2 filme noi de Radu Jude, in premiera mondiala la Festivalul de la Locarno. Regizoarea Xandra Popescu, in competitie cu un scurtmetraj. Oana Pellea va aparea in proiectia „Children of Men”, in retrospectiva Alfonso Cuaron.
Cele doua filme noi ale regizorului Radu Jude, “Opt ilustrate din lumea ideala” si “Sleep #2”, vor avea premiera mondiala in sectiunea “Fuori Concorso” a celei de-a 77-a editii a Festivalului de Film de la Locarno care va avea loc intre 7 si 17 august 2024.
In cadrul competitiei de scurtmetraje de la Locarno a fost selectat noul proiect al cineastei Xandra Popescu, “Despre imposibilitatea unui omagiu” centrat pe Ion Tugearu, unul dintre cei mai mari dansatori si coregrafi romani.
Prezenta romaneasca din festival se incheie cu Oana Pellea care va putea fi urmarita pe marile ecrane in filmul “Children of Men” al lui Alfonso Cuaron, nominalizat la trei premii Oscar. Doamna Pellea joaca rolul lui Marichka, o femeie care ii ajuta pe protagonistii Theo (Clive Owen) si Kee (Clare-Hope Ashitey) sa scape de armata britanica. Cuaron va fi prezent la festival pentru a primi trofeul pentru intreaga cariera. Pelicula poate fi vizionata si pe Netflix, fiind disponibila in Romania.
Regizori precum Hong Sangsoo, Wang Bing si Ben Rivers isi vor prezenta in premiera mondiala cele mai recente filme in competitia internationala a festivalului.
In afara competitiei, la Locarno vor rula in premiera mondiala noile proiecte ale unor regizori precum Fabrice du Welz, Aislinn Clarke, Bertrand Mandico si Marco Tullio Giordana. Proiectiile din Piazza Grande includ premiere semnate de Paz Vega, César Díaz si Gianluca Jodice.
Competitia internationala cuprinde 17 filme care vor concura pentru Leopardul de Aur. Printre acestea se numara documentarul Bogancloch al regizorului si artistului britanic Ben Rivers, regizorul sud-coreean Hong Sangsoo vine cu Suyoocheon (By The Stream), chinezul Wang Bing vine cu cel mai recent documentar din seria sa Youth intitulat „Hard Times”, iar cineastul german Christoph Hochhäusler va prezenta Death Will Come (La Mort Viendra).
Regizorul Radu Jude, castigator al Ursului de Aur la Berlinale, si-a gasit deja o companie care ii vinde cele doua proiecte noi la nivel international: Heretic.
“Opt ilustrate din lumea ideala” are 71 de minute si este un documentar “found-footage” asamblat exclusiv din reclame romanesti post-socialiste. Este co-regizat impreuna cu filozoful Christian Ferencz-Flatz.
„Dupa ce au servit unei tari proaspat iesite dintr-o economie a penuriei drept introducere in cultura contemporana a marfurilor, toate aceste reclame par sa comunice intre ele in ciuda diferentelor izbitoare de stil si produs: toate descriu o lume fantastica coerenta a dorintelor implinite. Explorand diferitele fatete ale acestei lumi de vis utopice cu ajutorul setului de instrumente al montajului, filmul transforma mediul fictional si adesea ridicol al clipurilor publicitare intr-o lupa pentru dorintele, credintele, sperantele si temerile societatii”, au declarat regizorii.
Documentarul este produs de Alexandru Teodorescu prin Saga Film, iar Catalin Cristutiu, colaborator frecvent al lui Jude, semneaza montajul pentru ambele proiecte.
Al doilea film ce va avea premiera la Locarno se numeste “Sleep #2” si este un proiect de 62 min. descris de Radu Jude drept „un film de birou”.
„Sleep #2 inseamna: viata, moarte, natura, poezie, fragilitate, impresionism, selfie-uri, Andy Warhol, dragoste si sarutari”, a detaliat Jude pentru Film New Europe. A produs filmul independent, avand-o ca manager de productie pe Raluca Munteanu, in timpul unei rezidente oferite de programul DAAD Artists-in-Berlin.
Ambele proiecte vor avea premiera mondiala pe 10 august 2024, prezenta echipelor la Locarno fiind sprijinita de CNC, ICR si UPFAR ARGOA.
Radu Jude a mai fost prezent la Locarno in 2016, in competitia oficiala, cu lungmetrajul Inimi Cicatrizate (Premiul Special al Juriului); in 2017, in sectiunea Signs of Life cu filmul Tara moarta si in 2021 in sectiunea Pardi di domani: Concorso Corti d’autore cu scurtmetrajul Caricaturana. Anul trecut a lansat in premiera in festival „Nu astepta prea mult de la sfarsitul lumii” care a fost premiat cu Leopardul de argint – Premiul Special al Juriului, Mentiune din partea Juriului Ecumenic si Premiul I din partea Juriului Tinerilor. Ulterior, pelicula a fost propunerea Romaniei pentru sectiunea “cel mai bun film strain” de la premiile Oscar.
Scurtmetrajul documentar al regizoarei Xandra Popescu este in competitia oficiala.
“Despre imposibilitatea unui omagiu” este inclus in sectiunea competitiva Pardi di Domani, care reuneste productii axate pe experiment si forme inovatoare. Este centrat pe Ion Tugearu, unul dintre cei mai mari dansatori si coregrafi romani, care a fost numit „printul baletului romanesc”. Si-a inceput cariera ca prim solist al Operei Nationale si a dansat pe cele mai importante scene ale lumii.
Timp de aproape 60 de ani, a dansat, coregrafiat si format artisti in balet si dans contemporan. A ramas apropiat de fostii sai elevi, acum artisti consacrati, si a contribuit esential la eforturile de creare a Centrului National al Dansului.
Proiectul a pornit de la o idee a producatorilor Ada Solomon si Jonas Dornbach, fiind scris si regizat de Xandra Popescu, imaginea este semnata de Pedro Bordaberry, montajul de Ana Branea, Catalin Cristutiu si Xandra Popescu, cu producatori executivi Diana Caravia si Carla Fotea.
Cu studii in stiinte politice si experienta in artele vizuale, Xandra Popescu a studiat scriere dramatica la UNATC si regie in Germania unde lucreaza in prezent. Anul trecut s-a aflat in competitia Horizons a Festivalului de Film de la Venetia cu scurtmetrajul “Sentimental stories”.