Skip to content

Jonathan Bailey va juca anul viitor in Richard al II-lea la Bridge Theatre din Londra. Va fi cel mai important rol al carierei lui in teatru. Au fost puse in vanzare biletele.

London Theatre Company va pune in scena o noua productie a spectacolului „Richard al II-lea” de Shakespeare, la Bridge Theatre. Regia ii apartine lui Nicholas Hytner, iar Jonathan Bailey interpreteaza rolul principal.

Bailey, cunoscut pentru rolul Lordului Anthony din „Bridgerton”, a jucat recent in serialul „Fellow Travelers” de la Showtime, prestatie care i-a adus o nominalizare la premiile Emmy. In viitorul apropiat il veti vedea pe marile ecrane intr-unul din cele mai scumpe filme ale anului, musicalul “Wicked” in care joaca rolul lui Fiyero. In prezent filmeaza pentru blockbusterul „Jurassic World” alaturi de Scarlett Johansson.

Desi este cunoscut predominant pentru serialele in care a jucat, Bailey e renumit in Marea Britanie pentru rolurile din teatrul londonez, l-a jucat pe  Edgar in „Regele Lear”, alaturi de Ian McKellen, si pe Jamie in „Company”,  obtinand un trofeu Olivier pentru rolul respectiv.

Bailey se va reuni cu regizorul Nicholas Hytner care l-a distribuit in 2013 in rolul lui Cassio din Othello la National Theatre din Londra. Insa rolul regelui Richard al II-lea va fi cel mai important din cariera lui in teatru de pana acum, este tipul de rol care a definit carierele multor actori importanti (Ian McKellen, Kevin Spacey, Derek Jacobi, Eddie Redmayne, Paul Scofield, Mark Rylance, David Tennant).

Piesa „Richard al II-lea” exploreaza complexitatea unei pozitii de conducere si provocarile unui monarh care nu mai este la curent cu realitatile politice.  Este un text clasic shakespearian, considerat o proba de foc pentru orice actor care isi doreste o cariera longeviva si de succes.

Personajul Richard al II-lea este carismatic, elocvent si iubit de prietenii sai. Dar este si un rege dezastruos: necinstit, capricios si incompetent din punct de vedere politic. In esenta, textul ridica o problema de actualitate in societatile totalitare: cum sa te descurci cu un conducator care are dreptul de a conduce, dar care este hotarat sa distruga tara pe care o conduce.

La spectacol mai lucreaza si Lily Dyble ca regizor asociat, alaturi de scenograful Bob Crowley si luministul Bruno Poet.

Foto: Jason Bell

Potrivit lui Hytner, spectacolul se intreaba “Ce faci cand un conducator este absolut inadecvat? Cum scapi de conducatorul de drept? Piesa are o ambiguitate caracteristica lui Shakespeare, care nu ne da propria sa parere. Pe de o parte, piesa sustine dreptul lui Richard de a conduce, iar pe de alta parte pare sa sustina capacitatea mai mare de a conduce a adversarului sau, Bolingbroke”.

Reprezentatiile vor incepe la Bridge Theatre pe 10 februarie si vor fi intinse pana pe 10 martie 2025. Biletele au fost puse in vanzare aici.

Hytner a fost directorul artistic National Theatre din 2003 pana in 2015, printre lucrarile anterioare de succes se numara „Young Marx”, „Julius Caesar” ─ care a mizat pe imersivitate ─ si „Guys & Dolls” care se joaca la Bridge Theatre din martie 2023, fiind extins pana in ianuarie 2025, o durata exceptionala pentru un teatru care opereaza de obicei in stagiuni fixe.

Bridge Theatre este unul dintre cele doua spatii fondate de Hytner si Nick Starr prin London Theatre Company, alaturi de King’s Cross unde are loc o expozitie David Hockney si o experienta multimedia despre aterizarea Apollo pe Luna.

Citește în continuare