Skip to content

Regizorul francez de origine romana Radu Mihaileanu va primi Premiul de Excelenta la Bucharest International Film Festival. Filmele « Train de vie » si « L’Historie de l’Amour » prezentate intr-o retrospectiva

Cea de-a XX-a editie aniversara a Bucharest International Film Festival care se va desfasura in perioada 19-29 septembrie 2024, il va avea ca invitat pe regizorul francez de origine romana Radu Mihaileanu, care va primi Premiul de Excelenta la BIFF 2024 – editia XX.

Dincolo de sectiunile obisnuite ale festivalului, in editia de anul acesta publicul se va putea bucura de o Retrospectiva Radu Mihaileanu in care vor fi prezentate filmele de autor ”Train de vie” / ”Trenul vietii” (1998), care a castigat trei premii la festivalul de la Venetia si Premiul Publicului la Sundance Film Festival si ”L’Historie de l’Amour” / ”Istoria iubirii” (coproductie Franta, Canada, Statele Unite, Romania, 2016). Proiectiile de filme vor fi urmate de sesiuni de intrebari si raspunsuri in prezenta regizorulului.

In 1989, regizorul Radu Mihaileanu a realizat, impreuna cu Marco Ferreri, adaptarea dialogului platonic „Banchetul” in telefilmul cu acelasi nume. Filmul sau ”Traieste!” (”Va, vis et deviens”) a fost distins in 2006 cu Premiul César pentru cel mai bun scenariu original (cu Alain-Michel Blanc) si cu alte trei premii la Berlinale. A cunoscut succese si cu urmatoarele sale pelicule ”Concertul” (Le Concert), nominalizat la Golden Globes, si ”Izvorul femeilor” (La Source des femmes), selectionat in competitia oficiala la Cannes, ultima pelicula fiind lansata la BIFF, editia 2011.

Filmele prezentate in retrospectiva Radu Mihaileanu

”Train de vie” / ”Trenul vietii” se ocupa intr-o maniera alegorica si tragi-comica de tema Holocaustului, in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Intr-o seara a anului 1941, Schlomo, nebunul satului, aduce consatenilor sai din shtetl (sat evreiesc din Europa de Est) o stire cumplita: germanii ucid si deporteaza spre destinatii necunoscute locuitorii evrei din shtetl-urile vecine. In curand, si satucul lor va avea aceeasi soarta. Imediat, Consiliul Inteleptilor, in frunte cu Rabinul, se reuneste. Trebuie sa gaseasca o solutie pentru a-si salva comunitatea! In zorii zilei, dupa multe discutii, ideea salvatoare isi face aparitia, chiar din gura nebunului: pentru a scapa de nazisti, vor organiza un tren fals de deportati! Se vor deghiza cu totii fie in deportati, fie in mecanici de tren, ofiteri germani sau soldati. Vor putea astfel sa treaca de barajele si de liniile naziste, pentru a se duce catre Tara Fagaduintei, la Eretz Israel, via Uniunea Sovietica. Tot satucul incepe pregatirile in secret si cu mare febrilitate. Oare vor reusi? Oare vor scapa? Actorii principali sunt Mihai Calin, Ovidiu Cuncea, Luminita Gheorghiu, Rufus, Johan Leysen, Eugenia Serban, Agathe de La Fontaine, Lionel Abelanski, Razvan Vasilescu, Ernest Maftei si Clément Harari

”L’Historie de l’Amour” / ”Istoria iubirii” este un film drama romantic, coprodus la nivel international, regizat dar si scris de Radu Mihaileanu si Marcia Romano, bazat pe romanul cu acelasi nume din 2005 al lui Nicole Krauss. Ce-ar fi daca o carte scrisa inainte de cel de-al Doilea Razboi Mondial, intr-un mic sat din Europa de Est, s-ar pierde, dupa care ar putea straluci de-a lungul anilor, traversand continente si supravietuind conflictelor violente, pentru a ghida calatoria a trei generatii? Aceasta carte se numeste ISTORIA IUBIRII. New York, secolul al XXI-lea. Leo, un batran evreu polonez imigrant, traieste cu amintirea marii lui iubiri. In ciuda istoriei sale dureroase, el navigheaza vesel prin urcusurile si coborasurile vietii cu umor neobosit si nebun, alaturi de cel mai bun prieten al sau, Bruno. In Brooklyn, adolescenta Alma este hotarata sa gaseasca barbatul ideal pentru mama ei sa se recasatoreasca. Intotdeauna in control, ea este uimita sa descopere ca se indragosteste de colegul ei de clasa, Misha, si sa simta dragostea pentru prima data. Nimic nu pare sa lege pe Leo, batranul, de Alma, tanara. Si totusi… De la Polonia anilor 1930 la Insula Ellis, de la Chile la Central Park, manuscrisul “cele mai iubite femei din lume” va calatori in timp pentru a uni destinele lor. Din distributie fac parte Derek Jacobi, Eliott Gould, Sophie Nélisse si Gemma Arterton.

Presedintele onorific al editiei aniversare BIFF XX este criticul de film Irina-Margareta Nistor, iar membrii Juriului international BIFF 2024 sunt: regizorul si scenaristul canadian Philippe Lesage, presedintele Juriului BIFF din acest an, Paul Cozighian, regizor si jurnalist independent franco-roman, actrita Ana Ularu, regizorul, scenaristul si actorul Valeriu Andriuta si producatoarea de film lituaniana Marija Razgutė.

Citește în continuare