Skip to content

UPDATE: A aparut trailerul unuia dintre cele mai asteptate seriale: Disclaimer, scris si regizat de Alfonso Cuaron. Cate Blanchett, Sasha Baron Cohen si Kevin Kline sunt protagonisti intr-o poveste despre razbunare si ura.

Au aparut primele imagini si primul trailer al noului serial scris si regizat de Alfonso Cuaron, Disclaimer, cu Cate Blanchett in rolul unei realizatoare de documentare careia i se fac publice secretele, din razbunare, intr-o carte scrisa de un batran misterios.

Serialul in 7 episoade va fi vazut in premiera la festivalul de film de la Venetia, urmand sa intre pe Apple tv din 11 octombrie. Cuarón scrie, regizeaza si produce executiv serialul care se bazeaza pe romanul bestseller al lui Renée Knight. Serialul a fost anuntat in 2021 si este primul serial TV al lui Cuarón de la serialul NBC „Believe” din 2014.

„Disclaimer” pare ca se potriveste perfect cu perioada pe care o traim la nivel global, plina de dezbinare si ura. Acesta „transmite un avertisment amenintator spectatorilor chiar din titlu” spune Cuaron. Blanchett joaca rolul unei jurnaliste influente care gaseste detalii tulburatoare din propriul ei trecut secret in paginile unui roman scabros. Kevin Kline este interpretul scriitorului singuratic care il publica, dornic sa provoace nu doar durere, ci si umilinta femeii despre care crede ca i-a cauzat propriile pierderi si necazuri.

Intr-un interviu pentru Vanity Fair, care publica si primele imagini din film, Cuaron subliniaza ca „Disclaimer” nu este neaparat despre cancel culture „mai mult decat despre zelul de a pedepsi in incidente istorice precum procesele vrajitoarelor, inchizitiile sau spaimele rosii”.

Cartea care sta la baza filmului a fost cotata drept un thriller psihologic genial, profund tulburator – deja o senzatie internationala – despre o femeie bantuita de secrete, dorinta mistuitoare de razbunare si pretul teribil pe care il platim cand incercam sa ascundem adevarul. Romanul, care e o fictiune desi autoarea Renée Knight e fosta realizatoare de documentare la BBC- ca eroina cartii, a aparut in SUA in 2015 si nu a fost inca tradus la noi.

Castigatorul a 5 premii Oscar, Alfonso Cuaron  spune ca a gasit multa intelegere la producatorii filmului pentru ca, spre deosebire de ritmul in care se filmeaza un serial cu 4-5 pagini din scenariu pe zi, el filmeaza o pagina pe zi ceea ce, in cazul acestui serial a dus la o productie de foarte lunga durata.

Cuaron spune ca a facut de fapt 7 filme de lung metraj care sunt interconectate, nu doar episoade dintr-un serial.

„Aici a fost vorba despre experimentarea a ceva diferit. Nu am facut niciodata ceva atat de deschis narativ.” Autorul a continuat: „Calculul gresit este ca nu stiu cum sa fac televiziune. Si nu cred ca, in acest stadiu, vreau sa invat cu adevarat. „[Apple a fost] foarte generoasa cand am spus ca pot sa o fac doar ca un film”, a spus Cuarón. „ Filmarile au fost foarte, foarte lungi. Am filmat cu restrictii pandemice si cu actori care se infectau cu COVID, ceea ce inseamna schimbari de program si efecte domino care se intamplau.”

Cuarón a adaugat, de asemenea, voci din off contradictorii si s-a jucat cu utilizarea naratiunii la persoana intai, a doua si a treia.

Distributia plina de vedete pentru thrillerul psihologic ii mai include pe Kevin Kline, Sacha Baron Cohen, Lesley Manville, Kodi Smit-McPhee, Louis Partridge, Leila George si Hoyeon.

Regizorul filmelor „Gravity” si „Roma” va primi saptamana viitoare premiul pentru intreaga cariera la Festivalul de Film de la Locarno.

„Disclaimer” nu este prima adaptare literara a lui Cuarón: de-a lungul carierei sale, cineastul a adus pe ecran romanele „Great Expectations”, „A Little Princess”, „Harry Potter and the Prisoner of Azkaban” si „Children of Men”.

La “Children of Men” a lucrat si cu Oana Pellea care a avut un emotionant rol de compozitie.

Pe de alta parte, nici Cate Blanchet nu este la primul ei rol in care joaca o jurnalista. In 2003 a jucat in filmul Viorica Guerin, inspirat de viata jurnalistei cu acelasi nume, intr-un film despre ancheta asupra traficului de droguri, regizat de Joel Schumacher.

Citește în continuare