Skip to content

John Malkovich revine pe scena Teatrului National din Timisoara in spectacolul „Infamous Ramirez Hoffmann”. Regizorul italian Roberto Bacci va pune in scena ”De Bergerac. Fantasme din Cyrano”. Au fost puse in vanzare pentru luna septembrie.

Teatrul National din Timisoara deschide stagiunea 2024-2025, printre spectacolele anuntate se numara si revenire actorului John Malkovich pe scena Timisoreana cu un spectacol nou, ”Infamous Ramirez Hoffmann”.

Potrivit unui mesaj publicat pe pagina de Facebook a teatrului, in curand vor incepe repetitiile pentru prima premiera a acestei stagiuni – ”De Bergerac. Fantasme din Cyrano” de Michele Santeramo, in traducerea Mariei Rotar, spectacol semnat de cunoscutul regizor italian Roberto Bacci. 

Bacci este fondator al Teatrului ERA – parte a Teatrului National al Toscanei, analist si continuator al sistemelor teatrale lansate de Jerzy Grotowski sau de Eugenio Barba, cu care, de altfel, a colaborat intens, spectacolele regizorului italian fiind jucate in numeroase tari din Europa si America Latina, dar si din Orientul Mijlociu.

De Bergerac. Fantasme din Cyrano pune in discutie o tema fundamentala a umanitatii. Astfel, pornind de la una dintre cele mai tulburatoare povesti de dragoste din literatura universala, Cyrano de Bergerac de Edmond Rostand, piesa dramaturgului italian Michele Santeramo este o pledoarie pentru asumare, pentru alegeri bazate pe propriile valori intelectuale si spirituale, nu pe aparente sau pe influente aleatorii. Povestea unui Cyrano care aspira la un destin diferit de cel pe care i l-a trasat autorul lui reflecta – cu intelegere, cu sarm si, totodata, cu luciditate – o posibilitate noua in aceasta lume polarizata, mereu in criza de opinie si de optiune. 

Spectacolul reuneste cativa dintre actorii cei mai iubiti ai Teatrului National – Matei Chioariu, Claudia Ieremia, Marin Lupanciuc, Romeo Ioan si Cristina König, carora li se alatura cea mai noua membra a trupei Nationalului, Cristina Rotaru Chiperi, inca masteranda a Facultatii de Muzica si Teatru si, nu in ultimul rand pe scenografa Corina Gramosteanu. 

Premiera spectacolului este programata in 6 octombrie 2024, la Sala Mare.

Cel de-al doilea proiect de toamna al Nationalului timisorean este ”Petrecerea de nunta”, scenariu de Marie-Louise Bischofberger si Dominic Gould dupa prozele lui Guy de Maupassant, in traducerea Codrutei Popov, scenografia Corina Gramosteanu. Premiera va avea loc in 10 noiembrie, la Sala Mare.

Petrecerea de nunta” urmareste crearea unei statii romanesti in interiorul conceptului teatral european initiat de regizoarea Marie-Louise Bischofberger, privind plasarea in continuum-ul cultural european a uneia dintre figurile marcante ale literaturii, Guy de Maupassant. 

Astfel, statia Timisoara leaga Teatrul National de teatrele pariziene La Scala si Théatre de Poche Montparnasse, spectacolul timisorean fiind urmat de un viitor episod elvetian, ca si de alte statii europene ale acestui proiect nascut din serialul radiofonic creat de Marie-Louise Bischofberger si difuzat de postul cultural public national de radio France Culture. 

Aceasta teatralizare „in serial” permite explorarea universului creativ unic, vizionar al scriitorului francez si a acestei proze care si-a extins influenta in toate literaturile Europei, punand bazele literaturii si teatrului de analiza. Secventele care construiesc „statia Timisoara” prind viata, se inlantuie, se dezvolta una din cealalta, alcatuind un caleidoscop de imagini privind natura umana, intr-o tragi-comedie de o infinita minutiozitate si diversitate. Premiera spectacolului Petrecerea de nunta va avea loc in 10 noiembrie 2024, la Sala Mare.

In luna decembrie, Teatrul National din Timisoara scoate la rampa spectacolul ”Absurdinia”. 

In “Absurdinia”, regizorul Gavriil Pinte construieste un parcurs prin literatura absurdului din Romania, cu un scenariu pe texte din I.L. Caragiale, Urmuz, Tudor Arghezi si Matei Visniec. In acest proiect va fi secondat de scenografa Roxana Ionescu. 

