Skip to content

10 expozitii de vazut toamna aceasta la Londra. Un show aclamat al lui Van Gogh alaturi de Monet, Michelangelo, Leonardo da Vinci, Yayoi Kusama si Tim Burton.

In lunile urmatoare, Londra redevine capitala artelor vizuale, cu o oferta bogata de expozitii de arta vechilor maestri, alaturi de arta moderna si contemporana. Vremea racoroasa care se instaleaza treptat este perfecta pentru un week-end petrecut in orasul de pe Tamisa, plimbandu-va prin muzee, galerii si cafenele unde puteti servi ceaiul perfect pe care stiu sa-l prepare numai britanicii.

Mai jos veti gasi o serie de recomandari Urban.ro pentru 10 expozitii care merita vizitate in aceasta toamna la Londra.

Aclamat unanim de criticii de arta, showul Van Gogh de la National Gallery este punctul central al iubitorilor de arta in lunile urmatoare.

Deschisa zilele trecute, pe 14 septembrie, expozitia “Van Gogh: Poets and Lovers” va putea fi vizitata pana pe 19 ianuarie, fiind descrisa drept una dintre cele mai bune prezentari ale lui Van Gogh din ultimii ani. 

Expozitia marcheaza cea de-a 200-a aniversare a National Gallery si prezinta peste 50 de lucrari din diverse colectii, subliniind transformarile imaginative ale lui Van Gogh si temele sale poetice si romantice. Selectia de opere se concentreaza pe perioada petrecuta in Arles si Saint-Rémy, explorand modul in care a transformat locurile in spatii idealizate in arta sa. Va include lucrari celebre din colectia muzeului precum “Floarea soarelui” si “Scaunul”. Bilete aici.

Nominalizatii premiului Turner 2024 vor fi expusi la Tate Britain pana pe 16 februarie 2025.

Cei patru artisti britanici aflati in cursa pentru Premiul Turner 2024, cel mai prestigios premiu de arta contemporana, vor fi expusi incepand cu 25 septembrie la Tate Britain. 

Pio Abad, Claudette Johnson, Jasleen Kaur si Delaine Le Bas isi vor prezenta lucrarile eclectice, pe teme complet diferite, iar castigatorul va fi anuntat la 3 decembrie 2024.

Numit dupa pictorul radical JMW Turner, Premiul Turner a fost acordat pentru prima data in 1984. In fiecare an, acesta este decernat unui artist britanic care a avut o expozitie remarcabila. In 2024 sunt prezentate patru perspective noi, folosind medii artistice radical variate: experienta romilor, istoria Filipinelor, identitatea persoanelor de culoare si sikh. Bilete aici.

O iubire mai putin cunoscuta a lui Claude Monet, Londra, va fi subiectul unei expozitii deschise la Courtauld Gallery.

Intre 27 septembrie si 19 ianuarie 2025, la Courtauld Gallery (Denise Coates Exhibition Galleries, etajul 3) puteti vedea “Monet and London: Views of the Thames”. 

Intre 1899 si 1901, artistul francez a vizitat Londra oras de trei ori, pictand peisaje incandescente ale privelistilor de peste Tamisa. Vor fi expuse pentru prima data in capitala britanica, in apropierea Savoy, locul unde au fost pictate. Seria expusa in premiera la Paris in 1904 include 21 de lucrari care prezinta Charing Cross Bridge, Waterloo Bridge si Houses of Parliament. Monet si-a dorit mult sa le prezinte publicului britanic in 1905 insa dorinta i se indeplineste abia 119 ani mai tarziu. Bilete aici.

Pentru iubitorii de Vechi Maestri, Royal Academy deschide un show dedicat celor trei genii ale Renasterii: Michelangelo, Leonardo si Rafael.

La inceputul secolului al XVI-lea, trei titani ai Renasterii italiene – Michelangelo, Leonardo si Rafael – si-au intersectat pentru scurt timp drumurile, concurand pentru atentia celor mai puternici patroni din Florenta. 

Intalnirea lor ar fi avut loc la 25 ianuarie 1504 cand cei mai proeminenti artisti ai republicii florentine au luat parte la o sedinta in care se decidea locul potrivit pentru sculptura “David” a lui Michelangelo.

Expozitia de la Royal Academy of Arts, deschisa in perioada  9 noiembrie – 16 februarie 2025, exploreaza momentul respectiv prin celebrul “Taddei Tondo” al lui Michelangelo, “Caricatura” lui Leonardo de la Burlington House, studiile lui celor doi pentru picturile murale din Palazzo Vecchio si influenta pe care au avut-o asupra tanarului Rafael. 

