In mintea inotatorilor. Ce carti si filme despre inotatori faimosi avem in Romania
Romanii sunt apropiati in aceste zile de natatie si privesc cu mare emotie si entuziasm orice competitie in care e implicat David Popovici.
Pe de o parte e succesul lui in marile competitii de profil, dar este si simpatia pe care o genereaza David cu educatia lui, discursul lui foarte articulat in orice aparitie publica, precum si sinceritatea si modestia pe care le arata la fiecare pas.
Dar si la nivel international in acest moment e un interes mare in a readuce in fata mari sportivi care au practicat natatie si au avut recorduri exceptionale in bazine sau in oceana si mari.
Iata cateva dintre cartile si filmele care dau un access special la mintea inotatorilor cu performante exceptionale.
Fluture este cartea care a inspirat filmul Inotatoarele de pe Netflix. Cartea a fost tradusa si in Romania, o gasiti la editura Pilot Books aici. (In aceasta perioada a Jocurilor Olimpice cartile editurii Pilot Books care prezinta vietile sportivilor care au fost la Olimpida au discount de 15%)
In 2016, la Jocurile Olimpice de la Rio, Yusra Mardini a concurat sub steagul Echipei Olimpice a Refugiatilor.
Fluture spune povestea tinerei Yusra, incepand cu copilaria ei din Damasc, dragostea ei pentru inot, apoi fuga dramatica spre Europa, reluarea pregatirii sportive in Germania si participarea la Jocurile Olimpice de la Rio. Cu aceasta carte, ea vrea sa aduca in atentia tuturor o realitate simpla, dar ignorata de foarte multi dintre noi: refugiatii sunt oameni obisnuiti, aflati in circumstante extreme, alungati din casele lor de un razboi devastator.
Filmul Inotatoarele poate fi vazut pe Netflix.
Tot pe Netflix se afla filmul Nyad cu Annete Benning si Jodie Foster protaoniste. Filmul prezinta viata inotatoarei Dianei Nyad care a fost primul om din lume care a reusit sa parcurga peste 175 km in ocean, in 53 de ore, intre Cuba si Florida (SUA), toate la 64 de ani dupa ce multi ani i s-a spus ca nu va putea face acest traseu.
Viata ei, extrem de incercata cu abuzuri in copilarie, a fost povestita chiar de ea intr-o carte care a fost tradusa si la noi, In lupta cu valurile. O gasiti aici.
Probabil ca Benning va primi un Oscar pentru efortul ei exceptional in acest film.
Pe Disney + gasiti filmul “Tanara si marea” care prezinta povestea reala a campioanei olimpice Trudy Ederle, prima femeie care a reusit sa traverseze inot Canalul Manecii. Daisy Ridley este in rolul principal, producator este Jerry Bruckheimer.
Povestea reala a lui Trudy a inceput in 1905, cu o viata incercata de boli si de prejudecatile vremii. Prin sprijinul ferm al surorii sale mai mari si al antrenorilor care o sustineau, Trudy Ederle a depasit obstacolele si ostilitatea unei societati patriarhale pentru a se alatura echipei olimpice de inot si pentru a realiza o performanta uluitore – un traseu de 21 de mile din Franta pana in Anglia.
Mai avem in Romania o carte de fictiune desore inot scrisa de o scriitoare americana de origine asiatica: Inotatorii de Julie Otsuka, roman castigator al Andrew Carnegie Medal for Excellence in Fiction 2023, a aparut la editura Trei si o gasiti aici
Cartea e o analiza subtila a mintii inotatorilor plecand de la activitatea dintr-un club acvatic. Este o fictiune, dar e o carte cu multa psihologie sportiva, chiar daca actiunea principala e mai degraba catre dramele personale ale uneia dintre inotatoare.
Inotatorii pastreaza cu mare atentie distanta unii de ceilalti, singurele semnale pe care si le transmit fiind cele legate de rutina parcurgerii bazinului, de echipamentul sportiv sau de inadaptarea la viata „de sus”. Dar cand pe fundul piscinei subterane apare o crapatura, care se transforma intr-un cuib, o retea de fisuri care duce la inchiderea salii, se gasesc cu totii in situatia imposibila de a se intoarce fortat la realitate. De aici insa romanul isi focalizeaza atentia asupra uneia dintre inotatoare, Alice, care isi pierde treptat memoria, pentru a se izola in cele din urma in copilaria petrecuta intr-un lagar de concentrare pentru japonezii din America. Ceea ce incepe ca manual de utilizare a unei piscine publice devine un roman sfasietor despre relatia mama fiica, despre memorie si suferinta.
Tot in zona explorarii inotului avem cartea “De ce inotam” care a aparut tot la editua Pilot Books si o gasiti aici. Ea este un elogiu adus inotului si celor care il practica, si totodata o invitatie greu de refuzat catre toti cei care vor sa-l descopere. Compus din cinci perspective – supravietuire, stare de bine, comunitate, competitie si stare de flux – volumul este o scufundare rapida in istoria inotului, cu povesti captivante scrise cu multa verva si talent.
Pornind de la povestea incredibila a lui Guðlaugur Friðþórsson, secundul unui vas de pescuit naufragiat in sudul Islandei, care a supravietuit timp de sase ore in marea inghetata, Bonnie Tsui cauta sa descopere ce anume din apa ne seduce, in ciuda pericolelor ei, si de ce revenim, iar si iar, la ea.
De ce inotam este o explorare culturala si stiintifica a relatiei noastre cu apa si cu inotul. Inotul poate sa insemne vindecare si sanatate sau poate sa fie calea spre comunitate prin intermediul echipei, al clubului sau al unei ape pe care o indragim si o impartim.
Articolul sustinut de Banca Transilvania