Autoritatile franceze au oprit vanzarea de 1,3 milioane de euro a unei opere atribuite in mod fals lui Leonardo da Vinci. Alte posibile falsuri ale celebrului maestru italian, inclusiv cea mai bine vanduta pictura din istorie.
Vamesii din Franta au dejucat recent planul unui cetatean spaniol de a vinde un fals dupa Leonardo da Vinci cand incerca sa treca frontiera in Italia. Acesta a atras atentia autoritatilor deoarece avea o licenta de export expirata in care se mentiona ca lucrarea provine din Spania.
Ulterior, politia spaniola a fost notificata si l-a arestat pe barbat cand a descoperit originea copiei si intentia de frauda. Ancheta a durat doi ani si a implicat specialisti in arta de la cele mai prestigioase muzee spaniole.
Barbatul intentiona sa treaca granita in Italia pentru a vinde falsul unui colectionar pentru o suma de minim 1,3 milioane de euro.
Acesta se afla la punctul de frontiera Modane, in Alpii francezi, la o distanta de 110 kilometri de Torino, cand a fost arestat. In licenta de export se pretindea ca lucrarea este un portret realizat de Leonardo care il reprezinta pe Gian Giacomo Trivulzio, un aristocrat si comandant militar italian din secolul al XV-lea.
Desi permisul de export era oficial si atesta valoarea lucrarii si provenienta sa, acesta nu reprezenta o garantie de autenticitate. De asemenea, incercarea de a exporta opera cu un permis expirat reprezinta o ilegalitate. Falsul urma sa fie vandut la Milano.
„O licenta de export nu poate fi folosita ca o garantie a autenticitatii unei opere. In acest caz, permisul a fost utilizat pentru a pretinde ca pictura este un original. Tabloul a fost confiscat si a fost deschisa o ancheta, iar de indata ce s-a stabilit ca este vorba despre un presupus caz de contrabanda, inculpatul a fost arestat.” au declarat reprezentantii politiei spaniole intr-un comunicat oficial.
Tabloul a fost confiscat in iulie 2022 de catre autoritatile spaniole care l-au trimis la Muzeul Prado din Madrid pentru a fi analizat de catre specialisti.
Raportul expertilor a concluzionat ca lucrarea este de fapt o copie a portretelor milaneze pictate la sfarsitul secolului al XV-lea si inceputul secolului al XVI-lea. Desi Leonardo a trait in aceeasi perioada, stilul picturii nu se potriveste cu mana maestrului italian.
In raport, specialistii de la Prado au declarat ca „Lucrarea a fost probabil pictata cu intentii frauduloase la inceputul secolului al XX-lea. Prin urmare, poate fi categoric exclusa ca fiind a lui Leonardo sau a oricarui alt artist italian din acea perioada. Cu toate acestea, datorita vechimii sale, valoarea sa este cuprinsa intre 3.000 si 5.000 de euro.”
Datorita raritatii si valorii extraordinare a operelor sale, lucrarile lui Leonardo da Vinci au fost frecvent tinta falsificatorilor.
De-a lungul timpului, au aparut mai multe cazuri notabile de picturi false atribuite lui Leonardo da Vinci, unele dintre ele fiind chiar vandute pentru sume considerabile.
„Salvator Mundi” este poate cel mai controversat caz de pictura atribuita geniului renascentist. Lucrarea a fost redescoperita in 2005 si a fost restaurata, fiind ulterior atribuita lui Leonardo de unii experti. Cu toate acestea, unii specialisti contesta autenticitatea atribuirii, considerand ca este o lucrare realizata de unul dintre elevii sau urmasii sai. Cu toate acestea, pictura a fost vanduta la o licitatie organizata de Christie’s pentru suma record de 450,3 milioane de dolari, devenind cea mai scumpa opera de arta vanduta vreodata.
Shaun Greenhalgh este un falsificator britanic notoriu care a creat numeroase lucrari false, inclusiv „La Bella Principessa”. Greenhalgh a fost prins in 2007, multe dintre falsurile sale au fost dezvaluite ca fiind lucrari moderne atribuite in mod fals maestrilor renascentisti, inclusiv lui Leonardo.
Inainte de atribuirea sa lui Leonardo, „La Bella Principessa” a fost vanduta pentru 21.850 de dolari in 1998. Dupa atribuirea de catre Martin Kemp (unul dintre cei mai mari experti in Leonardo), valoarea estimata a lucrarii a crescut considerabil, la zeci de milioane de dolari, dar autenticitatea sa continua sa fie contestata.
Desi falsurile lui Greenhalgh nu au fost vandute pentru sume astronomice, ele au pacalit initial expertii si colectionarii, iar daunele financiare si reputationale au fost semnificative.