Tot in luna decembrie, Teatrul National va organiza o noua editie a FEST-FDR.

”In anul in care Timisoara a fost Capitala Europeana a Culturii, Teatrul National a dezvoltat un principiu al constructiei culturale si al dialogului. Anotimpurile FEST-FDR au operat in egala masura asupra orizontului de asteptare al publicului, cat si asupra artistilor din lumea intreaga. Astfel, cucerit de experienta anului 2023, celebrul actor american John Malkovich va reveni in luna noiembrie pe scena Teatrului National din Timisoara cu un spectacol nou, Infamous Ramirez Hoffmann, scenariu bazat pe capitolul final al cartii Literatura nazista in Americi a binecunoscutului scriitor Roberto Bolaño. Importanta acestui eveniment extraordinar este dublata de deschiderea mediului de afaceri in a investi in actul teatral electiv, astfel incat prezentarea spectacolului la Teatrul National din Timisoara va fi asigurata din punct de vedere financiar de Linde Gaz, sponsor principal al TNTm.”, se arata in comunicat.

Dl Malkovich a jucat doua reprezentantii cu casa inchisa vara trecuta la Timisoara in „The Infernal Comedy”, un spectacol pe care autorul sau, Michael Sturminger, care semneaza si regia artistica, l-a scris special pentru Malkovich, construind un dialog intre limbajul vorbit si cel cantat, universul sonor – punctat de muzica lui Vivialdi, Mozart, Beethoven, Haydn, Weber, Gluck si Boccherini – fiind sustinut de sopranele Susanne Langbein si Chen Reiss si de renumita orchestra Wiener Akademie Orchester, dirijata de Martin Haselbock, creator al conceptului muzical al spectacolului. 

Dublu nominalizat la Oscar, la Globul de Aur si pentru premiile BAFTA, actorul a jucat in multe filme premiate -Dangerous Liaisons / Legaturi primejdioase sau Being John Malkovich, unde isi interpreteaza propriul personaj, The Iron Mask / Omul cu masca de fier sau Of Mice and Men / Despre oameni si soareci. Personajul sau din Con Air / Avionul condamnatilor, Cyrus „The Virus”, este cunoscut ca fiind unul dintre cele mai impresionante personaje negative ale cinematografiei celei de-a doua jumatati a secolului al XX-lea.

Reprezentantii Teatrului National Timisoara anuna ca, pana la finalul anului, vor fi terminate lucrarile la Sala 2, urmand sa deschida publicului „unul dintre cele mai revolutionare spatii dedicate teatrului si experimentului teatral din Romania”.

Primul spectacol al stagiunii 2024/2025 este «Adevarul» de Florian Zeller, regia Radu Iacoban, programat sambata, 7 septembrie, de la ora 19, in Sala Mare, urmat de «O noapte furtunoasa. Un exercitiu dupa I.L. Caragiale», regia Ada Lupu Hausvater (marti, 10 septembrie, Sala Mare), «Mata Hari», onewoman show Roberta Popa (miercuri, 11 septembrie, Studio UtU), «Sunt o baba comunista», scenariu de Calin Ciobotari dupa Dan Lungu, regia Antonella Cornici (joi, 12 septembrie, Sala Mare), «O scrisoare pierduta» de I.L. Caragiale, regia Ada Lupu Hausvater (marti, 17 septembrie, Sala Mare), «Aeroport» de stefan Caraman, regia Ion-Ardeal Ieremia (miercuri, 18 septembrie, Studio UtU), «Durerea fantoma» de Vasili Sigarev, regia Ion-Ardeal Ieremia (sambata, 21 septembrie, Sala Mare), «Amintiri din epoca de scoala» de Mihaela Michailov, regia Ion-Ardeal Ieremia (miercuri, 25 septembrie, Studio UtU) si «Aniversarea» de Jeroen van den Berg, regia Traian soimul (vineri, 27 septembrie, Studio UtU)”, se mai precizeaza in comunicatul de presa al Teatrului National Timisoara.

Biletele la spectacolele Teatrului National pot fi achizitionate on-line, pe www.tntm.ro sau fizic, la Agentia Marasesti, str. Marasesti nr. 2, deschisa intre orele 11 si 19, in fiecare zi a saptamanii, cu exceptia zilei de luni. 

Copiii, elevii, studentii, pensionarii, veteranii, precum si grupurile mai mari de 15 persoane beneficiaza de reduceri de pret la bilete, iar persoanele cu dizabilitati beneficiaza de acces gratuit. 

Citește în continuare