Skip to content

Cu „Music of the Spheres World Tour”, Coldplay a stabilit recordul pentru turneul rock cu cele mai mari incasari din istorie. Din cele 8,8 milioane de bilete vandute, 105.000 au fost in Romania.

In weekend, Coldplay a stabilit recordul pentru turneul rock cu cele mai mari incasari din istorie, cu „Music of the Spheres World Tour”, aflat in plina desfasurare.

In prezent, trupa britanica se afla in Europa, in mijlocul celei de-a treia etape a turneului, dupa showuri sustinute in Asia, America de Nord si de Sud. Acestora li se vor adauga 11 spectacole programate in Australia si Noua Zeelanda la sfarsitul acestui an, in total vor fi 177 de concerte pana la finalul turneului.

Cu toate concertele sustinute pana acum in jurul lumii, Coldplay a intrat deja in istoria Boxscore, organizatia care aduna datele turneelor muzicale.

Conform cifrelor raportate la Billboard Boxscore, “The Music of the Spheres World Tour” a generat incasari de 945,7 milioane de dolari si a vandut 8,8 milioane de bilete de la lansarea sa in martie 2022 pana in prezent. Astfel, a devenit turneul cu cele mai mari incasari din toate timpurile, cat si turneul cu cele mai bune vanzari in randul formatiilor rock in cei aproape 40 de ani de cand Boxscore urmareste datele despre concerte.

Coldplay l-a devansat pe Elton John cu al sau “Farewell Yellow Brick Road Tour” care s-a aflat pentru un timp scurt (din noiembrie 2022 pana zilele trecute) in fruntea clasamentului. Cu turneul de adio, Sir Elton a strans 939,1 milioane de dolari. Pe locurile urmatoare in top se afla turneele “U2 360 Tour” al trupei U2 cu  736,4 milioane de dolari in perioada 2009-2011, “A Bigger Bang Tour” al celor de la The Rolling Stones cu 558 de milioane de dolari in 2005-2007 si turneele AC/DC, Guns N’ Roses, Red Hot Chili Peppers si Roger Waters.

Tinand cont de faptul ca turneul Coldplay mai are inca 21 de concerte in program (atat in Europa cat si in Oceania), se estimeaza ca vor depasi pragul de 10 milioane de bilete vandute si 1 miliard de dolari din vanzarile de bilete.

Din pacate pentru Coldplay, nu vor detine recordul celui mai mare turneu muzical pentru multa vreme deoarece britanicii fi devansati de solista americana Taylor Swift. Insa vor pastra recordul pentru turnee rock.

Desi performanta Coldplay este impresionanta pentru orice artist pop sau rock, la un nivel practic Taylor Swift a intrecut deja recordul lor, insa datele turneului “Eras Tour” nu sunt centralizate in intregime pentru a confirma oficial acest lucru.

Din 60 de concerte, Swift a strans peste 1 miliard de dolari din biletele vandute. Tinand cont ca “Eras Tour” are in total 149 de spectacole, se asteapta ca Swift sa devina primul artist din istorie cu incasari de peste 2 miliarde de dolari dintr-un singur turneu, un record ce pare imposibil de intrecut in viitorul apropiat. 

Pentru a intelege diferenta dintre turneele Swift si Coldplay, merita mentionat ca, din vanzarile de bilete, Taylor a strans in medie peste 17 milioane de dolari per concert in timp ce Coldplay a strans in medie peste 6 milioane de dolari per spectacol. 

In acelasi timp, Coldplay va detine la finalul turneului un alt record de care nu se apropie momentan niciun alt artist in viata. Prin masurile luate pentru a reduce emisiile de carbon in timpul turneelor, „Music of Spheres World Tour” a redus deja amprenta de carbon cu 59% fata de turneul mondial anterior, prin intermediul unor metode creative, printre care se numara podele de dans cinetice care permit fanilor care danseaza sa genereze electricitate, bratari cu LED-uri reciclabile si calatoria trupei cu trenul.

Luni, trupa britanica a anuntat ca este „fericita sa raporteze ca emisiile directe de CO2e din primii doi ani ai acestui turneu sunt cu 59% mai mici decat in turneul nostru anterior pe stadioane (2016-17), intr-o comparatie spectacol cu spectacol”.

Romania are o contributie mica la succesul turneului Coldplay. 

Din cei 8,8 milioane de spectatori care i-au ascultat live pana acum, 105.000 au fost din Romania, din cele doua concerte sustinute pe 12 si 13 iunie Arena Nationala. In medie, din doua showuri, Coldplay strange in mod obisnuit peste 12 milioane de dolari.

Momentan nu se stie daca au strans aceasta suma si de la Bucuresti insa “Music of The Spheres” a stabilit recorduri nationale pentru cea mai rapida vanzare a unui turneu pe teritoriul romanesc si cea mai mare coada la vanzarea de bilete (peste 100.000 de persoane).

Daca vi s-a facut dor de atmosfera de la concerte lor, va recomandam sa urmariti mai jos trei inregistrari de la showul sustinut recent la Glastonbury unde Chris Martin si colegii lui au interpretat si feelslikeimfallinginlove”, prima piesa de pe viitorul lor album „Moon Music” care va fi lansat pe 4 octombrie.

Citește în continuare