Skip to content

Cainii dresati salveaza oamenii de la inec pe plajele din Spania. Specialistii sustin ca patrupezii sunt mai agili si mai puternici in apa decat salvamarii.

Pe plajele din sudul Spaniei au inceput sa apara din ce in ce mai multe echipe de caini dresati pentru a salva oamenii de la inec. Patrupezii sunt echipati cu veste de salvare speciale, stiu sa inoate si au capacitatea de a detecta din timp curentii puternici. 

Cainii pot fi intalniti mai ales pe plaja Levante din Malaga, unde patruleaza alaturi de stapanii lor pe care ii insotesc inclusiv pe jet ski-uri si barci de salvare. Majoritatea provin din rasele Labrador si Newfoundland si s-au adaptat prin antrenamente chiar si pentru cele mai critice situatii care se pot intampla in apa.

Rezistenta si forta cainilor le depasesc pe cele ale majoritatii oamenilor. Rasa Newfoundland poate inota pana la 6 kilometri in timp ce tracteaza barci de salvare cu o greutate de pana la 3 tone.

Cainii din aceasta rasa pot transporta inclusiv plute de salvare cu pana la 6 persoane. In acelasi timp, labradorii pot trage pana la 2,4 tone si au capacitatea de a localiza persoane disparute folosind simtul dezvoltat al mirosului. 

Aceasta rasa are de asemenea si abilitatea de a detecta curentii puternici din mare si isi poate adapta stilul de inot pentru a-i traversa mai usor. 

Cainii de salvare sunt des intalniti pe plajele mediteranei. In Italia sunt invatati inclusiv sa sara din elicoptere pentru a salva vieti. 

Italia este printre primele tari din Europa cand vine vorba de antrenarea cainilor pentru misiunile de salvare in apa. Printre cele mai proeminente organizatii se numara SICS — Scoala Italiana de Caini Salvatori — care dispune de aproximativ 300 de patrupezi antrenati alaturi de ingrijitorii lor pe aproximativ 30 de plaje italiene. 

In 2021, trei dintre cainii de la SICS, cunoscuti sub numele de Eros, Mya si Mira, au devenit celebritati nationale dupa ce au ajutat un grup de 14 inotatori sa ajunga in siguranta la tarm, pe o plaja din Sperlonga, dupa ce s-au pierdut in largul marii din cauza vantului si a curentilor puternici. Cateii au fost pe prima pagina a celor mai importante ziare italiene. 

Cainii Newfoundland si labradorii au fost folositi inca din secolul al XIX-lea in echipajele de salvare a naufragiatilor. 

Unul dintre cei mai cunoscuti patrupezi este Hairy Man, un Newfoundland care a ajutat la salvarea a peste 160 de barbati, femei si copii de pe un vas care s-a scufundat in 1828.  Aceeasi rasa de caine l-a salvat si pe Napoleon Bonaparte cand a cazut peste bord in timpul evadarii sale de pe Insula Elba din 1815.

Citește în continuare