Diseara are loc ceremonia de deschidere a Jocurilor Paralimpice de la Paris. Romania este reprezentata de 6 sportivi, inclusiv fostul ministru al sportului. 4.400 de paralimpici din 184 de delegatii vor defila pe Champs-Elysées.
In aceasta seara, la Paris se deschide cea de-a 17-a editie a Jocurilor Paralimpice de Vara printr-o ceremonie spectaculoasa realizata de genialul coreograf suedez Alexander Ekman. Asemenea Jocurilor Olimpice de anul acesta, evenimentul nu va avea loc intr-un stadion traditional, ci in Place de la Concorde si pe celebrul Avenue des Champs-Elysées.
Romania este reprezentata de sase sportivi care vor concura in 3 discipline. Acestia sunt Alexandru Bologa si Daniel Vargoczki la judo pentru nevazatori, Eduard Novak (fostul ministru al Tineretului si Sportului) si Theodor Matican la ciclism, Camelia Ioana Ciripan si Bobi Simion la tenis de masa.
Ceremonia poate fi urmarita in direct incepand cu ora 21:00 (ora Romaniei) pe Eurosport si Max. Cel mai probabil va fi transmisa live, gratuit, si pe canalul de YouTube Eurosport.
La Paris au ajuns aproximativ 4.400 de paralimpici din 184 de delegatii. In deschidere vor defila pe Champs-Elysées in cadrul unei parade coregrafiate de Ekman, recunoscut pentru colaborarile sale cu Opera din Paris si Boston Ballet.
Este prima editie a Paralimpicelor organizata in Franta, iar dupa parada de pe Champs-Elysées, ceremonia se va muta in Place de la Concorde, cea mai mare piata din Paris. Potrivit organizatorilor, temele centrale din cadrul deschiderii vor fi bazate pe corp si incluziune pentru a schimba modul in care sunt privite persoanele cu dizabilitati. Vor avea loc momente de dans gandite de Ekman si vor fi sustinute concerte de jazz, muzica simfonica, dar si moderna.
Ceremonia va fi coordonata de Thomas Jolly, directorul artistic al ceremoniilor de la JO Paris 2024. Acesta declara ca: „Pornind de pe Champs-Elysées la Place de la Concorde, aceasta ceremonie va transforma inima Parisului, vor fi spectacole cum nu au mai fost vazute pana acum”.
Competitiile vor avea loc in 18 spatii, printre care se numara si baza Turnului Eiffel, Grand Palais si Palatul Versailles. Paralimpicele se vor desfasura pana pe 8 septembrie cand vor fi incheiate cu o alta ceremonie impresionanta.
Cu peste 150 de dansatori, inclusiv profesionisti cu handicap, Ekman va da viata unei coregrafii inventive, muzicale si pline de umor.
„Scopul nostru a fost sa cream o ceremonie paralimpica care sa fie o sarbatoare cu un amestec de mesaje importante, cu arta dansului coregrafic si muzica nou compusa de Victor Le Masne, inspirata de sport.Este o adevarata onoare sa fac parte din echipa artistica a Paris 2024!Abia astept sa impartasesc cu lumea munca pe care eu si echipa mea am creat-o”, explica suedezul in aceasta marti, sarbatorind D-50 al Jocurilor Paralimpice Paris 2024.
Pregatind aceasta ceremonie, Alexander Ekman colaboreaza de doi ani cu Victor Le Masne, compozitor si director muzical al ceremoniilor, si Daphné Bürki, director de styling si costume al ceremoniilor.
Spectacolul care se anunta ca dura 3 ore analizeaza rolul sportului, si in special al Jocurilor Paralimpice, ca solutie pentru o societate mai incluziva.
Si in cadrul Paralimpicelor a fost aprinsa o torta, insa de data aceasta in Regatul Unit al Marii Britanii, la Stoke Mandeville, unde s-a nascut ideea Jocurilor Paralimpice in urma cu 80 de ani.
Torta paralimpica a fost aprinsa pe 24 august la Stoke Mandeville, o localitate de langa Aylesbury, unde Sir Ludwig Guttmann a deschis in 1944 un centru de recuperare pentru soldatii care au suferit leziuni la coloana vertebrala in Al Doilea Razboi Mondial. Guttman a fost un neurolog care credea in forta transformatoare a sportului si in ideea ca acesta ii poate ajuta pe pacienti sa-si recapete moralul si sa devina cetateni activi in societate.
La Jocurile Olimpice de Vara de la Londra din 1948, Guttmann a organizat prima editie a Jocurilor de la Stoke Mandeville in care au participat 16 femei si barbati cu dezabilitati, raniti in razboi. Acestia au concurat la probe de tras cu arcul. Competitia creata de el s-a transformat in Jocurile Paralimpice cu prima editie in 1960 la Roma, Italia, ulterior fiind organizate o data la patru ani.
Dupa aprindere, flacara paralimpica a ajuns la portul Calais din Franta unde a fost impartita in 12 alte torte care au urmat un traseu de 3 zile prin 12 orase gazda. Ele au fost purtate din mana in mana de catre atleti si vor ajunge in aceasta seara la Paris pentru ceremonia de deschidere. Cu ocazia Jocurilor Paralimpice va fi reaprins si vasul olimpic din Gradinile Tuileries.