Skip to content

Documentarul HBO Orginal „Elisabeth Taylor: Inregistrarile pierdute” („Elisabeth Taylor: The Lost Tapes”) este disponibil pe Max. Milenialii si generatia Z stiu astazi putin despre aceasta actrita, dar ea a fost una din primele activiste LGBTQ din lume

 Regizat de premiata Nanette Burstein, documentarul HBO Orginal „Elisabeth Taylor: Inregistrarile pierdute” a avut premiera mondiala la Festivalul de Film de la Cannes 2024 si a fost inclus in selectia oficiala a Festivalului de Film Tribeca 2024.

Filmul ofera o perspectiva intima asupra vietii celebrei actrite, bazandu-se pe 40 de ore de interviuri audio din 1964, recent descoperite, si pe un acces fara precedent la arhiva sa personala. Documentarul exploreaza cariera lui Elisabeth Taylor, de la debutul in „Lassie Come Home” in 1943 pana la rolurile care i-au adus doua premii Oscar, pentru „Butterfield 8” si „Cui i-e frica de Virginia Woolf?”. Prin propriile sale cuvinte, Taylor dezvaluie lupta sa de a se afirma in roluri complexe si discuta deschis despre casatoriile sale, inclusiv cea cu Richard Burton, precum si despre prieteniile apropiate cu alte vedete ale Hollywoodului.

Filmul prezinta o Elizabeth Taylor complexa si vulnerabila, aflata in conflict cu imaginea sa publica si tanjind dupa respect si autoritate intr-o lume dominata de presa si de atentia publicului. Documentarul nu se limiteaza doar la cariera sa actoriceasca, ci evidentiaza si transformarea lui Taylor intr-o activista dedicata cauzei LGBTQ, aratand cum si-a folosit faima pentru a-si construi o mostenire durabila dincolo de ecran.

  Alaturi de Elizabeth Taylor, documentarul include vocile actorilor Roddy McDowall, Debbie Reynolds, Richard Burton, George Hamilton, a producatorului Sam Marx, agentilor Marion Rosenberg si John Heyman, asistentului Tim Mendelson si a prietenilor Liz Smith si Doris Brynner.

In 2022 familia si administratorii averii lui Elisabeth Taylor i-au permis jurnalistei Kate Andersen Brower accesul la scrisorile, fotografiile si jurnalele private ale actritei.

Asa a aparut o birografie – Elizabeth Taylor: The Grit and Glamour of An Icon –  care a socat pe multa lume si care a aratat inca o data, ca dincolo de un chip frumos si o infatisare glamour, Taylor a fost o activista perseverenta pentru drepturile celor nedreptatiti social, dar si o femeie de afaceri foarte inteligenta.

Brower a descoperit o noua perspectiva asupra aparitiei lui Taylor, mai tarziu in viata, ca activista influenta, folosindu-si puterea de vedeta pentru a ajuta la promovarea legislatiei privind HIV si SIDA si, cu mult inaintea unei mari parti a industriei, faima sa pentru a strange bani pentru a combate epidemia si pentru a ajuta pacientii.

Biografia lui Taylor s-a nascut din conversatiile pe care le-a avut cu John Warner, fostul senator care a fost casatorit cu Taylor intre 1976 si 1982, inainte ca acesta sa moara in 2021.. Initial, ea a vrut sa scrie despre „prima persoana care a influentat epoca sa”, dar, dupa ce Warner a pus-o in legatura cu copiii lui Taylor, cartea s-a transformat intr-o biografie completa.

“ Nu mi-am dat seama cat de vulnerabila era, mai ales in scrisorile ei catre Richard Burton, in care il implora sa se casatoreasca a doua oara si ii cerea sa nu o mai copleseasca cu cadouri si [sa fie] acolo pentru ea. Si felul in care a trebuit sa se descurce si cu senatorul Warner. Ea a vrut sa scoata un anunt pentru controlul armelor in The New York Times… dupa ce Ronald Reagan a fost aproape asasinat, si a spus: „Acest lucru este foarte important pentru mine, am de gand sa o fac” .Iar Warner, un republican, i-a spus in aceste scrisori: „Draga, stii, nu cred ca este cea mai buna idee. De ce nu astepti? S-ar putea intoarce impotriva ta si daca ajungem sa ranim alti oameni?” El a impins-o cu adevarat sa nu o faca. Iar ea o face oricum. E minunat sa vezi lupta pe care a avut-o pentru a continua. Se pare ca a trait o viata fermecata, dar chiar si ea a trebuit sa faca multe pentru a supravietui.”, povestea jurnalista la momentul lansarii cartii.

Elisabeth Taylor a f ost una dintre primele victim ale unui masiv body shaming in anii 70 cu jurnalisti care o intrebau „De ce ai devenit atat de grasa?” 

Descoperiti o parte importanta din aceste laturi mai putin stiute din viata lui Elisabeth Taylor in documentarul de pa Max.

Citește în continuare