Se estimeaza ca decesele cauzate de cancer vor creste cu 93% in randul barbatilor in urmatorii 25 de ani. In Romania, cauza principala va fi cancerul la plamani.
Cazurile de cancer si decesele in randul barbatilor sunt de asteptat sa creasca pana in 2050, cu cresteri mari in randul barbatilor in varsta de 65 de ani si peste.
Datele alarmante fac parte dintr-un studiu publicat in revista Cancer, cercetatorii din Australia au analizat cazurile si decesele cauzate in 2022 de 30 de tipuri diferite de cancer in 185 de tari si teritorii pentru a face proiectii pentru 2050.
Studiul prevede ca numarul total de cazuri de cancer in randul barbatilor va creste de la 10,3 milioane in 2022 la 19 milioane in 2050, o crestere de 84%.
Decesele cauzate de cancer ar urma sa creasca de la 5,4 milioane in 2022 la 10,5 milioane in 2050, o crestere de 93%. Decesele in randul barbatilor in varsta de 65 de ani si peste ar urma sa creasca cu 117%.
De asemenea, se preconizeaza ca tarile cu un venit si o speranta de viata mai scazute vor inregistra cresteri mai mari ale deceselor cauzate de cancer la barbati. Cercetatorii au scris ca “intre 2022 si 2050, in Africa si in estul Mediteranei, numarul cazurilor incidente si al deceselor este proiectat sa creasca de 2,5 ori. in schimb, se preconizeaza ca Europa va inregistra o crestere de aproximativ jumatate.”
Barbatii sunt deja mai predispusi decat femeile sa moara de cancer deoarece sunt mai predispusi sa fumeze si sa consume alcool, fiind totodata expusi la mai multi agenti cancerigeni la locul de munca. Aceste comportamente genereaza multe cazuri de cancer. In plus, s-a constatat ca barbatii aflati in astfel de situatii este putin probabil sa aiba acces la programe de screening.
In timp ce la nivel mondial barbatii vor suferi predominant de cancer de prostata, in Romania cauza principala va fi cancerul la plamani.
Se estimeaza ca, in 2050, cancerul pulmonar va fi principala cauza de cancer si de deces prin cancer la barbati. Cele mai mari cresteri in urmatorii 25 de ani le vor avea mezoteliomul pentru cazuri si cancerul de prostata pentru decese.
Cercetatorii spun ca este nevoie de un acces si o infrastructura de sanatate mai puternice — inclusiv o forta de munca adecvata — pentru a imbunatati statisticile actuale in privinta imbolnavirii de cancer. Autoritatile ar trebui sa demareze programe prin care sa combata cresterile preconizate pana in 2050.
Potrivit studiului, va deveni esential sistemul public de sanatate, in special asigurarea obligatorie care ar trebui sa acopere “optiunile de baza pentru ingrijirea cancerului”.
Studiul poate fi consultat aici.
La inceputul acestui an, un raport al Societatii Americane de Cancer a constatat ca cresterea populatiei si imbatranirea vor fi principalii factori care vor influenta inmultirea cazurilor de cancer.
Conform statisticilor din SUA, la nivel mondial, populatia ar fi ajuns la aproximativ 8 miliarde de persoane in 2022 urmand sa ajunga la 9,7 miliarde pana in 2050.
Intr-o alta cercetare condusa de Dr. William Dahut, director stiintific al Societatii Americane de Cancer, se estimeaza ca numarul de cazuri de cancer va creste la 35 de milioane pana in 2050, in mare parte din cauza populatiei imbatranite. Tutunul si obezitatea sunt considerati factori periculosi pentru riscul de cancer, in special in tarile cu venituri mai mici.
Un studiu publicat recent de American Cancer Society a analizat 30 de tipuri de cancer si 18 factori de risc care ar putea fi modificati prin alegerea stilului de viata, inclusiv aspecte precum fumatul si greutatea corporala.
In termen de 20 de ani de la renuntarea la fumat, riscul unei persoane de a face cancer la gura, gat, cutie vocala sau pancreas, „scade la aproape de cel al unei persoane care nu fumeaza”.
Intr-o vreme era doar boala tarilor foarte dezvoltate cu oameni care prefera mancarea procesata, dulciurile sintetice si mult fast food. Astazi supraponderalitatea este foarte des intalnita si la noi, iar studiile arata ca aceasta creste riscul unei persoane de a face 13 tipuri de cancer, care reprezinta 40% din totalul cancerelor diagnosticate anual. Strategiile de scadere a greutatii, cum ar fi incorporarea mersului pe jos in rutina zilnica, pot fi eficiente.
Mai jos puteti descoperi alte recomandari benefice in acest sens.