Skip to content

Astazi incepe Festivalul de la Venetia unde se vor lansa o parte din filmele de la Oscar 2025. Doi regizori romani, in selectii. Angelina Jolie, Michael Keaton si Tim Burton au ajuns deja la Lido, pregatiti sa lanseze „Maria Callas” si „Beetlejuice Beetlejuice”.

Astazi incepe a 81-a editie a Festivalului International de Film de la Venetia, cel mai vechi festival de film din lume. Cele 21 de filme selectionate in competitia pentru Leul de Aur spera sa genereze interes pentru premiile de anul viitor, deoarece festivalul a devenit, de-a lungul anilor, o rampa de lansare obligatorie pentru lungmetrajele nominalizate si premiate la Oscar.

Romania are mai multe motive de mandrie, doua productii romanesti au fost incluse in lista de anul acesta: “Anul Nou care n-a fost” in regia lui Bogdan Muresanu si “TWST” in regia lui Andrei Ujica. In plus, artista Andra Ursuta si actorul roman stabilit in Italia Radu Murarasu joaca in „Queer” al lui Luca Guadagnino, pelicula selectata in Competitia Oficiala a festivalului.

Michael Keaton, Tim Burton, Jenna Ortega, Catherine O’Hara, Wynona Ryder au ajuns de ieri pe Lido, insula-bariera ca protejeaza laguna venetiana, pentru a lansa in premiera mondiala “Beetlejuice Beetlejuice”, unul dintre cele mai asteptate filme ale anului.

Pelicula regizata de Burton va fi proiectata in deschiderea festivalului, in afara competitiei, fiind o continuare a filmului cult din 1988.

Mai multe despre Beetlejuice Beetlejuice puteti descoperi mai jos.

La randul ei, Angelina Jolie, a ajuns la Venetia pentru premiera “Maria”, filmul care marcheaza revenirea ei in cursa pentru premiile Oscar dupa o pauza de 15 ani.

Mai multe despre “Maria”, pelicula despre Maria Callas regizata de Pablo Larrain in care Jolie joaca rolul principal, puteti citi aici

Intre timp, Sigourney Weaver va primi prestigiosul premiu Leul de Aur pentru intreaga cariera in cadrul festivalului. Actrita a declarat: „Sunt cu adevarat onorata sa primesc Leul de Aur pentru intreaga cariera din partea La Biennale di Venezia. Primirea acestui premiu este un privilegiu pe care il impartasesc cu toti regizorii si colaboratorii cu care am lucrat de-a lungul anilor. Accept cu mandrie acest premiu in semn de celebrare a tuturor celor care au contribuit la realizarea acestor filme.”

Intre timp, pe covorul rosu de la Venetia vor ajunge cel mai mare numar de staruri hollywoodiene din istoria festivalului.

Potrivit directorului festivalului, Alberto Barbera, s-a dorit o revenire in forta a glamour-ului dupa ce grevele scenaristilor si actorilor de la Hollywood de anul trecut a privat evenimentul de multe prezente importante pe covorul rosu: „Cred ca anul acesta vom avea cea mai lunga lista de vedete care vor pasi vreodata pe covorul rosu. Ne-am revenit dupa grevele de anul trecut. Toate distributiile fiecarui film vor participa la festival si vor pasi pe covorul rosu.”

Pe langa starurile deja mentionate, la Venetia vor ajunge in zilele viitoare Tilda Swinton, Julianne Moore, Joaquin Phoenix, Lady Gaga, George Clooney, Brad Pitt, Nicole Kidman, Daniel Craig si Cate Blanchett. Aparitiile lor le veti regasi in galerii foto dedicate pe Urban.ro.

In trecut, la Venetia s-au lansat numeroase filme castigatoare la Oscar, dintre ele mentionam Gravity, Birdman, La La Land, The Shape of Water, The Favourite, Joker, Nomadland, The Whale si Poor Things.

Juriul din acest an, condus de actrita franceza Isabelle Huppert si compus din James Gray, Andrew Haigh, Agnieszka Holland, Kleber Mendonça Filho, Abderrahmane Sissako, Giuseppe Tornatore, Julia von Heinz si Zhang Ziyi, va avea cateva zile pentru a acorda ravnitul Leu de Aur din acest an.

Mai jos gasiti selectia completa a festivalului, incepand cu titlurile romanesti care ne vor reprezenta la cel mai mare festival de film al finalului de an.