Expozitia va putea fi vizitata la Galeriile Gabrielle Jungels-Winkler, Burlington Gardens. Bilete aici.

Unul dintre cele mai apreciate muzee britanice ale momentului, National Portrait Gallery continua programul curatorial post-renovare cu portretele lui Francis Bacon.

Expozitia dedicata portretelor lui Francis Bacon va fi deschisa in perioada 10 octombrie 2024 – 19 ianuarie 2025, prezentand lucrari realizate incepand cu anii 1950. Va explora legatura profunda a lui Bacon cu portretul si provocarea sa fata de definitiile traditionale ale genului. 

Cuprinzand piese din colectii private si publice, expozitia evidentiaza raspunsurile lui Bacon la artisti anteriori, picturi la scara larga ale iubitilor sai si autoportrete. Printre pictorii expusi se numara Lucian Freud, Isabel Rawsthorne, Peter Lacy si George Dyer, dezvaluind povestea vietii lui Bacon. Bilete aici.

Pentru iubitorii de arta contemporana, expozitia Yayoi Kusama de la galeria Victoria Miro trebuie vazuta neaparat.

Cea de-a 14-a expozitie personala a lui Yayoi Kusama la galeria Victoria Miro dezvaluie o noua camera “Infinity Mirror” alaturi de o noua serie de picturi intitulata “Every Day I Pray for Love” (In fiecare zi ma rog pentru iubire). Vor fi picturi intime, bogate in detalii si culori vibrante, care extind explorarea liniei si formei, evocand atat lumi microscopice, cat si expansive. 

Expozitia deschisa in perioada 25 septembrie – 2 noiembrie 2024 prezinta noi sculpturi dispuse atat in galerie cat si pe terasa de pe malul canalului din Wharf Road, marcand 26 de ani de la expozitia solo de debut a lui Kusama cu Victoria Miro in 1998. Intrarea este libera, cu rezervare in prealabil aici.

Una dintre cele mai asteptate experiente ale toamnei este “The World of Tim Burton” de la Design Museum.

Lumea geniului Tim Burton a dominat cultura pop din ultimele patru decenii. Viitoarea expozitie de la Design Museum din Londra ofera o aprofundare in universul sau creativ, prezentand lucrarile sale ca ilustrator, pictor, fotograf si sculptor. 

Curatoriata de Jenny He, in colaborarea cu Burton, retrospectiva extrage piese din arhiva personala a cineastului care au fost deja expuse in jurul lumii. Va fi de fapt incheierea turneului “The World of Tim Burton”, marcand singura sa prezentarea in Marea Britanie.

Expozitia va fi deschisa la Design Museum in perioada 25 octombrie 2024 – 21 aprilie 2025. Bilete aici.

British Museum prezinta o expozitie la care s-a lucrat doi ani, dedicata lui Hew Locke.

Foto: Richard Cannon

Ultima prezentare publica a lui Hew Locke intr-o mare institutie de arta londoneza a avut loc la Galeriile Duveen de la Tate Britain. De data aceasta, artistul din Edinburgh decorat de Regele Charles cu un OBE isi indreapta privirea critica spre colectia British Museum pentru o expozitie majora care exploreaza povestile complexe, adesea socante, ale imperialismului si colonialismului.

Intitulata „What Have We Here”, expozitia lui Hew Locke va putea fi vizitata intre 17 octombrie si 9 februarie 2025. Bilete aici.

Tot in spirit contemporan, la Tate Modern va recomandam sa vizitati Mike Kelley: „Ghost and Spirit”.

Detail of Ahh…Youth!

Intr-un amestec de instalatii sculpturale, obiecte gasite, performance si lucrari sonore, artistul american Mike Kelley (1954-2012) a deconstruit ideea tineretii americane. Rezultatele sunt adesea deconcertante, pline de jucarii impaiate si murdarie, dar intotdeauna vorbesc despre ceva esential, important, puternic. Este arta pentru iubitorii de punk si ciudat.

Expozitia „Ghost and Spirit” va putea fi vizitata la Tate modern in perioada 2 octombrie 2024 – 9 martie 2025. Bilete aici.

Dintr-o incursiune in arta contemporana britanica nu poate lipsi Tracey Ermin.

In perioada 19 septembrie – 10 noiembrie 2024, Tracey Ermin prezinta la galeria White Cubedin Bermondsey expozitia “I followed you to the end”. Este o expunere ampla ce cuprinde noi picturi, lucrari pe hartie si o sculptura monumentala din bronz. Va coincide cu Frieze London, cel mai important targ european de arta contemporana, intrarea este libera.

Citește în continuare