Skip to content

Actorul Alain Delon a murit in aceasta dimineata. Avea 88 de ani

 

 Alain Delon a murit astazi, 18 august, la varsta de 88 de ani, la domiciliul sau din Douchy (Loiret).

Intr-o declaratie pentru AFP, copiii sai Alain Fabien, Anouchka si Anthony au anuntat trista veste, adaugand la imensa lor durere ultimul lor caine, Loubo. „S-a stins din viata in liniste in casa sa din Douchy, inconjurat de cei trei copii ai sai si de familia sa”, se arata in comunicat.

Ultima data a fost in public pe 19 mai 2019 la Festivalul de Film de la Cannes. Distins cu un Palme d’Or onorific pentru intreaga sa cariera, Alain Delon a sustinut in acea zi un stralucit masterclass. Toti cei care au asistat la acest moment unic isi vor aminti de lacrimile sale abia retinute cand o  legenda a celei de-a saptea arte a acceptat sa isi dezvaluie sufletul.

Departe de a-si critica presupusul egocentrism, acttorul a vorbit atunci despre „femeile care au facut (cariera sa)” sau despre amintirile sale cu regretatul Jean-Pierre Melville, care l-a regizat in „Le Samouraï”, „Le Cercle rouge” si „Un Flic”, trei capodopere.

Delon s-a impus ca unul dintre cei mai importanti actori europeni ai anilor 1960, 1970 si 1980. Stilul, infatisarea si rolurile sale, care au facut din el o icoana internationala, i-au adus o popularitate imensa pe mai multe continente.

Delon a primit premii la festivaluri prestigioase si a fost adesea onorat pentru intreaga sa cariera. In 1985, a castigat Premiul César pentru cel mai bun actor pentru interpretarea sa din Notre histoire (1984). In 1991, el a devenit membru al Legiunii de Onoare a Frantei. La cea de-a 45-a editie a Festivalului International de Film de la Berlin, a castigat Ursul de Aur onorific, iar la Festivalul de Film de la Cannes 2019, a primit Palme d’Or-ul onorific.

Filmografia sa include filme ca Rocco si fratii sai (1960), In plin soare/ Plein Soleil (1960), Eclipsa (1962), Ghepardul (1963), Laleaua Neagra (1964), Samuraiul (1967), Borsalino (1970), Notre histoire (1984) sau Pe cuvant de politist/ Parole de flic (1985).

S-a nascut la data de 8 noiembrie 1935. Frumusetea magnetica si farmecul personal au facut ca actorul sa fie curtat inca de la inceputuri de industria hollywoodiana, insa, desi i s-a oferit sansa de a fi distribuit intr-unul dintre filmele lui David O. Selznick, Delon a ales sa-si inceapa cariera in Franta, unde se lanseaza in 1957 in Quand la femme s’en mêle (r.  Yves Allégret). In 1958, in Christine, joaca pentru prima data alaturi de Romy Schneider, fermecatoarea actrita ce avea sa-i devina, ulterior, logodnica.

Dupa rolul din Ghepardul/ Il Gattopardo (r. Luchino Visconti), in 1964, Alain Delon a fost nominalizat pentru prima data la Globul de Aur. In 1977 a ajuns pe lista favoritilor la Premiile César pentru rolul principal din Mr. Klein (r. Joseph Losey), iar interpretarea din Notre Histoire (r. Bertrand Blier) i-a adus in 1985 premiul pentru cel mai bun actor.

Rebelul enigmatic al cinematografiei franceze a colaborat, de-a lungul carierei sale, cu nume precum Luchino Visconti, Jean-Luc Godard, Jean-Pierre Melville, Michelangelo Antonioni si Louis Malle, iar meritele i-au fost recunoscute, in nenumarate randuri, de marile festivaluri.

Alain Delon a devenit un simbol al masculinitatii si a inspirat, de-a lungul timpului, nu numai industria de fashion & beauty, ci si cultura pop. Are propria linie de accesorii si parfumuri de lux si apare pe coperta albumului The Queen is Dead al celor de la The Smiths. Beautiful Killer, piesa Madonnei de pe albumul MDNA, e un tribut adus actorului.

Delon a vizitat Romania in 2017 cand a primit un premiu pentru intreaga cariera la TIFF.

In ultimii ani, actorul a fost in mijlocul unei dispute intre copiii sai care spuneau ca starea sa de sanatate nu-i mai permite sa fie responsabil pentru actiunile zilnice si au cerut procura speciala de ingrijire.

Citește în continuare