Skip to content

(update) TVR Cultural si Radio Romania Cultural transmit concertul Marthei Argerich cu orchestra Filarmonicii din Israel, dirijor Zubin Mehta. Concertul are loc astazi (30 septembrie) la Sala Palatului si incepe la 19.30

update:

Daca nu aveti bilete la unul dintre cele mai importante concerte ale acestei toamne, e bine sa stiti ca TVR Cultural si Radio Romania Cultural vor transmite in direct, de la ora 19:30, concertul extraordinar pe care pianista Martha Argerich si dirijorul Zubin Mehta il vor sustine in aceasta seara (30 septembrie 2024) pe scena Salii Palatului.

 Martha Argerich va interpreta Concertul nr. 1 in do major pentru pian si orchestra de Ludwig van Beethoven, pentru ca apoi Orchestra Filarmonicii din Israel dirijata de Zubin Mehta sa prezente Simfonia a IV-a de Anton Bruckner.

In anul 2024, Romania va marca 145 de ani de la momentul cand primul evreu a devenit cetatean roman. O etapa fundamentala in constituirea Statului Roman modern, acest proces a facut parte dintr-un indelungat demers national, care a creat legatura unica dintre Romania si Comunitatile Evreiesti care exista pe teritoriul sau.

In acest context, Federatia Comunitatilor Evreiesti din Romania si Guvernul Romaniei organizeaza in perioada 29-30 septembrie 2024 o serie de evenimente dedicate acestui moment unic. Biletele pot fi cumparate de aici

Orchestra Filarmonica din Israel, una dintre cele mai importante orchestre la nivel mondial, va oferi doua concerte extraordinare la Bucuresti, sub bagheta Maestrului Zubin Mehta, cu participarea violonistei Lisa Batiashvili si pianistei Martha Argerich in calitate de soliste. Cele doua evenimente vor avea loc in 29 septembrie la Ateneul Roman si 30 septembrie, la Sala Palatului, fiind organizate de catre Federatia Comunitatilor Evreiesti din Romania.

Duminica, 29 septembrie 2024, de la ora 19:30, va avea loc la Ateneul Roman un recital de exceptie sustinut de Orchestra Filarmonicii din Israel la pupitrul careia se va afla Maestrul Zubin Mehta, avand-o drept solista pe binecunoscuta violonista Lisa Batiashvili.

Programul serii va cuprinde Concertul op. 35 in re major pentru vioara si orchestra si Simfonia a IV-a de Piotr Ilici Ceaikovski.

Luni, 30 septembrie 2024, incepand cu ora 19:30, va avea loc la Sala Palatului concertul sustinut de Orchestra Filarmonicii din Israel la pupitrul careia se va afla Maestrul Zubin Mehta, avand-o drept solista pe una dintre cele mai importante si iubite pianiste din lume, Martha Argerich.

Programul serii va cuprinde Concertul nr. 1 op.15 in do major pentru pian si orchestra de Ludwig van Beethoven si Simfonia a IV-a de Anton Bruckner.

Orchestra Filarmonicii din Israel a fost infiintata in 1936 de Bronislaw Huberman, iar concertul de inaugurare, care a avut loc la 26 decembrie 1936, a fost dirijat de Arturo Toscanini. IPO – Israel Philharmonic Orchestraeste una dintre cele mai renumite orchestre filarmonice la nivel mondial. De-a lungul timpului, orchestra i-a avut alaturi pe cei mai mari dirijori si solisti din lume.

Zubin Mehta (n. Bombay, 1936), este unul dintre cei mai importanti dirijori ai lumii. Cu o cariera internationala de peste 65 de ani, Mehta a fost invitat din 1961 sa dirijeze Orchestrele Filarmonicilor din Viena si din Berlin, cat si Filarmonica din Israel, orchestre cu care se mandreste cu o colaborare de peste 50 de ani. 

Director muzical al Orchestrei Simfonice din Montreal (1961-1967) si al Filarmonicii din Los Angeles (1962-1978), a fost numit, in 1977, director muzical al Filarmonicii din Israel, al carei director muzical a devenit, din 1981, pe viata.  In octombrie 2019 a parasit conducerea dupa mai bine de 50 de ani si a fost numit director emerit. In 1978 si timp de 13 ani, cea mai lunga perioada din istoria orchestrei, Zubin Mehta a devenit director muzical al Filarmonicii din New York, iar din 1985 pana in 2017 a fost numit dirijor principal al Orchestrei del Maggio Musicale Fiorentino, al carei director onorific pe viata este pana in prezent. Maestrul Zubin Mehta este Presedintele onorific al Festivalului si Concursului International George Enescu.

Martha Argerich este nascuta in Buenos Aires (Argentina), si a luat primele lectii de pian la varsta de cinci ani cu Vincenzo Scaramuzza.

Considerata un copil minune, nu a trecut mult timp pana cand a inceput sa sustina concerte si recitaluri regulate. In 1955, s-a mutat in Europa si a continuat studiile la Londra, Viena si Elvetia cu Bruno Seidlhofer, Friedrich Gulda, Nikita Magaloff, Dinu Lipatti si Stefan Askenase. In 1957, a castigat atat Concursul de pian de la Bolzano, cat si cel de la Geneva, iar in 1965 a continuat cu Concursul International Chopin de la Varsovia. De atunci, a fost considerata una dintre cele mai proeminente pianiste din lume, atat ca abilitate, cat si ca popularitate.

In ciuda faptului ca firea ei a condus-o adesea spre capodoperele virtuozitatii din secolele XIX si XX, Martha Argerich pastreaza un repertoriu extins, care include, dar nu se limiteaza in niciun caz la operele lui Bach, Bartók, Beethoven si Messiaen, precum si Chopin, Schumann, Liszt, Debussy, Ravel, Franck, Prokofiev, Stravinski, Sostakovici si Ceaikovski.

Lisa Batiashvili este una dintre cele mai mari violoniste ale lumii.

e: no

 Aclamata pentru virtuozitatea sa atat de public cat si de catre criticii de specialitate, multiplu premiata, Batiashvili a dezvoltat relatii de lunga durata cu orchestrele, dirijorii si muzicienii de top din lume.

A fost artista rezidenta a Filarmonicii din Berlin, iar acum agenda sa de concerte include colaborari cu Orchestra Tonhalle Zürich (dirijor Paavo Järvi), Orchestra Regala Concertgebouw Amsterdam (dirijor Klaus Mäkelä), Orchestra dell’Accademia Nazionale di Santa Cecilia (dirijor Daniel Harding) si London Symphony Orchestra (dirijor Antonio Pappano).

Biletele pentru aceste evenimente se pot achizitiona online, de pe platforma www.eventim.ro, dar si in format fizic, din Librariile Carturesti, Librariile Humanitas, magazinele Carrefour sau Good2Go.

Citește în continuare