Skip to content

In Seul se construiesc doua cladiri spectaculoase din sticla, in forma unor clepsidre ondulate. Constructiile futuriste vor gazdui cel mai mare centru comercial din capitala Coreei de Sud. 

Firma de arhitectura Heatherwick Studio din Londra va construi in Seul unele dintre cele mai spectaculoase cladiri din Asia. Este vorba despre doua constructii din sticla care vor avea forma unor clepsidre ondulate si care vor gazdui Galleria Hanwha, unul dintre cele mai mari lanturi coreene de magazine de lux.

Proiectul a castigat un concurs de reamenajare a unor zone centrale din capitala Coreei de Sud, iar echipa de arhitecti si-a propus sa sfideze notiunile conventionale cu privire la cum ar trebui sa arate magazinele de lux. 

Designul propus cuprinde doua cladiri simetrice, acoperite cu sticla cristalina care straluceste in nuante multicolore in lumina soarelui. Acoperisurile vor fi pline de plante si copaci. 

Centrul comerical se afla in cartierul Apgujeong-dong, una din cele mai mari intersectii din zona, si are vedere la raul Han. Proiectul va redefini legatura dintre magazin si cartier prin transformarea fatadelor si a spatiilor inconjuratoare in zone publice, de intalnire si socializare, care sunt accesibile tuturor, indiferent daca isi doresc sa faca cumparaturi sau nu. 

Fatadele ondulate vor crea un efect spectaculos si o textura lucioasa si fluida, care invita trecatorii la interior pentru a promova un mediu urban mai incluziv. Aceasta abordare este opusa centrelor comerciale traditionale, care sunt orientate de obicei spre interior si spre comercializare.

Ambele cladiri vor avea un invelis de sticla dublu stratificat, care sporeste durabilitatea si ofera spatiu suplimentar pentru expozitii sau evenimente culturale. Arhitectii au ales aceasta solutie pentru fatade pentru a crea un sentiment de blandete si caldura in timpul zilei, iar pe timpul noptii spatiul este transformat intr-un loc vibrant de socializare, pe fatada vor fi proiectate diverse animatii si show-uri de lumini.

Sectiunile inguste ale cladirilor vor reprezenta spatii publice pline de natura si verdeata. Pe timpul noptii, trecatorii vor putea observa reflexiile raului Han in sticla fatadelor. 

Desi cladirile sunt simetrice, ele nu sunt identice, fiecare are o arhitectura unica si un plan specific. De asemenea, vor fi unite intre ele printr-un pasaj subteran. La nivelul solului, intre cele doua constructii vor fi amenajate piete, iar spre interior vor fi construite atrii iluminate natural, cafenele, restaurante si magazine, dar si gradini urbane. 

Pentru a pune in valoare frumusetea naturala a regiunii, spatiile verzi vor fi bazate pe o selectie de plante indigene si amenajari peisagistice impresionante care vor oferi un spectacol vizual pe tot parcursul anului, in functie de anotimp. 

Anuntul proiectului vine la scurt timp dupa numirea lui Thomas Heatherwick, fondatorul firmei de arhitectura, in functia de director general al celei de-a cincea editii a Bienalei de Arhitectura si Urbanism de la Seul, care va avea loc in 2025.

Citește în continuare