezinta filmul Klimt si Sarutul vineri, 9 august. Descoperiti viata scandaloasa din spatele unuia dintre cele mai apreciate tablouri din lume
Anul filmelor de arta de la Muzeul National de Arta al Romaniei continua cu povestea unui artist legendar, Klimt. Proiectia filmului de arta Klimt si sarutul (Exhibition on Screen: Klimt and The Kiss) are loc vineri, 9 august, de la ora 19:00, in Sala Auditorium a MNAR. Filmul este o incursiune captivanta in viata si opera unuia dintre cei mai renumiti artisti ai secolului XX, Gustav Klimt. Cunoscut pentru stilul sau inconfundabil si pentru utilizarea aurului in operele sale, Klimt a lasat o amprenta de nesters in istoria artei. Documentarul ofera o privire detaliata asupra capodoperei sale, Sarutul, una dintre cele mai importante picturi ale artei moderne.
Anul filmelor de arta pune in context opere de arta legendare si aduce pe marile ecrane povestile captivante din spatele unor creatii care au facut istorie, iar spectatorii au ocazia de a urmari filme de arta inconjurati de arta.
Sarutul de Gustav Klimt este una dintre cele mai recunoscute si reproduse picturi din lume. Probabil ca este cel mai popular poster pe peretii caminelor studentesti, de la Beijing la Boston. Pictata in Viena in jurul anului 1908, imaginea evocatoare a unui cuplu necunoscut imbratisandu-se, a captivat privitorii cu misterul sau, senzualitatea si materialele stralucitoare. Aprofundand detaliile – aurul adevarat, designul decorativ, simbolismul si erotismul latent, un studiu atent al picturii ne duce la momentul de cotitura al secolului XIX din Viena, cand o lume noua se lupta cu cea veche.
Klimt a fost un titan al miscarii Art Nouveau, creand lumi decadente care fuzionau senzualitatea tandra, mitologia antica si modernitatea radicala.
Parteneriatul dintre Muzeul National de Arta al Romaniei si Happy Cinema ofera publicului un spatiu alternativ dedicat proiectiilor de film, asa cum este Sala Auditorium, precum si o experienta culturala si educationala memorabila, potrivita pentru intreaga familie. Participantii au ocazia sa vizioneze filme documentare despre renumiti pictori din arta plastica internationala.