Explicarea comportamentului schimbat la pisicile în vârstă (P)
Pe măsură ce pisica ta intră în etapa seniorității, este posibil să observi unele schimbări în sănătatea, aspectul și comportamentul lor. Îmbătrânirea este, desigur, un proces complet normal.
La fel ca noi, pisicile în vârstă pot avea mai puțină energie, pot fi interesate de diferite lucruri și pot experimenta afecțiuni legate de vârstă, cum ar fi artrita. Aceste schimbări sunt de așteptat și, cu unele ajustări ale îngrijirii lor (precum și controale regulate la medicul veterinar) ar trebui să se bucure din plin de anii rămași.
Cu toate acestea, unele pisici seniore pot suferi modificări în comportamentul lor. Poate că nu le mai place să se joace, evită să fie atinse sau chiar se comportă agresiv. Alțele pot părea neobișnuit de confuze, mai ales dacă există schimbări neașteptate de mediu. Dar cât de mult din aceste schimbări sunt o parte normală a îmbătrânirii și când este timpul să vedeti un veterinar?
Citiți mai departe pentru a afla mai multe despre îngrijirea pisicilor bătrâne și despre cum să detectați orice schimbare de comportament.
Nefolosirea litierei
Dacă pisica dvs, de obicei pretențioasă, începe să urineze în alte locuri decât litiera sa, este posibil să se datoreze schimbărilor legate de vârstă. Pisicile în vârstă pot părea să-și uite anii de dresaj; aceasta se numește „disfuncție cognitivă”, deși mulți oameni de specialitate consideră că este o formă de „demență a pisicii”.
Când se întâmplă acest lucru, pisica poate fi confuză în legătură cu locul în care se află litiera sa sau să uite unde ar trebui să urineze sau să își facă nevoile. Puteți face foarte puține în acest sens, în afară de a face cât mai ușor posibil pentru pisica dvs. să-și găsească litiera. De exemplu, dacă urinează întotdeauna în același loc, încercați să mutați litiera acolo. Dacă tot nu se duce la litiera ei, răbdarea și înțelegerea sunt esențiale.
Cu toate acestea, urinarea sau defecarea în locuri nepotrivite poate fi, de asemenea, un semn al mai multor alte afecțiuni, cum ar fi infecțiile tractului urinar la feline, constipația sau chiar pierderea vederii. Din acest motiv, ar trebui să vă duceți întotdeauna pisica la veterinar pentru un control înainte de a presupune că noul ei comportament se datorează confuziei legate de vârstă.
Confuzie sau dezorientare
Confuzia este un alt simptom al disfuncției cognitive feline. Pe lângă faptul că uită de dresajul lor, pisicile în vârstă cu această afecțiune pot fi mai vocale, pot părea dezorientate sau pot experimenta schimbări în personalitatea lor.
Ele pot interacționa mai puțin cu oamenii și alte animale și pot manifesta mai puțin interes pentru mediul lor.
Deși puține se pot face cu disfuncția cognitivă a pisicilor, pentru a oferi îngrijire pisicilor bătrâne, este important să vă asigurați că pisica mai în vârstă se simte cât mai în siguranță și că aveți răbdare cu noul ei comportament. Dacă aveți îndoieli, duceți-o la un veterinar, deoarece unele schimbări de comportament au simptome care pot fi tratate sau gestionate.
Nu răspunde la zgomote puternice sau la numele ei
Dacă observati că pisica dvs în vârstă nu mai vine în alergare când îi strigati numele sau nu mai răspunde la zgomote neobișnuite sau puternice, este posibil ca pisica ta să sufere de pierderea auzului.
Probabil că nu și-au „uitat” numele sau nu au devenit imuni la sunete neobișnuite – pur și simplu nu le pot auzi foarte bine! Pisicile surde își pot compensa adesea lipsa de auz folosind celelalte simțuri, așa că este ușor ca surditatea lor să treacă astfel neobservată. Alte simptome de surditate datorate pierderii naturale a auzului pot include mieunat puternic sau o oarecare dezorientare.
