Skip to content

In acest week end avem traditii si gastronomie din 15 tari asiatice la Arena Nationala. ASIA FEST are cel mai mare restaurant de mancare asiatica in aer liber, pe o suprafata de aproape 800 mp.

Cea de-a 11-a editie Asia Fest are loc intre 20 si 22 septembrie 2024, in curtea Arenei Nationale din Bucuresti (intrarea dinspre strada Maior Coravu).

Timp de trei zile, evenimentul propune vizitatorilor zeci de spectacole, cu artisti din tari asiatice, Romania si Bulgaria, sute de mancaruri traditionale, zeci de ateliere si expozitii cu elemente de cultura traditionala.

Cel mai important festival de traditii culturale si culinare din Europa de Sud-Est se adreseaza tuturor varstelor si propune o adevarata calatorie exotica prin 15 dintre tarile celui mai vast continent: Japonia, Coreea de Sud, China, Nepal, Thailanda, Vietnam, Sri Lanka, Filipine, India, Bangladesh, Pakistan, Mongolia, Turcia, Siria, Liban.

Editia 2024 vine cu cateva noutati in ceea ce priveste programul desfasurat pe scena festivalului, pe care vor avea spectacole traditionale de dans, muzica si teatru cu artisti internationali, invitati din: Japonia, Indonezia, Thailanda, Bulgaria si Romania.

Zona de food se remarca prin varietatea sutelor de mancaruri asiatice traditionale, printre care supe si preparate pe baza de orez, diferite tipuri de carne, fructe de mare si diferite amestecuri de condimente din plante, seminte si legume, precum: soia, susan, ghimbir, nucsoara, cuisoare, turmeric, wasabi, kimchi, curry etc.

Festivalul este deschis vineri, 20 septembrie intre 14.00 – 22.00, iar sambata si duminica, 21 si 22 septembrie intre 10.00 – 22.00. Intrarea la festival se face pe baza de bilete si abonamente, care pot fi achizitionate de la intrare sau online, de pe site-ul More.ro – https://tinyurl.com/335zcwv8 . Copiii sub 7 ani beneficiaza de intrare libera.

Cele trei zile ale festivalului aduc la Arena Nationala un mix de traditii culturale, imbinand perfect obiceiuri stravechi din arta si stiluri de viata cu elemente moderne care definesc societatile din diferite tari asiatice.

Culoarea si energia evenimentului sunt date de muzica si dansuri asiatice traditionale si contemporane, inspirate de cultura unor tari ca: Japonia, China, India, Thailanda, Coreea de Sud, Bangladesh, Sri Lanka, Filipine, Turcia, Indonezia, Vietnam.

Pe scena amenajata in cadrul festivalului vor performa artisti atat din tari asiatice, Japonia, Thailanda, Indonezia, Sri Lanka, Filipine, India, China, Turcia, dar si trupe din Romania si Bulgaria, care vor sustine show-uri de dans, muzica si teatru ce fac trimitere la artele spectacolului specifice popoarelor Asiei.

Japonia se prezinta si la aceasta editie Asia Fest si prin alte manifestari ale culturii sale fascinante: ceremonii ale ceaiului, ateliere de caligrafie si desene manga, origami, prezentare de costume traditionale si de Kitsuke (arta de a imbraca un kimono). Pe scenea festivalului vor avea loc si spectacole de J-Pop. De asemenea, se va organiza si mult asteptatul concurs de Cosplay. Acesta este o forma de arta aparuta in Japonia, unde se numeste kosupure, denumirea internationala de cosplay fiind data de prescurtarea cuvintelor englezesti costume si play (tradus „joc costumat”), si in care participantii se costumeaza in personaje din manga, anime-uri, jocuri video, carti cu benzi desenate etc., multe dintre costume fiind facute de artistii insisi.

India, Coreea de Sud si Turcia, spectacole dinamice care imbina traditii milenare si modernism

Spectacolele trupelor de dans si muzica indiana vor putea fi admirate zilnic pe scena Asia Fest. De asemenea, se vor organiza si ateliere de tatuaje cu henna sau de arta indiana numita rangoli (diferite forme si modele sunt create pe o masa, prin folosirea unor materiale precum piatra de var pudra, faina de orez, nisip colorat, pulbere de cuart, petale de flori, pietre, seminte etc).

Traditii ale culturii coreene vor fi si ele prezentate, pornind de la vestimentatie si ajungand pana la show-uri muzicale si concursuri de K-Pop, dedicate celor pasionati de acest tip de subcultura.

Turcia este reprezentata la Asia Fest de workshop-uri de caligrafie, ebru (pictura pe apa) si numeroase alte activitati specifice culturii sale traditionale si moderne si artelor spectacolului. Serkan, cunoscutul interpret de muzica pop, de origine turca, invita pe toata lumea la dans sambata seara.  

Asia Fest va deveni cel mai mare restaurant de mancare asiatica in aer liber, pe o suprafata de aproape 800 mp, pe care va fi amenajata zona de mancaruri traditionale,  preparate si servite pe loc. Pasionatii de mancare vor putea alege dintre sute de feluri specifice unor tari ca: India, Turcia, Coreea de Sud, China, Japonia, Indonezia, Filipine, Sri Lanka, Pakistan, Vietnam, Thailanda etc.

Gurmanzii vor putea gusta atat preparate asiatice foarte cunoscute la noi: sushi, pachetele de primavara, pui shanghai, chebap, dar si mancaruri provenite din bucatariile mai putin cunoscute, ale unor tari ca:  Vietnam, Thailanda, Pakistan, Filipine, Sri Lanka. Pestele su frunctele de mare nu vor lipsi din festival, fiind preparate dupa retete chinezesti, srilankeze sau thailandeze. Burgerul in stil Asiatic va fi una dintre noutatile acestei editii. Preparatul se remarca prin ingredientele: chifla neagra, pui tempura si teriyaki (un sos dulce acrisor, specific japonez ce include: sos de soia, zahar/ miere, sake – bautura specifica Japoniei – si, uneori, ghimbir si usturoi).

Dulciurile traditionale turcesti, siriene, libaneze, japoneze, dar si inghetata prajita thailandeza si chinezeasca isi vor gasi locul la standurile Asia Fest.

Citește în continuare