Skip to content

Filmul lui Emanuel Parvu, “Trei km pana la capatul lumii” selectat de Academia Europeama de film pe lista pentru premiile 2024. Oscarurile europene vor fi anuntate in decembrie

Academia Europeana de Film a dezvaluit prima transa de titluri de filme pe care membrii sai le pot lua in considerare pentru nominalizarile la Premiile Filmului European, care vor avea loc pe 7 decembrie la Lucerna, in Elvetia.

Selectia de 29 de titluri a Academiei cuprinde filme care au avut prima proiectie oficiala intre 1 iunie 2023 si 31 mai 2024.

Filmul lui Emanuel Parvu Trei Km pana la capatul lumii se afla si el intre aceste titluri nominalizate pentru Oscarul european.

Dupa ce a fost in competitia oficiala de la Cannes, filmul e la Festivalul Anonimul in aceasta saptamana, urmand sa fie si la festivalul de film de la Sarajevo, si va ajunge pe ecranele din toata tara pe 11 octombrie.

Printre selectii se mai afla „Emilia Pérez” de Jacques Audiard, castigatorul premiului pentru cea mai buna actrita si al premiului juriului la Cannes, „Grand Tour” de Miguel Gomes, castigatorul premiului pentru cel mai bun regizor la Cannes, „Kinds Of Kindness” de Yorgos Lanthimos, castigatorul premiului pentru cel mai bun actor la Cannes, „The Seed of the Sacred Fig, ”, castigatorul premiului special al juriului la Cannes, „Substanta” de Coralie Fargeat, castigatorul premiului pentru cel mai bun scenariu la Cannes, „Armand” de Halfdan Ullmann Tøndel, castigatorul camerei de aur la Cannes, „Dying” de Matthias Glasner, castigatorul premiului pentru cel mai bun scenariu la Berlin, si „Cornul de secara” de Jaione Camborda, castigatorul premiului pentru cel mai bun film la San Sebastian.

Alte titluri vor fi anuntate in septembrie, care vor include filme care au avut premiera in festivalurile din vara si inceputul toamnei, precum Locarno si Venetia.

Selectia este prima etapa dintr-un proces in trei pasi. In primul rand, cei 5 000 de membri ai academiei vor incepe sa vizioneze si sa voteze filmele selectate. Pe baza voturilor lor, nominalizarile la categoriile film european, regizor, actor, actrita, scenarist, documentar si debut, precum si premiul publicului tanar, vor fi facute publice pe 5 noiembrie. Castigatorii vor fi anuntati la ceremonia de decernare a premiilor din 7 decembrie.

Filmele selectate vor fi luate in considerare si pentru categoriile Cinematografie, Montaj, Design de productie, Costume, Machiaj si coafura, coloana sonora originala, Sunet si Efecte vizuale, care vor fi stabilite de un juriu format din opt membri, reprezentanti ai diferitelor arte si meserii.

Citește în continuare