Skip to content

(update) David Popovici a castigat medalia de aur la Jocurile Olimpice. „Daca eu am putut, un baiat obisnuit, doar cu dorinta arzatoare si puternica, atunci oricine poate. Cine stie ce va fi maine? Orice e posibil”

David Popovici aduce glorie Romaniei si aduce prima medalie de aur tarii noastre la Jocurile Olimpice de la Paris. A castigat finala de 200 de metri liber la inot cu un timp de 1:44:72, devenind campion olimpic cu un avans de 2 sutimi de secunda fata de cel clasat pe locul 2. El a fost urmat de britanicul Matthew Richardson (1.44.74) si de americanul Luke Hobson (1.44.79).

”Este un vis implinit. Ma bucur foarte tare, sper sa nu incep sa plang la imn (n.r- el a avut lacrimi in ochi la imn). Ma bucur ca acum cinci minute am scris istorie si daca eu am putut, un baiat obisnuit, doar cu dorinta arzatoare si puternica, atunci oricine poate. Cine stie ce va fi maine? Orice e posibil, atat timp cat ai un culoar, ai o sansa. Treaba inca nu s-a incheiat, dar bineinteles ca o sa ma bucur, este o realizare imensa, in primul rand pentru mine, ma bucur ca tara m-a urmarit, ca sunt atat de multi romani in tribuna”, a declarat Popovici la TVR 1.

Medalia de aur este prima victorie olimpica din cariera lui, o cariera care scrie deja istorie atat in inotul romanesc dar si la nivel international. Este si primul barbat care obtine o medalie de aur pentru Romania la inot la Jocurile Olimpice, Diana Mocanu era ultima campioana olimpica a Romaniei la aceasta disciplina. 

Desi a avut o concurenta acerba, David Popovici era marele favorit al competitiei inca dinaintea finalei, cu primul timp de calificare. Medaliile de argint si bronz au fost castigate de Matt Richards, respectiv Luke Hobson.

Intr-un interviu acordat presei dupa prestatia incredibila din semifinala, David a declarat ca “Publicul e incredibil. Am mai fost la Jocurile Olimpice, dar in pandemie nu era public. Asa ca ma bucur ca vad si eu acum ce inseamna publicul de la Jocurile Olimpice cum inotul, care la noi in tara nu este un sport atat de popular, umple o astfel de arena… hala, este un stadion, de fapt! Ma si copleseste, ma si motiveaza, ma si sperie, ma si entuziasmeaza. E foarte tare!”

Parcursul lui David la Olimpiada de la Paris nu se opreste aici, mai are o sansa la inca o medalie in proba de 100 de metri liber.

Nascut la 15 septembrie 2004, intr-o epoca digitala in care tinerii de varsta lui isi doresc cat mai mult timp in mediul online sau cu jocuri pe console, David e exceptia care ii face pe parinti sa-l transforme in model pentru copiii lor. Si cumva, copiii nu iau exemplu la impuse ci il privesc cu drag si ii inteleg bunul simt si energia pe care o pune in rezultatele spectaculoase la inot, dorindu-si compania lui.

Liceenii bucuresteni si-au dorit sa faca acelasi liceu ca el – Colegiul bilingv George Cosbuc – pentru ca David a transmis de-a lungul anilor si faptul ca a gasit intelegere la profesori pentru performanta lui, dar a si obtinut rezultate academice foarte bune. In plus, David e atat de iubit de tineri incat acestia isi doresc sa-l intalneasca.

Este fostul detinator al recordului mondial la 100 de metri liber pe curs lung (performanta care reprezinta inca recordul european si recordul mondial de juniori pentru aceasta proba) si actualul detinator al recordului mondial de juniori la 200 de metri liber.

De asemenea, detine recordul mondial de juniori la 100 de metri liber in bazin scurt. La Campionatele Mondiale de Natatie din 2022, Popovici a castigat medalii de aur in cele doua probe care ii poarta semnatura (100 metri liber masculin si 200 metri liber masculin), devenind primul inotator care reuseste acest lucru la aceeasi editie a Campionatelor Mondiale, de la Jim Montgomery in 1973.

In urma performantelor sale din sezonul 2022, in care a castigat unsprezece medalii de aur si doua medalii de argint, Popovici a fost votat inotatorul masculin al anului atat de SwimSwam, cat si de Swimming World Magazine. Avea 17 ani.

In timpul acelei veri, el a stabilit un nivel de dominare fara precedent, in special in cursa lunga de 100 de metri liber, inregistrand 13 dintre cele mai rapide 19 inotari din lume in 2022, devenind totodata unul din cei trei inotatori din istorie care a stabilit un timp sub 1:43 de 200 de metri liber.

Imagine din semifinala probei de 200 m liber

Popovici are contextul potrivit si echipa potrivita: cu o mama psiholog care a inteles repede ca fiul ei e dotat nativ pentru inot si care a facut cursuri specializate pentru inspector dopaj doar ca sa fie sigura ca alimentatia si suplimentele fiului ei sunt corecte, cu o presedinta a federatiei de inot – Camelia Potec, ea insasi fosta campioana olimpica la inot – care a inteles ce diamant are in curte si cu un antrenor, si el fost inotator, absolvent si al academiei de fizica si sport, dar foarte pasionat si interesat de statistici in inot si de antrenamentele mentale.

Cu antrenorul Adrian Radulescu lucreaza de 9 ani, de cand era copil, iar in echipa lor a fost inclus si preparatorul fizic, Dragos Luscan, un caracter foarte puternic si unul dintre cei mai mari profesionisti in domeniu la nivel mondial.

Luscan a fost cel care le-a ajutat la recuperare pe Simona Halep si Cristina Neagu si tot el a fost cel care i-a insotit pe Horia Tecau si Florin Mergea la Olimpiada de la Rio, cand tenismenii romani au castigat medalia de argint la dublu.

Rolul lui in echipa e extrem de important, dat fiind nu doar pregatirea intense de peste an, ci si forma in care se desfasoara competitia cu serii de calificari in aceeasi zi, si finala a doua zi, ceea ce necesita o recuperare atenta si minutioasa.

In echipa mai sunt psihologul Marcel Ivan si terapeutul Valentin Grigoras.

Dincolo de toate aceste lucruri tehnice care tin de echipa lui David Popovici, ceea ce-l face magic pentru cei mai multi dintre noi e maturitatea, sinceritatea si caracterul sau frumos: cu bun simt, o doza generoasa de smerenie combinate cu o solida incredere in sine care nu epateaza, dar ii da o structura a activitatii sale din bazin si in afara lui.

Iar David si-a inteles rapid rolul, fara emfaza, ca e un model pentru multi si transmite de fiecare data mesaje incurajatoare si pentru copiii care vor sa faca sport.

Iar asta il face mai valoros decat orice aur castigat, la oricare dintre marile competitii ale lumii.

Articol sustinut de Banca Transilvania.

Citește în continuare