Dacă credeți că comportamentul pisicii dvs. este neregulat și că are probleme cu auzul, duceți-o la medicul veterinar pentru a verifica dacă nu are o infecție a urechii sau o altă afecțiune care poate fi rezolvată.
Doarme mai mult sau mai puțin decât de obicei
Un alt semn al comportamentului pisicilor în varsta este schimbarea obiceiurilor lor de somn. Pisicile în vârstă pot dormi mult mai mult decât înainte. Acest lucru se datorează de obicei pentru că pur și simplu au puțin mai puțină energie. Asigurați-vă că au un loc liniștit unde să doarmă și lăsați-o să se odihnească oricând doreste.
Alternativ, unele pisici în vârstă pot părea că dorm mai puțin în timpul nopții și pot chiar să fie neliniștite. Acest lucru se datorează adesea faptului că ele dorm mai mult în timpul zilei. Atât timp cât dorm suficient în general, nu este nimic de care să vă faceți griji. Cu toate acestea, dacă aveți îndoieli, verificați întotdeauna cu un veterinar.
Se joacă mai puțin
Un alt comportament obișnuit de pisică în vârstă este schimbarea interesului pentru joc. Poate că jucăria lor preferată nu pare să-o mai intereseze sau se plictiste repede și preferă să doarmă. Acest lucru poate fi dezamăgitor, sau chiar îngrijorător, dar un interes care se schimbă lent pentru joc este foarte normal la pisicile mai în vârstă.
Pisicile mai tinere, în special pisoii, folosesc jocul ca o modalitate de a explora lumea și de a-și exprima instinctele. Pisicile în vârstă au mai puțină nevoie să facă acest lucru; date fiind și nivelurile lor de energie în schimbare, pur și simplu s-ar putea să nu aibă chef să se joace.
Scăderea interesului pentru joc este adesea normală la pisicile în vârstă. Cu toate acestea, dacă schimbarea comportamentului este foarte bruscă sau dramatică, consultați un veterinar pentru a verifica dacă nimic altceva nu este diferit.
Obiceiuri de hrănire diferite
Pisicile sunt, în general, mai pretențioase cu hrana lor decât câinii – acesta fapt este bine știut! Cu toate acestea, dacă pisica dvs. senioră refuză hrana, poate fi un semn că schimbările legate de vârstă îi afectează apetitul.
Lipsa de interes pentru alimente se poate datora unui număr de afecțiuni dentare obișnuite care fac ca mâncarea să fie inconfortabilă sau poate fi faptul că se simt rău. Din acest motiv, cel mai bine este să consultați un veterinar care va putea investiga sitauția. Pe de altă parte, pisica dumneavoastră senior poate avea un apetit crescut (sau o sete crescută). Uneori, acest lucru se poate datora unei afecțiuni precum diabetul sau hipertiroidismul; din nou, un veterinar va putea investiga.
Deși unele modificări ale apetitului pot fi normale (de exemplu, dacă nivelul de activitate al pisicii dvs a scăzut, atunci are nevoie de mai puțină hrană pentru a fi satisfăcută), este întotdeauna cel mai bine să consultați un profesionist.
Agresivitate
Dacă pisica dvs în vârstă a devenit mai agresivă față de dvs sau de alte animale, poate exista o cauză subiacentă legată de vârstă. Dacă a devenit foarte stabila în noile stări, s-ar putea să aibă mai puțină răbdare pentru schimbările în rutina ei.
Pe de altă parte, agresivitatea ei ar putea fi cauzată și de faptul că se simte rău; dacă credeți că ceva ar putea fi în neregulă, duceți-i la un veterinar.
Îngrijirea pisicilor bătrâne poate fi uneori îngrijorătoare și foarte stresantă. Nu ezitați să discutați cu medicul veterinar dacă observați un comportament neobișnuit și în afara caracterului.
Sursa foto: Pexels.com