Pe 1 august, la Muzeul National al Taranului Roman se deschide o expozitie dedicata frumusetii persoanelor cu dizabilitati, inspirata de capodoperele lui Brancusi. Fotografiile sunt semnate de Alina Rotaru.
Vanner Collective anunta proiectul artistic multidisciplinar “Sa cunosti lumea” care reuneste o serie de activitati menite sa apropie persoanele cu dizabilitati de propria lor expresivitate.
Programul a inclus ateliere creative si de dezvoltare personala, terapie prin arta, educatie vizuala si psiho-relationala, culminand cu sesiuni de fotografie menite sa surprinda frumusetea si capacitatea de a inspira a participantilor.
Fotografiile realizate de artista Alina Rotaru vor fi expuse in perioada 1-14 august in Sala Acvariu de la Muzeul National al Taranului Roman.
Alina Rotaru a lucrat cu zece participanti la ateliere, realizand o serie de 12 fotografii inspirate de lucrari ale lui Brancusi, imprimate pe hartie din bumbac, ce au devenit parte a instalatiei Ecou si tacere, realizata de scenografa si artista vizuala Cristina Milea. Instalatia este inspirata de inelele de crestere ale copacilor si de undele sonore, simbolizand viata, curatenia si reinnoirea, intr-un dialog de idei cu Masa Tacerii din ansamblul de la Targu Jiu.
„Sa cunosti lumea propune ca arta vizuala sa intareasca legatura dintre traditie si accesul la cultura. Intentionam sa initiem un proces de destigmatizare, de schimbare a prejudecatii dintre oamenii „normali” si oamenii „cu probleme”. Suntem facuti din acelasi material si avem dreptul sa ne bucuram de cultura in egala masura, ba mai mult, dorim ca oamenii cu dizabilitati sa devina parte integranta si sa dobandeasca o voce prin intermediul acestui proiect”, spune Alina Rotaru.
Expozitia Sa cunosti lumea va avea vernisajul pe data de 1 august 2024, ora 19.00. Publicul va avea inca trei ocazii de a interactiona cu aceste lucrari in toamna lui 2024, in expozitii amplasate in spatii din Bucuresti.
In cadrul fiecarei iteratii a expozitiei vor avea loc si discutii publice cu persoane din echipa artistica sau cu actori importanti din sferele artelor vizuale si a eforturilor de integrare culturala si sociala a persoanelor cu dizabilitati.
Astfel, sunt programate discutii cu Alina Rotaru, echipa artistica a proiectului si persoanele cu dizabilitati participante, cu Sorin Tranca, critic de fotografie si autorul cartii „Drumul lui Constantin – Evadarea lui Brancusi din Romania, o reconstituire”, publicata la Humanitas in 2023, cu Ioana Gontea, managerul operational al Fundatiei Art Encounters in 2023 si co-organizator al expozitiei „Brancusi: Surse Romanesti si Perspective Universale” – expozitie eveniment in cadrul Timisoara 2023 – Capitala Europeana a Culturii si, nu in ultimul rand, cu Daniela Tontsch, reprezentata a Federatiei Consiliului National al Dizabilitatii din Romania.
Un aspect mai putin discutat al activitatii lui Constantin Brancusi este consecventa extraordinara de care sculptorul a dat dovada in documentarea fotografica a proceselor sale creative.
Brancusi era foarte atent la incadrare, la efectele si jocurile de lumina, la texturile si proportiile fotografiilor sale, care devin, la o privire mai atenta, un adevarat ecou al sculpturilor si al atmosferei din atelierul sau. Proiectul “Sa cunosti lumea” a fost inspirat in parte de aceasta latura a activitatii sale artistice, insa dezideratul principal este explorarea potentialului creativ al persoanelor cu dizabilitati si integrarea lor intr-o naratiune mai larga a artei contemporane, asigurandu-le astfel o platforma de expresie si de auto-descoperire, atat prin arta fotografica, cat si prin intersectii cu alte limbaje artistice, de la sculptura la teatru.
Atelierele propuse in cadrul proiectului sunt adresate unui numar de aproximativ 80 de persoane cu dizabilitati, iar temele sunt pe cat de variate pe atat de interconectate: cresterea creativitatii prin tehnici teatrale cu Ana Covalciuc (actrita si facilitator acreditat de ateliere creative), terapie prin arta cu Sabina Branduse (specialist in psihoterapie-psihodrama clasica si NLP), educatie vizuala cu Eduard Enache (specialist in istoria artei) si psiho-educatie relationala cu Silvia Ciubotaru (specialist in psihoterapie experientiala). Fiecare dintre ele creeaza spatii sigure pentru participanti si sunt concentrate pe dezvoltarea increderii in sine si in potentialul individual, cat si pe dezvoltarea unui instrumentar relational eliberat de stigma si orientat inspre o mai buna integrare in societate.
Proiectul Sa cunosti lumea a fost creat de Vanner Collective, colectiv de creatori de teatru din Romania si Irlanda, format in Marea Britanie in 2014, si este co-finantat de Administratia Fondului Cultural National (AFCN).