Debutul regizoral in lungmetraj al lui Bogdan Muresanu, “Anul Nou care n-a fost”, a fost selectat in competitia Orizzonti, dedicata filmelor de debut si peliculelor care se inscriu in tendintele estetice si expresive ale momentului.

Scenariul “Anul Nou care n-a fost” este semnat de Bogdan Muresanu, fiind compus din sase povesti interconectate, una dintre ele scrisa alaturi de Iulia Lumanare. De fapt, filmul completeaza povestea din “Cadoul de Craciun” si readuce in distributie doi dintre actorii din scurtmetraj: Adrian Vancica si Ioana Flora. In alte roluri joaca Iulian Postelnicu, Emilia Dobrin, Nicoleta Hancu, Andrei Miercure, Mihai Calin si Ada Gales. Filmarile au avut loc in a doua parte a anului 2022, imaginea este semnata de Boróka Biró si Tudor Platon.

Filmul va intra in cinematografele romanesti imediat dupa Venetia, pe 24 septembrie.

Filmul lui Andrei Ujica, „TWST / Things We Said Today”, va fi proiectat in premiera mondiala in afara competitiei in sectiunea “non-fictiune”.

„TWST / Things We Said Today” este gandit ca o capsula de timp a weekendului 13-15 august 1965, la New York, incadrata de sosirea trupei The Beatles in oras si este narat din perspectiva a doi adolescenti a caror voci sunt interpretate de tinerii actori americani Tommy McCabe si Therese Azzara. Personajul principal masculin este Geoffrey, fiul lui Joe O’Brien, amfitrionul emisiunii matinale la WMCA, primul post de radio care a transmis piese de Beatles la New York. Judith Kristen, persoana din spatele protagonistei feminine a filmului, este o cunoscuta fana Beatles, care a participat la noua dintre concertele americane ale trupei, inclusiv cel de la Shea Stadium in 1965.

Filmul este in intregime compus din materiale de arhiva din epoca (ABC, CBS, NBC etc.). Personajele apar ca desene semi-animate in film, acestea fiind realizate de artistul francez Yann Kebbi si integrate in mijlocul evenimentelor cu ajutorul efectelor vizuale. Titlul filmului, „TWST / Things We Said Today”, provine de la una dintre piesele Beatles.

Asa cum era de asteptat, competitia oficiala a festivalului include cele mai noi filme create de Pedro Almodóvar, Todd Phillips si Luca Guadagnino.

“Joker 2” este unul dintre cele mai asteptate filme de la Venetia, dupa ce primul film a avut incasari de peste 1 miliard de dolari. Continuarea succesului din 2019 il readuce pe Joaquin Phoenix in rolul sau premiat cu Oscar si o are in rol secundar pe Lady Gaga in Harley Quinn. Filmul va ajunge in cinematografe pe 4 octombrie 2024.

“Queer” in regia lui Luca Guadagnino este de asemenea unul dintre cele mai asteptate proiecte de la Venetia, mai ales dupa ce directorul Barbera a declarat in conferinta de presa ca este cea mai buna prestatie din cariera lui Daniel Craig, protagonistul filmului.

Intr-o ecranizare a unui roman de William S Burroughs, Craig joaca rolul unui vagabond american in Mexico City-ul anilor 1940, care se confrunta cu dependenta sa recenta de heroina si cu infatuarea fata de un militar al Marinei (Drew Starkey). In film mai joaca Radu Murarasu, actor roman stabilit in Italia, si artista Andra Ursuta.

Tot la Venetia va fi lansat si “The Room Next Door”, primul lungmetraj in limba engleza al lui Pedro Almodóvar, care a fost ultima data pe Lido in 2021 pentru Parallel Mothers, care i-a adus lui Penélope Cruz Cupa Volpi pentru cea mai buna actrita.

Alt film care starneste interes la Venetia este “Babygirl” al regizoarei olandeze Halina Reijn, care a semnat anterior „Instinct”, propunerea Olandei pentru Oscarul pentru cel mai bun film strain in 2020. In film, Nicole Kidman joaca rolul unei CEO de succes care isi pune in pericol cariera si familia atunci cand incepe o aventura riscanta cu un stagiar mai tanar (Harris Dickinson din Triangle of Sadness). Mai joaca Antonio Banderas, Esther McGregor si Sophie Wilde.

Lista favoritelor de la Venetia este completata de “The Brutalist” al regizorului american Brady Corbet care revine pe Lido dupa ce lungmetrajul sau de debut, The Childhood Of A Leader, a castigat premiul pentru cel mai bun regizor si cel mai bun debut la sectiunea Orizzonti din 2015. 

