Art Safari deschide 5 expozitii noi pe 6 septembrie. Noul sezon este dedicat femeilor: Regina Maria, Cecilia Cutescu-Storck si Sibylle Bergemman.
Art Safari deschide o noua serie de expozitii incepand cu 6 septembrie. Asa cum a obisnuit in evenimentele recente, fiecare nou sezon are o tema diferita, de data aceasta organizatorii mizeaza pe influenta femeilor in arta si forta creatoare a acestora.
Expozitia se concentreaza pe Regina Maria, o mare sustinatoare a artistilor romani pe care i-a promovat si colectionat toata viata, Cecilia Cutescu-Storck, prima profesoara de arta din Romania, Sibylle Bergemann, una din cele mai importante fotografe contemporane din Germania dar si pe noul val de artiste contemporane.
Noul sezon Art Safari va fi deschis intre 6 septembrie si 15 decembrie 2024 la Palatul Dacia-Romania.
Daca primele expozitii au fost mai serioase, prezentarile recente Art Safari mizeaza pe subiecte mai controversate, mai atragatoare pentru publicul care nu ar merge in mod obisnuit in muzee. Daca in ultimul an au fost expuse portrete cu Printul Harry si Meghan sau genti de lux, noul sezon aduce “Sani. O expozitie cum nu s-a mai facut”, o expozitie care exploreaza reprezentarile sanilor in arta autohtona, de la pictura, sculptura, pana la instalatii ale unor artisti contemporani.
Organizatorii o prezinta astfel: “De la obiect al dorintei la cenzura, de la admiratie la rusine, sanii au fost un catalizator important in dezbaterile culturale ale ultimelor decenii. Expozitia isi propune sa examineze abordarile diverse in care artistii – de la maestri ai artei romanesti, pana la unii dintre cei mai relevanti creatori contemporani – au reprezentat aceasta parte a corpului femeiesc.”
Expozitia “Maria a Romaniei, regina si artista, alaturi de Femeile Pictore si Sculptore” face referire la o asociatie de la inceputul secolului trecut pe care regina a sustinut-o.
Expozitia va oferi vizitatorilor o incursiune in viata si arta uneia dintre cele mai emblematice figuri ale monarhiei romanesti: Regina Maria care a ramas in istorie nu numai prin faptele eroice din timpul Marelui Razboi, dar si prin latura sa artistica.
In 1916 apare la Bucuresti Asociatia „Femeile pictore si sculptore”, intemeiata de artistele Cecilia Cutescu-Storck, Olga Greceanu si Nina Arbore, ce va fi sustinuta de Regina Maria. Acest capitol distinct al expozitiei prezinta lucrari semnate de Olga Greceanu, Lucia Dem. Balacescu, Irina Codreanu, Micaela Eleutheriade, Margareta Sterian, Ligia Macovei, Rodica Maniu (Mützner), Nina Arbore, Milita Petrascu, Lucia Beller, Magdalena Radulescu si Lola Schmierer Roth.
Expozitia cu doua capitole reuneste picturi, sculpturi, piese decorative, obiecte de mobilier unice si fotografii. Capitolul “Maria a Romaniei, regina si artista” este ingrijit de dr. Narcis Dorin Ioan si realizat in parteneriat cu Muzeele Peles, Brukenthal si „Regina Maria” din Iasi. Capitolul “Femeile Pictore si Sculptore” este curatoriat de Alexandra Ilnitchi-Ardelean.
O alta expozitie o prezinta pe Cecilia Cutescu-Storck, descrisa de organizatori drept “prima femeie profesor de arta din Europa” (cel mai probabil a fost prima din Romania).
Preocuparea Ceciliei Cutescu-Storck (1879-1969) pentru pictura murala si-a pus amprenta asupra propriei case, astazi transformata in Muzeul de Arta „Frederic Storck si Cecilia Cutescu-Storck”, parte a Muzeului Municipiului Bucuresti. Decorarea casei i-a asigurat mai multe comenzi importante: „Istoria comertului romanesc” pentru Aula Magna a Academiei de Studii Economice din Bucuresti, in 1933; „Apologia artelor romanesti” pentru plafonul Salii Tronului din Palatul Regal – actualul Muzeu National de Arta al Romaniei. Acestea pot fi admirate si astazi.
Curatoarea expozitiei este Drd. Ana Maria Maciuca-Pufu, muzeograf – Pinacoteca Muzeului Municipiului Bucuresti. Scenografia este realizata de Cosmin Florea.
Arta contemporana este expusa ca de obicei sub conceptul “Young Blood” care va include si o expozitie la Promenada Mall, in perioada 19 septembrie – 17 noiembrie. Editia a treia este dedicata exclusiv femeilor din arta curenta.
Expozitia “Sibylle Bergemann. Moda, arta, cultura prin lentila unei femei.” ofera o imagine de ansamblu asupra intregii opere a uneia dintre cele mai importante fotografe contemporane din Germania, Sibylle Bergemann (1941-2010) care s-a remarcat ca fotograf de moda, in scurt timp devenind cunoscuta si pentru eseurile sale fotografice. Fotografiile ei au aparut in publicatii internationale, Der Spiegel, Stern, New York Times, expozitia este realizata in parteneriat cu ifa si cu Ambasada Republicii Federale Germania in Romania.
Odata cu noua editie debuteaza si evenimentele speciale cu tururi ghidate, muzica si drinks. Biletele s-au pus deja in vanzare online. Doar pana pe 18 august, acestea pot fi achizitionate cu 50% reducere, in cadrul ofertei Early Bird.