10 retete pentru un pranz rece care pot fi pregatite in 15 minute. Sunt echilibrate nutritional si ofera energie pentru intreaga zi.
In zilele aglomerate in care aveti timp liber limitat, gatitul reprezinta un stres in plus. Daca sunteti pe fuga si aveti nevoie de un pranz sanatos care sa fie usor si rapid de pregatit, dar si satios, va recomandam 10 idei de preparate reci cu ingrediente proaspete.
Aceste idei de pranzuri reci sunt solutia perfecta pentru o masa la birou sau acasa, sunt usor de transportat, savuroase si echilibrate nutritional. Va vor oferi energie pentru intreaga zi si pot fi transformate inclusiv in cine copioase sau intr-un mic dejun consistent. Fiecare reteta cuprinde gramajele pentru o portie.
Salata de quinoa cu avocado si pui
Amestecati intr-un bol 150 g de quinoa fiarta, 100 g piept de pui fiert sau la gratar, taiat cubulete, jumatate de avocado taiat cubulete (aprox. 75 g), 50 g rosii cherry taiate pe jumatate, 30 g rucola si o lingura de ulei de masline (15 ml). Adaugati sare, piper si zeama proaspata de lamaie dupa gust. Pentru o versiune vegana, inlocuiti pieptul de pui cu tofu prajit.
Wrap cu humus si legume
Intindeti 100 g de humus pe o lipie integrala (aprox. 50 g) si adaugati 50 g castraveti taiati felii, 50 g ardei rosu feliat, 30 g morcov dat pe razatoare si 20 g frunze de spanac. Condimentati dupa gust cu sare, piper sau alte condimente preferate. Rulati lipia strans si taiati wrap-ul in jumatate pentru a-l servi cu usurinta. Puteti adapta reteta in functie de legumele preferate, puteti adauga inclusiv sfecla rosie fiarta.
Salata de naut cu feta si legume
Amestecati intr-un bol incapator 200 g de naut fiert (din conserva sau proaspat), 50 g branza feta maruntita, 50 g rosii cherry taiate pe jumatate, 30 g castraveti taiati cubulete si 10 g ceapa rosie feliata in rondele subtiri. Adaugati in salata o lingura de ulei de masline (15 ml) si sare, piper, oregano si zeama de lamaie dupa gust.
Sandvis cu somon afumat si crema de branza
Luati doua felii de paine integrala (aprox. 60 g) si intindeti 50 g crema de branza pe ele, adaugati 60 g de somon afumat, 10 g de capere si 20 g frunze de salata verde. Stropiti cu putina zeama de lamaie si asamblati sandvisul. Pentru preparare puteti folosi si felii de paine prajita.
Salata Caprese cu piept de pui
Asezati pe un platou sau intr-o caserola 150 g de felii de rosii alternate cu 100 g de felii de mozarella si 150 g de fasii de piept de pui la gratar. Presarati deasupra 20 g de busuioc si adaugati o lingura de ulei de masline (15 ml) si o lingurita de otet balsamic (5 ml). Condimentati cu sare si piper dupa gust.
Wrap cu ou si avocado
Asezati pe o lipie integrala (aprox. 50 g) 2 oua fierte tari taiate felii, jumatate de avocado taiat felii (aprox. 75 g), 30 g rosie taiata in felii subtiri si 20 g frunze de salata verde. Condimentati cu sare si piper dupa gust si rulati lipia strans. Pentru servire o puteti taia in jumatate.
Salata Tabbouleh cu legume
Amestecati intr-un bol incapator 150 g bulgur fiert cu 50 g castraveti taiati cubulete, 50 g rosii taiate cubulete, 30 g ceapa verde tocata si 10 g patrunjel proaspat, tocat. Adaugati o lingura de ulei de masline (15 ml), zeama de la jumatate de lamaie si condimentati cu sare si piper dupa gust. In functie de unde luati pranzul, puteti transfera salata intr-o caserola sau o puteti servi pe un platou.
Sandvis cu ton si avocado
Mixati 100 g ton din conserva (in suc propriu) cu jumatate de avocado zdrobit (aprox. 75 g) si cu 10 g de ceapa rosie, tocata fin. Intindeti amestecul pe doua felii de paine integrala (60 g), adaugati frunzele de salata si stropiti cu putina zeama de lamaie. Condimentati cu sare si piper dupa gust si asamblati sandivisul.
Salata greceasca
Combinati intr-un bol mare 150 g de rosii taiate cubulete, 100 g castraveti taiati felii, 50 g ardei gras taiat felii, 50 g branza feta taiata cuburi si 20 g masline negre. Adaugati o lingura de ulei de masline (15 ml) si oregano, busuioc, sare si piper dupa gust. Amestecati bine inainte de servire.
Salata de orez cu ton si legume
Amestecati 150 g de orez basmati fiert cu 100 g ton din conserva (in suc propriu), 50 g ardei gras taiat cubulete, 50 g castraveti taiati cubulete si 30 g de ceapa verde tocata. Intr-un bol mic faceti un dressing rapid prin mixarea unei linguri de ulei de masline (15 g) cu zeama de la o jumatate de lamaie si sare si piper dupa gust. Adaugati dressingul peste salata si amestecati.