Skip to content

Legendara Martha Argerich deschide Stagiunea camerala 2024-2025 a Filarmonicii George Enescu. Concertul e pe 2 octombrie, biletele sunt disponibile

Stagiunea Camerala 2024-2025 a Filarmonicii George Enescu se deschide miercuri, 2 octombrie 2024, cu un recital extraordinar sustinut de legendara pianista Martha Argerich, impreuna cu violonistul Géza Hosszu-Legocky. Biletele pot fi achizitionate de la acest link. Recitalul este organizat in colaborare cu Federatia Comunitatilor Evreiesti din Romania.

Programul serii cuprinde Robert Schumann – Sonata nr. 1, in la minor, pentru pian si vioara, op. 105; César Franck – Sonata in la major pentru pian si vioara, Ludwig van Beethoven – Sonata nr. 9, in la major, pentru pian si vioara, „Kreutzer”,Béla Bartók – Sase dansuri romanesti.

La cei peste 83 de ani ai sai, Martha Argerich este una dintre marile doamne ale claviaturii. Talentul sau precoce a facut-o sa-si inceapa cariera la o varsta timpurie. A castigat numeroase concursuri de pian prestigioase, a concertat cu cele mai importante orchestre si cei mai renumiti dirijori ai lumii, a tinut recitaluri  impreuna cu artisti mari, precum Mischa Maisky, Alexandre Rabinovitch, Gidon Kremer, Daniel Barenboim. Inregistrarile sale au fost difuzate de casele EMI, Sony, Philips, Teldec, DGG, si premiate de  Grammy si Gramophon.

Promotoare entuziasta a tinerilor muzicieni, Martha Argerich a devenit director artistic al Festivalului Beppu Festival din Japonia. In 1999, a fondat la Buenos Aires Concursul International de Pian si Festivalul ce ii poarta numele, in 2002 – Progetto Martha Argerich de la Lugano, iar in 2018, Festivalul Martha Argerich Festival de la Hamburg.

Violonist concertist de prim rang si cu o cariera internationala, Géza Hosszu-Legocky a inceput sa studieze muzica la Academia de Muzica din Viena la doar 6 ani, fiind considerat un copil minune.

La noua ani, a castigat Premiul I la Concursul International „Prima la Musica”. Un an mai tarziu, François Gérard il invita sa joace in filmul „The Red Violin”, alaturi de actorul Samuel L. Jackson. La varsta de 12 ani atragea aplauze entuziaste pe scena Festivalului de la Verbier, alaturi de Ida Haendel si Vadim Repin. Un an mai tarziu, era remarcat de Martha Argerich in acelasi prestigios festival pentru interpretarea emblematicei lucrari de Sarasate, “Zigeunerwissen”, si invitat sa cante alaturi de ea; totodata, Martha Argerich l-a inclus pe Géza Hosszu-Legocky in documentarul sau “Evening Talks” din 2002. 

Ansamblul sau “The 5 DeViLs”, a carui activitate se caracterizeaza prin proiecte crossover de mare succes, a evoluat in cadrul festivalului Progetto Argerich de la Lugano, concertul fiind inregistrat de casa de discuri EMI Classics si nominalizat la Premiile Grammy. De asemenea, Sonata nr. 1 pentru vioara de Robert Schumann (cu Martha Argerich la pian) a fost desemnata drept cea mai buna interpretare de muzica de camera a anului 2004. 

Citește în continuare