Skip to content

Andrew Scott si Brendan Fraser vor juca in “Pressure”, un film despre Ziua Z si debarcarea in Normandia. Fraser va fi Eisenhower, comandant al armatei aliatilor si presedinte american.

Kerry Condon se alatura lui Andrew Scott si Brendan Fraser in filmul „Pressure” despre Ziua Z si zilele care au precedat debarcarea fortelor aliate in Normandia in cel de-al doilea razboi mondial.

Filmarile vor incepe luna viitoare in Marea Britanie, in regia lui Anthony Maras. Scenariul este scris de David Haig, castigator al premiului Olivier, si Maras, pe baza piesei lui Haig, laudata de critici.  

Piesa lui Haig exploreaza stresul personal si militar al lui James Stagg, ofiterul meteorolog sef al Marii Britanii, si modul in care tensiunile au crescut intre echipele cu prognoze meteorologice diferite pentru data propusa a Zilei Z. 

Filmul se va concentra asupra presiunii din procesul decizional, dar va surprinde si amploarea debarcarilor.

Din sinopsisul oficial: „In cele 72 de ore premergatoare Zilei Z, toate piesele sunt la locul lor, cu exceptia unui element-cheie – vremea britanica. Ofiterul meteorolog-sef al Marii Britanii, James Stagg, este chemat sa prezinte cea mai importanta prognoza din istorie, ceea ce il pune intr-o situatie tensionata cu intreaga conducere aliata. Conditiile gresite ar putea devasta cea mai mare invazie maritima din toate timpurile, in timp ce orice intarziere risca sa fie descoperita de serviciile secrete germane. Avand drept confident doar pe ajutorul sau de incredere, capitanul Kay Summersby, si bantuit de o repetitie catastrofala a Zilei Z, decizia finala apartine comandantului suprem al fortelor aliate, Dwight D. Eisenhower. Cu doar cateva ore inainte de plecare, soarta razboiului si vietile a milioane de oameni atarna in balanta.”

Andrew Scott va juca rolul meteorologului James Stagg in timp ce Brendan Fraser va juca rolul comandantului suprem al fortelor aliate, Dwight D. Eisenhower. Kerry Condon (The Banshees Of Inisherin), castigatoare a premiului BAFTA si nominalizata la Oscar, va juca rolul capitanului Kay Summersby, ajutorul de incredere al lui Eisenhower.

In istorie, Stagg a avut sarcina de a-l informa pe Eisenhower cu privire la conditiile meteorologice care ar fi facut sau nu posibila invazia din Normandia. Aceasta decizie complexa a fost esentiala pentru soarta razboiului si pentru cursul istoriei.

Generalul Eisenhower, poreclit Ike, a fost laudat pentru conducerea sa in timpul razboiului si a devenit cel de-al 34-lea presedinte al SUA, in perioada 1953-1961.

In realitate, Summersby a fost soferita si, mai tarziu, secretara personala a generalului Eisenhower. Cei doi au petrecut o perioada semnificativa de timp impreuna pana la sfarsitul razboiului si au devenit foarte apropiati; unii scriitori au sugerat o relatie sexuala intre cei doi, desi persoanele care i-au cunoscut pe amandoi la acea vreme au respins aceasta afirmatie, la fel ca majoritatea biografilor lui Eisenhower.

Tinand cont de subiectul filmului, de calibrul actorilor si scenaristului Haig, alaturi de momentul cheie in care se afla fiecare dintre cei 3 protagonisti ai peliculei, “Pressure” pare sa mizeze pe o reteta de Oscar.

Andrew Scott vine dupa o nominalizare la premiile Emmy pentru Ripley — este favorit sa castige trofeul — si o prestatie mult-apreciata in All Of Us Strangers unde a jucat alaturi de Paul Mescal

Este foarte iubit de critici in acest moment, avand deja in palmare un premiu BAFTA pentru rolul iconic al lui Moriarty din Sherlock. Recent a fost distribuit in Wake Up Dead Man al lui Rian Johnson si Knives Out 3 iar in curand (15 noiembrie) il veti urmari in comedia Back In Action pe Netflix.

Castigatorul al unui premiu Oscar pentru rolul memorabil din The Whale, Brendan Fraser se afla la al doilea punct culminant din cariera, a jucat recent in filmul lui Martin Scorsese, Killers of the Flower Moon. Rolul lui Eisenhower pare sa fie perfect pentru abilitatile lui. 

Pe langa Pressure, Fraser are alte cinci proiecte in lucru: Brothers ce urmeaza sa fie lansat in curand, Batgirl, Behind the Curtain of Night, Rental Family si Sacrifice.

Condon, actrita din Better Call Saul, a fost aclamata pentru The Banshees Of Inisherin de Martin McDonagh — care i-a adus un trofeu BAFTA si o nominalizare la Oscar — si filmul horror Night Swim. Recent a incheiat filmarile pentru F1, filmul despre Formula 1 cu Brad Pitt si Javier Bardem, in curand o veti urmari in noul serial Star Wars, Skeleton Crew, in care joaca alaturi de Jude Law.

Citește în continuare