Skip to content

„Photophobia”, de Pavol Pekarcik si Ivan Ostrochovský, a castigat Trofeul ANONIMUL 2024. Prezentat in locul unde s-a filmat, filmul „Trei km pana la capatul lumii” a avut ovatii din partea spectatorilor

Lungmetrajul „Photophobia”, co-regizat de Pavol Pekarcik si Ivan Ostrochovský, a fost recompensat sambata cu Trofeul ANONIMUL 2024.

Publicul Festivalului International de Film Independent ANONIMUL a votat castigatorii editiei cu numarul 21. „Photophobia” a primit marele premiu in valoare de 3000 de euro.

Filmul a fost realizat in perioada de inceput a razboiului din Ucraina, cand cei doi regizori au petrecut cateva luni in statiile de metrou din Harkov adapostindu-se impreuna cu ceilalti civili de bombardamente. Prezentat prima data la Venetia, in sectiunea Giornate degli Autori, „Photophobia” se concentreaza pe povestea lui Niki, in varsta de 12 ani. Pentru el si familia sa lumina zilei este sinonima cu un pericol mortal, iar baiatul nu are voie sa paraseasca incinta statiei, traind sub lumina constanta a neoanelor. Atunci cand o intalneste pe Vika o lume noua i se deschide.

Ivan Ostrochovský este si producatorul filmului castigator al Trofeului Anonimul din 2022 – „107 Mothers”.

Cele cinci lungmetraje de fictiune care au concurat anul acesta pentru marele trofeu sunt: „Banel & Adama” (Senegal-Franta), regizat de Ramata-Toulaye Sy, „Photophobia” (Slovacia-Cehia-Ucraina), de Pavol Pekarcik si Ivan Ostrochovský, „City of Wind” (Mongolia), de Lkhagvadulam Purev-Ochir, „Sweet Dreams” (Indonezia-Olanda), de Ena Sendijarevic, si „Excursion” (Bosnia si Hertegovina), de Una Gunjak. Selectia competitiei de lungmetraje a fost realizata de Ludmila Cvikova.

Cel mai bun scurtmetraj romanesc a fost ales „(In) Cerc”, de  Andreea Parfenov. Filmul a primit un premiu in valoare de 1000 de euro, oferit de DACIN-SARA.

Premiul pentru cel mai bun scurtmetraj strain, tot in valoare de 1000 de euro, a revenit filmului „Masterpiece | La Gran Obra” (Spania), de Álex Lora. Premiul este oferit de E.ON Energie Romania.

„WTF Luci!?” regizat de Paul Radu, este scurtmetrajul caruia Fundatia ANONIMUL i-a acordat Premiul „Ovidiu Bose Pastina”, in valoare de 1000 de euro.

Competitia de scurtmetraje romanesti a cuprins 14 titluri, iar cea internationala 12. Selectia pentru ambele a fost realizata de criticul de film Ionut Mares.

Invitata speciala a Festivalului a fost anul acesta actrita de origine iraniana, Mahsa Rostami, care a prezentat filmul de deschidere, „The Seed of the Sacred Fig”, in fata a aproape 4000 de spectatori.

Cea de-a 21-a editie a Festivalului International de Film Independent ANONIMUL, prezentata de actorul Sorin Miron, a avut loc in perioada 12-18 august, la Sfantu Gheorghe (Delta Dunarii).

Evenimentul a reunit, in afara filmelor din competitii, zece lungmetraje romanesti. Intre ele, spectatorii festivalului au putut vedea, in avanpremiera, lungmetrajul „Captura” semnat de Adi Voicu, „Saptamana Mare” in regia lui Andrei Cohn si filmele documentare „Alice On & Off” de Isabela Tent si „Vis.Viata” de Ruxandra Gubernat.

Proiectiile tuturor filmelor din selectia aANONIMUL au avut loc in campingul Green Dolphin, in fata a mii de spectatori, si in cinematograful din Green Village, ocupat la capacitate maxima pe durata festivalului.

Ajuns anul acesta la a treia editie, atelierul „Vocatia mea, filmul” s-a desfasurat in perioada 12-15 august in cadrul Festivalului ANONIMUL.

Proiectul social-cultural de educatie nonformala in randul elevilor din zona Deltei Dunarii, organizat de Asociatia FAMart cu sprijinul E.ON Energie Romania, a constat intr-o serie de activitati de stimulare si facilitare a accesului la educatie culturala. Participantii au beneficiat si anul acesta de intalniri cu mai multe personalitati din industria filmului si media, printre acestia numarandu-se Amalia Enache (jurnalist), Emanuel Parvu (actor si regizor), Ciprian Chiujdea (actor), Diana Vasilescu (artist plastic), Ionut Mares (critic de film), Dan Hurduc (sunetist). Paula Brezeanu din partea E.ON Energie Romania a discutat la randul sau cu elevii participanti.

ANONIMUL 2024 a cuprins mai multe evenimente conexe. Cineastii participanti la festival au luat parte la trei discutii deschie din seria Anonimul Talks. S-a vorbit despre siguranta femeilor cu Andrada Cilibiu de la Centrul FILIA, despre cum promovam eficient filmul romanesc pentru a ajunge la publicul lui cu Ioana Ionescu (Cinema City), Monica Felea (Bad Unicorn), Dana Rogoz (actrita) si Ada Solomon (producatoare), iar sambata publicul s-a adunat in Campingul Green Dolphin pentru a discuta pe marginea temelor din filmul „Trei kilometri pana la capatul lumii” cu echipa filmului si Andreea Esca, Amalia Enache si Dan Zarug.

Un alt eveniment conex l-a reprezentat cursul de prim ajutor ce a avut loc in cadrul festivalului cu sprijinul Groupama si al voluntarilor SMURD.

Publicul de la Sfantu Gheorghe a putut-o vedea anul acesta in concert pe Ana Coman si au ascultat un recital sustinut de Cvartetul Pontica. DJ Brumarul si DJ Gojira au pus punct galei de inchidere ANONIMUL 2024.  

Citește în continuare