Skip to content

Miley Cyrus, data in judecata pentru ca ar fi copiat hitul “Flowers” dupa o melodie a lui Bruno Mars. Este a patra oara cand artista se afla in mijlocul unei dispute legate de drepturi de autor.

Miley Cyrus a fost data in judecata pentru incalcarea drepturilor de autor intr-un dosar care sustine ca l-ar fi copiat pe Bruno Mars in crearea celui mai mare hit din cariera ei, “Flowers”.

Conform documentelor obtinute de platforma TMZ, Tempo Music Investments sustine ca single-ul de succes al lui Cyrus din 2023 impartaseste „multe asemanari muzicale” cu balada lui Mars din 2012, „When I Was Your Man”, la randul ei un hit urias.

Platforma de investitii Tempo Music Investments — care pretinde ca detine o parte din drepturile de autor pentru piesa lui Mars — sustine ca refrenul, armonia, melodia, progresia acordurilor si versurile piesei „Flowers” au fost preluate „in mod intentionat” din hitul lui Mars.

Cu toate acestea, Mars nu este numit in calitate de reclamant in dosar.

Mars nu este numit ca reclamant in procesul care a fost intentat de o companie ce a cumparat o parte din drepturile asupra cantecului de la unul dintre coautorii acestuia — este o practica tot mai frecventa in SUA unde catalogul muzical al unui artist cu multe hituri este tranzactionat sub forma unei companii aflate la bursa. In cazul de fata, compozitorul Philip Lawrence si-a vandut partea lui din ‘When I Was Your Man” catre Tempo Music Investments.

Procesul a fost intentat luni la tribunalul federal din Los Angeles si o numeste pe Cyrus alaturi de Gregory Hein si Michael Pollack, Sony Music Publishing, Apple, Target, Walmart si alte companii acuzate pentru distribuirea melodiei.

Momentan, nici Cyrus nici Mars nu au comentat pe marginea procesului. Insa Tempo Music solicita daune materiale, precum si interzicerea reproducerii, distribuirii sau interpretarii publice a cantecului de catre Cyrus.

Procesul afirma ca: „Orice fan al piesei When I Was Your Man a lui Bruno Mars stie ca piesa Flowers a lui Miley Cyrus nu a obtinut de una singura tot acest succes. Flowers dubleaza numeroase elemente melodice, armonice si lirice ale piesei When I Was Your Man, inclusiv conceperea si secventa tonurilor melodice ale strofelor, linia de bas de legatura, anumite masuri ale refrenului, anumite elemente muzicale teatrale, elemente lirice si anumite progresii de acorduri”.

Cyrus este acuzata in mod direct ca ar fi creat “o lucrarea derivata din When I Was Your Man”.

“Flowers” i-a adus lui Cyrus primele trofee Grammy din cariera — pentru cea mai buna melodie solo pop si inregistrarea anului —, decernat in cadrul ceremoniei de la inceputul acestui an. Cantecul a petrecut opt saptamani pe locul 1 in clasamentele muzicale din SUA anul trecut si 10 saptamani in Marea Britanie.

„Acest premiu este uimitor, dar chiar sper ca nu va schimba nimic, pentru ca viata mea a fost frumoasa ieri”, a spus Cyrus in timpul discursului de acceptare pentru inregistrarea anului.

Se zvoneste ca Cyrus ar fi scris cantecul despre fostul ei sot, Liam Hemsworth, cu care a fost casatorita din 2018 pana in 2020. Artista, care se afla in industria muzicala din primii ani de viata, a intrebat ulterior de ce a durat atat de mult sa obtina recunoasterea din partea Grammy-urilor.

In ceea ce priveste disputele legale, nu este prima data cand Miley este data in judecata pentru presupusa incalcare a drepturilor de autor. 

In martie 2018, artistul jamaican Michael May, cunoscut sub numele de Flourgon, a sustinut ca piesa lui Cyrus din 2013, „We Can’t Stop”, a folosit versuri similare cu piesa sa din 1988, „We Run Things”. In documentele judiciare, el a declarat ca melodia „si-a insusit” „compozitia muzicala/fraza lirica” si a cerut 300 de milioane de dolari in despagubiri. Miley si May au ajuns la o intelegere amiabila in 2020.

In septembrie 2018, Ariella Asher, cunoscuta si ca Yella the Triple Threat, a intentat un proces impotriva lui Cyrus si Universal Music. Ea a sustinut ca melodia „23” din 2013 a lui Mike Will Made It – care o include pe Cyrus – a avut o „compozitie care incalca drepturile de autor” ale cantecului lui Asher din 2012, „J’s On My Feet”. Procesul a fost abandonat in noiembrie 2018.

Cyrus s-a confruntat cu un alt proces in septembrie 2022 dupa ce a distribuit pe retelele de socializare o fotografie cu ea facand cu mana fanilor. Robert Barbera, fotograful, a spus ca ea nu ar fi trebuit sa posteze imaginea deoarece nu detinea drepturile de utilizare. Incidentul a starnit o dezbatere daca o persoana are drepturi asupra imaginii sale in fotografii si inregistrari pe care nu le detine.

In documentele prezentata in instanta, Barbera a sustinut ca, prin postarea fotografiei catre milioanele sale de urmaritori de pe Instagram, Cyrus a „paralizat, daca nu chiar a distrus potentialul oricarei piete pentru fotografia reclamantului”. O luna mai tarziu, in octombrie 2022, Billboard a raportat ca Cyrus a ajuns la o intelegere cu Barbera si ca procesul a fost respins „cu prejudiciu” – ceea ce inseamna ca Barbera nu poate depune cererea din nou in fata aceleiasi instante.

Citește în continuare