Skip to content

Un documentar despre homosexualitatea presedintelui Abraham Lincoln are premiera in septembrie. Autorii spun ca abia acum publicul poate accepta o asemenea discutie

Un nou documentar  care va avea premiera la inceputul lui septembrie incepe sa nasca polemici in America… Filmul sustine ca fostul presedinte american, Abraham Lincoln a avut mai multe relatii cu barbati.

Vanity Fair a publicat in premiera detalii si imagini din acest documentar care se numeste “Lover of men”

In ultimele doua decenii, sexualitatea lui Abraham Lincoln a fost dezbatuta febril in cercurile academice. Considerat cel mai mare presedinte din istoria Americii, Lincoln a lasat in urma o multime de scrisori detaliate scrise lui Joshua Speed- unul dintre prietenii sai cu care a impartit apartamentul timp de 7 ani, care au fost interpretate in mod diferit. Partenerul sau de afaceri si, mai tarziu,   biograf, William H. Herndon, a colectionat scrisori despre Lincoln, scrise de diverse cunostinte, care au fost, de asemenea, reexaminate pe masura ce potentialul homosexual al lui Lincoln a fost scos in evidenta.

Documentarul “Lover of Men”, regizat de Shaun Peterson (Living in Missouri) si produs de antreprenorul Robert Rosenheck, sintetizeaza aceste evolutii, aducand in acelasi timp unele contributii proprii, grupand mai mult de o duzina de cercetatori si istorici de prestigiu pentru a contura argumentul ca Lincoln a avut relatii sexuale cu mai multi barbati. „Nu incercam sa afectam, sa murdarim sau sa facem ceva daunator reputatiei lui Lincoln – dimpotriva”, a declarat pentru Vanity Fair istoricul Dr. Thomas Balcerski (autor al volumului Bosom Friends: The Intimate World of James Buchanan and William Rufus King). „Ne extindem. Suntem mai cuprinzatori si preluam o interpretare academica care a aparut timp de generatii si care, in sfarsit, in 2024, si-a gasit momentul de a se exprima.”

De fapt Vanity Fair a mai abordat acest subiect in urma cu ceva ani, cand a publicat un eseu al lui Gore Vidal in Vanity Fair, intitulat „A fost Lincoln bisexual?”

Vidal a analizat o carte revolutionara care se lupta cu aceasta teorie: The Intimate World of Abraham Lincoln (2005) a psihologului sexual C.A. Tripp.De asemenea, el a considerat legatura lui Lincoln cu Speed ca fiind sexuala – declansand astfel ceea ce regizorul acestui documentar, Peterson, numeste un „efect domino” in lumea academica. Aici puteti citi eseul lui Gore Vidal.

Hollywood-ul a mai avut un film de succes despre Lincoln, regizat de Steven Spielberg cu Daniel Day Lewis in rolul presedintelui.

Concentrandu-se asupra perioadei tumultuoase dintre ianuarie 1865 si incheierea Razboiului Civil pe 9 aprilie si asasinarea lui Lincoln cinci zile mai tarziu, in Vinerea Mare, filmul este o istorie care se desfasoara mai ales in camere cu lambriuri de lemn, intunecate de draperii groase si mobilier greu si, din ce in ce mai mult, in camera intima a Camerei Reprezentantilor, unde puterea democratilor antiabolitionisti va fi testata impotriva moderatilor lui Lincoln si a radicalilor antisclavisti mai zelosi ai tanarului Partid Republican.

Filmul a avut 12 nominalizat la Oscar, i-a adus o statueta lui Daniel Day Lewis, dar si celui care a facut scenografia.

Citește în continuare