Skip to content

Echipa filmului„Anul Nou care n-a fost” a fost sarbatorita la Cinema City VIP ParkLake.  Mihai Calin, Nicoleta Hancu, Adrian Vancica, Andrei Miercure, Emilia Dobrin si Iulian Postelnicu  prezenti la ceremonie.

Forum Film prezinta, din 24 septembrie, in cinematografe, „Anul Nou care n-a fost”, un film scris, regizat si produs de Bogdan Muresanu, care propune publicului o ampla poveste, a carei actiune are loc pe 20 decembrie 1989. Cea mai neobisnuita zi.

Echipa filmului „Anul Nou care n-a fost”,  care a revenit de la Venetia cu patru premii, a fost sarbatorita pe 17 septembrie, intr-un cadru festiv, la o proiectie speciala gazduita de CINEMA CITY PARKLAKE VIP, la care au participat mai multe personalitati si persoane publice, vedete si influenceri.
Andreea Esca si Alexandre Eram, Amalia Enache, Pavel Bartos, Monica Davidescu si Aurelian Temisan, Marina Constantinescu, Oana Zamfir, Florin Negrutiu, Bogdan Serban, Silviu Petcu, Andrei Lacatus (Shurubel), Costi Max, Macanache au felicitat impresionati membrii echipei prezente.


Sinopsisul filmului este astfel: Romania fierbe, dar nimeni nu vorbeste despre asta. Viata pare sa continue ca de obicei, cu piese de teatru cenzurate, case demolate, proletari adunati pentru o mare demonstratie, momente artistice ale studentilor care ironizeaza comunismul, in acelasi timp cu spectacolele TV care se pregatesc de Anul Nou pentru glorificarea lui Ceausescu. In disconfortul casele lor neincalzite, oamenii inca se lupta cu problemele vechi de cand lumea: diferentele de opinie dintre tata si fiu, nostalgia dupa un fost iubit sau ura fata de mama soacra. Dar, mai presus de toate, Securitatea vegheaza vigilent.
Sase personaje si povesti de viata aparent paralele se intalnesc in anumite puncte invizibile ale acestei comedii negre, iar la explozia unei petarde toate duc la o rezolutie comuna: sfarsitul unei lumi, caderea regimului comunist in Romania.
Actorii Mihai Calin, Nicoleta Hancu, Adrian Vancica, Andrei Miercure, Emilia Dobrin si Iulian Postelnicu sunt protagonistii filmului.

Mihai Calin joaca rolul unui regizor TVR care coordoneaza realizarea unei emisiuni de Anul Nou, aflat intr-o situatie aparent fara iesire. In acest timp, fiul sau (Andrei Miercure) devine parte dintr-un plan periculos, convins de prietenul cel mai bun (Vlad Ionut Popescu). O tanara actrita de la un teatru de stat (Nicoleta Hancu) este chemata sa recite o poezie patriotica si e dispusa sa faca orice sa scape de aceasta obligatie. Un securist atent la cele mai recente evenimente (Iulian Postelnicu) isi ajuta mama (Emilia Dobrin) sa se mute dintr-o casa care se va demola, in timp ce aceasta nu vrea sa renunte la locul care-i pastreaza toate amintirile. Iar muncitorul care le da o mana de ajutor, Gelu (Adrian Vancica) ajunge intr-o situatie extrem de tensionata, dupa ce afla ca fiul lui a expediat prin posta o scrisoare cu un continut foarte periculos pentru siguranta familiei.

Desemnat Cel mai bun film al sectiunii Orizzonti, la Festivalul International de Film de la Venetia, lungmetrajul „Anul Nou care n-a fost” a fost rasplatit cu Premiul FIPRESCI pentru Cel mai bun film, oferit de juriul Federatiei Internationale a Criticilor de Film. Bogdan Muresanu a primit Premiul Bisato d’Oro 2024 pentru Cel mai bun scenariu, iar Boróka Biró a fost recompensata cu mentiunea speciala pentru imagine Authors under 40 „Valentina Pedicini”.


Publicul bucurestean va putea urmari filmul si in cadrul BIFF – Bucharest International Film Festival (25 septembrie, Cinema Union, ora 20:00).

O proiectie speciala va avea loc pe 24 septembrie, de la 19:30, in prezenta echipei, la Happy Cinema Vitantis.

O parte din echipa filmului va fi prezenta si la TIFF Oradea (la Teatrul de Stat), iar regizorul Bogdan Muresanu va participa la proiectia speciala din cadrul evenimentului Zilele Filmului Romanesc la Chisinau.

ANUL NOU CARE N-A FOST va rula in cinematografele din Romania si Republica Moldova din 24 septembrie, distribuit de Forum Film Romania.

Citește în continuare