“The Brutalist” este o drama care prezinta 30 de ani din viata unui arhitect evreu de origine maghiara, László Toth (Adrien Brody), si a sotiei sale, Erzsebet (Felicity Jones), care fug din Europa postbelica in 1947 in SUA. Cu Guy Pearce si Joe Alwyn in rolurile principale, filmul ar urma sa aiba o durata de trei ore si treizeci si cinci de minute – si o pauza de 15 minute.

Competitia Oficiala:

The Room Next Door – Pedro Almodóvar

Joker: Folie à deux – Todd Phillips

Campo di battaglia – Gianni Amelio
Leurs enfants après eux – Ludovic & Zoran Boukherma
The Brutalist – Brady Corbet
Jouer avec le feu – Delphine & Muriel Coulin
Vermiglio – Maura Delpero
Iddu (Sicilian Letters) – Fabio Grassadonia & Antonio Piazza
Queer – Luca Guadagnino
Love – Dag Johan Haugerud
April – Dea Kulumbegashvili
The Order – Justin Kurzel
Maria – Pablo Larraín

Trois amies – Emmanuel Mouret
Kill the Jockey – Luis Ortega
Babygirl – Halina Reijn
I’m Still Here – Walter Salles
Diva futura – Giulia Louise Steigerwalt
Harvest – Athina Rachel Tsangari
Youth – Homecoming – Wang Bing
Stranger Eyes – Yeo Siew Hua

In afara competitiei ─ fictiune

Beetlejuice Beetlejuice – Tim Burton (opening film)

Se posso permettermi Capitolo II – Marco Bellocchio (short film)
Il tempo che ci vuole – Francesca Comencini
Phantosmia – Lav Diaz
Maldoror – Fabrice du Welz
Broken Rage – Takeshi Kitano
Baby Invasion – Harmony Korine
Cloud – Kiyoshi Kurosawa
Finalement – Claude Lelouch
Allégorie citadine – Alice Rohrwacher & JR (short film)
Wolfs – Jon Watts

L’orto americano – Pupi Avati (closing film)

In afara competitiei ─ non-fictiune

Apocalypse in the Tropics – Petra Costa
Bestiari, erbari, lapidari – Massimo D’Anolfi & Martina Parenti
Why War – Amos Gitai
2073 – Asif Kapadia
One to One: John & Yoko – Kevin Macdonald & Sam Rice-Edwards
Separated – Errol Morris
Israel Palestine on Swedish TV 1958-1989 – Göran Hugo Olsson
Russians at War – Anastasia Trofimova
TWST/Things We Said Today – Andrei Ujica
Riefenstahl – Andres Veiel
Songs of Slow Burning Earth – Olha Zhurba

In afara competitiei ─ seriale

Disclaimer – Alfonso Cuarón
Los años nuevos – Rodrigo Sorogoyen
Families Like Ours – Thomas Vinterberg
M – Il figlio del secolo – Joe Wright

In afara competitiei ─ proiectii speciale

Leopardi. Il poeta dell’infinito – Sergio Rubini
Master and Commander: The Far Side of the World – Peter Weir (2003)
Beauty Is Not a Sin – Nicolas Winding Refn (short film)

Competitia Orizzonti

Nonostante – Valerio Mastandrea (opening film)
Quiet Life – Alexandros Avranas
Mon inséparable – Anne-Sophie Bailly
Aïcha – Mehdi Barsaoui
Happy Holidays – Scandar Copti
Familia – Francesco Costabile
One of Those Days When Hemme Dies – Murat Firatoglu
Familiar Touch – Sarah Friedland
Marco – Jon Garaño, Aitor Arregi
Carissa – Jason Jacobs, Devon Delmar
Wishing on a Star – Péter Kerekes
Mistress Dispeller – Elizabeth Lo
The New Year that Never Came – Bogdan Muresanu
Pooja, Sir – Deepak Rauniyar
Of Dogs and Men – Dani Rosenberg
Pavements – Alex Ross Perry
Happyend – Neo Sora
L’attachement – Carine Tardieu
Diciannove – Giovanni Tortorici

Orizzonti Extra

September 5 – Tim Fehlbaum

Vittoria – Alessandro Cassigoli & Casey Kauffman
Le Mohican – Frédéric Farrucci
Seeking Haven for Mr. Rambo – Khaled Mansour
La storia del Frank e della Nina – Paola Randi
The Witness – Nader Saeivar
After Party – Vojtech Strakaty
Edge of Night – Türker Süer
King Ivory – John Swab

Citește în continuare