Skip to content

(audio) O lucrare de Mozart necunoscuta pana acum a fost descoperita intr-o biblioteca germana. Piesa are 12 minute si a fost interpretata de muzicieni in urma cu cateva zile

Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791) Detail, Image: 328005726, License: Rights-managed, Restrictions: Rights to be cleared for artworks not in public domain. No model release., Model Release: no, Credit line: Album – Fine Art Images / Album / Profimedia

O piesa datand din  1760, compusa probabil cand Mozart era la inceputul adolescentei, a fost descoperita de cercetatorii din Leipzig.

Piesa dateaza de la mijlocul pana la sfarsitul anilor 1760 si consta din sapte miscari miniaturale pentru un trio de coarde, cu o durata de aproximativ 12 minute, au precizat saptamana trecuta reprezentantii bibliotecilor municipale din Leipzig intr-o declaratie.

Nascut in 1756, Mozart a fost un copil-minune si a inceput sa compuna la o varsta foarte frageda, sub indrumarea tatalui sau.

Cercetatorii au descoperit lucrarea la biblioteca muzicala a orasului in timp ce compilau cea mai recenta editie a catalogului Köchel, arhiva definitiva a lucrarilor muzicale ale lui Mozart.

Manuscrisul recent descoperit nu a fost scris de Mozart insusi, ci se crede ca este o copie facuta in jurul anului 1780, au declarat cercetatorii.

Compozitia „usor folosita” a fost descoperita la biblioteca din Leipzig, ascunsa in colectia Carl Ferdinand Becker din biblioteca muzicala. Cercetatorii descriu manuscrisul ca fiind scris cu „cerneala maro inchis pe hartie manuala alb-mediu”, cu parti legate individual.

Este una dintre cele cateva compozitii de muzica de camera nedescoperite scrise de Mozart la care se face referire intr-o lista de muzica compilata de tatal compozitorului.

Catalogul Köchel descrie piesa ca fiind „pastrata intr-o singura sursa, in care atribuirea autorului sugereaza ca lucrarea a fost scrisa inainte de prima calatorie a lui Mozart in Italia”.

Piesa a fost interpretata joia trecuta de un trio de coarde la prezentarea noului catalog Köchel in orasul austriac Salzburg si a fost apoi interpretata la Opera din Leipzig.

Lucrarea este denumita Ganz kleine Nachtmusik in catalog, potrivit reprezentantilor bibliotecilor din Leipzig.

Muzicologul german Ulrich Leisinger, vorbind pentru Fundatia Internationala Mozarteum din Salzburg, a declarat ca aceasta compozitie este unica in comparatie cu alte piese produse de Mozart la acea vreme. Mozart a scris in principal arii, simfonii si muzica pentru pian in aceasta perioada.

Piesa a fost prezentata in premiera in Germania pe 21 septembrie de Vincent Geer (vioara), David Geer (vioara) si Elisabeth Zimmermann (violoncel) la Opera din Leipzig

Aceasta ultima descoperire este una dintre zecile de noi piese Mozart descoperite in epoca moderna. In 2008, o partitura necunoscuta de Mozart a fost descoperita intr-o biblioteca franceza.

Citește în continuare