David Popovici a castigat a doua medalie la Jocurile Olimpice de la Paris. A obtinut medalia de bronz in cursa de la 100 de metri liber in care a fost stabilit un nou record mondial.
David Popovici a pus numele Romaniei din nou pe harta cu a doua victorie obtinuta la Jocurile Olimpice de la Paris, in finala cursei de 100 de metri liber. A castigat o medalie de bronz, terminand cursa pe locul al treilea cu un timp de 47:49.
A fost o cursa spectaculoasa pe care castigatorul medaliei de aur, chinezul Pan Zhanle, a terminat-o cu un timp de 46:40, stabilind un nou record mondial (recordul anterior ii apartinea tot lui). La o secunda distanta de el, cu un timp de 47:48, medalia de argint a fost obtinuta de australianul Kyle Chalmers, cu o sutime de secunda inaintea lui David.
Este a doua victorie olimpica din cariera lui David in descurs de cateva zile, o cariera care scrie deja istorie atat in inotul romanesc dar si la nivel international. Este si primul barbat care a obtinut o medalie de aur pentru Romania la inot la Jocurile Olimpice, Diana Mocanu era ultima campioana olimpica a Romaniei la aceasta disciplina.
Victoriile lui David sunt singurele pe care Romania le-a obtinut pana acum la Jocurile Olimpice de la Paris.
In urma cu doua zile, David a castigat prima medalie olimpica de aur din cariera in finala de 200 de metri liber la inot cu un timp de 1:44:72, devenind campion olimpic cu un avans de 2 sutimi de secunda fata de cel clasat pe locul 2.
Intr-un interviu acordat TVR1 dupa prestatia incredibila de la Paris, David a declarat ca ”Este un vis implinit. Ma bucur foarte tare, sper sa nu incep sa plang la imn (n.r- el a avut lacrimi in ochi la imn). Ma bucur ca acum cinci minute am scris istorie si daca eu am putut, un baiat obisnuit, doar cu dorinta arzatoare si puternica, atunci oricine poate. Cine stie ce va fi maine? Orice e posibil, atat timp cat ai un culoar, ai o sansa. Treaba inca nu s-a incheiat, dar bineinteles ca o sa ma bucur, este o realizare imensa, in primul rand pentru mine, ma bucur ca tara m-a urmarit, ca sunt atat de multi romani in tribuna.”
Nascut la 15 septembrie 2004, intr-o epoca digitala in care tinerii de varsta lui isi doresc cat mai mult timp in mediul online sau cu jocuri pe console, David e exceptia care ii face pe parinti sa-l transforme in model pentru copiii lor. Si cumva, copiii nu iau exemplu la impuse ci il privesc cu drag si ii inteleg bunul simt si energia pe care o pune in rezultatele spectaculoase la inot, dorindu-si compania lui.
Liceenii bucuresteni si-au dorit sa faca acelasi liceu ca el – Colegiul bilingv George Cosbuc – pentru ca David a transmis de-a lungul anilor si faptul ca a gasit intelegere la profesori pentru performanta lui, dar a si obtinut rezultate academice foarte bune. In plus, David e atat de iubit de tineri incat acestia isi doresc sa-l intalneasca.
Este fostul detinator al recordului mondial la 100 de metri liber pe curs lung (performanta care reprezinta inca recordul european si recordul mondial de juniori pentru aceasta proba) si actualul detinator al recordului mondial de juniori la 200 de metri liber.
De asemenea, detine recordul mondial de juniori la 100 de metri liber in bazin scurt. La Campionatele Mondiale de Natatie din 2022, Popovici a castigat medalii de aur in cele doua probe care ii poarta semnatura (100 metri liber masculin si 200 metri liber masculin), devenind primul inotator care reuseste acest lucru la aceeasi editie a Campionatelor Mondiale, de la Jim Montgomery in 1973.
In urma performantelor sale din sezonul 2022, in care a castigat unsprezece medalii de aur si doua medalii de argint, Popovici a fost votat inotatorul masculin al anului atat de SwimSwam, cat si de Swimming World Magazine. Avea 17 ani.
In timpul acelei veri, el a stabilit un nivel de dominare fara precedent, in special in cursa lunga de 100 de metri liber, inregistrand 13 dintre cele mai rapide 19 inotari din lume in 2022, devenind totodata unul din cei trei inotatori din istorie care a stabilit un timp sub 1:43 de 200 de metri liber.
Popovici are contextul potrivit si echipa potrivita: cu o mama psiholog care a inteles repede ca fiul ei e dotat nativ pentru inot si care a facut cursuri specializate pentru inspector dopaj doar ca sa fie sigura ca alimentatia si suplimentele fiului ei sunt corecte, cu o presedinta a federatiei de inot – Camelia Potec, ea insasi fosta campioana olimpica la inot – care a inteles ce diamant are in curte si cu un antrenor, si el fost inotator, absolvent si al academiei de fizica si sport, dar foarte pasionat si interesat de statistici in inot si de antrenamentele mentale.
Cu antrenorul Adrian Radulescu lucreaza de 9 ani, de cand era copil, iar in echipa lor a fost inclus si preparatorul fizic, Dragos Luscan, un caracter foarte puternic si unul dintre cei mai mari profesionisti in domeniu la nivel mondial.
Luscan a fost cel care le-a ajutat la recuperare pe Simona Halep si Cristina Neagu si tot el a fost cel care i-a insotit pe Horia Tecau si Florin Mergea la Olimpiada de la Rio, cand tenismenii romani au castigat medalia de argint la dublu.
Rolul lui in echipa e extrem de important, dat fiind nu doar pregatirea intense de peste an, ci si forma in care se desfasoara competitia cu serii de calificari in aceeasi zi, si finala a doua zi, ceea ce necesita o recuperare atenta si minutioasa.
In echipa mai sunt psihologul Marcel Ivan si terapeutul Valentin Grigoras.
Articol sustinut de Banca Transilvania