Skip to content

Culoarea anului 2025 pentru design de interior este Purple Basil (busuioc rosu). A fost aleasa de sute de experti in tendinte si reprezinta nevoia oamenilor de confort.

Compania PPG, care detine unele dintre cele mai apreciate branduri de vopsele pentru interior si exterior, a anuntat culoarea anului 2025. Este Purple Basil, o nuanta de violet prafuita, deopotriva rece si calda, cu efect aproape neutru si calmant.

Cunoscuta ca Amethyst Shadow si Acai Berry pe anumite piete europene, culoarea reprezinta, de fapt, adaptabilitatea oamenilor in vremuri schimbatoare.

Purple Basil este o nuanta pamantie care imita frumusetea si profunzimea plantei omonime  — busuiocul rosu in limba romana — si poate aduce un accent discret de culoare oricarui spatiu, fie ca alegeti nuanta pentru un perete de contrast sau o nota subtila adaugata lampilor sau ornamentelor de mici dimensiuni.

Cu experienta de 135 de ani in domeniu, compania PPG detine branduri precum Glideen, Sigma, Comex si PPG.

Culoarea anului 2025 a fost selectata in mod deosebit pentru linia Glidden si spera sa inspire iubitorii de design interior sa se indeparteze de nuantele traditionale spre culori neutre atipice.

Purple Basil este o culoare sofisticata, eleganta, care se potriveste atat mobilei vechi cat si aplicelor sau elementelor moderne. Aminteste de violetul regal dar este indeajuns de calda pentru a fi primitoare, dar suficient de rece pentru a crea un aer de mister. 

La baza, culoarea este rezultatul unui amestec intre albastru si rosu, fiind completata de alte nuante din paleta PPG pentru anul viitor: Extra Celestial, Bio-Fuse, Artificial si Earth and Archive.

Vanessa Peterson, director al departamentului de stilizarea culorilor la PPG, a declarat intr-un comunicat de presa: „Este o perioada de transformare cu noi posibilitati nesfarsite pe care nici macar nu ni le-am imaginat, conduse de noi instrumente care stimuleaza creativitatea umana. Consumatorii imbratiseaza aceasta perioada de schimbare si miscare si vedem ca tendintele de culoare reflecta nevoia de culori dinamice, trecand peste alegerile de culori moi, mai banale si sigure, in favoarea tonurilor de bijuterii, bogate, a pastelurilor pamantii mai profunde si a tonurilor medii de inspiratie ancestrala.”

La un nivel practic, culoarea anului 2025 se bazeaza atat pe tendintele in design interior si exterior dar si pe studii care arata nevoile colective ale oamenilor. In fapt, tendintele raspund anumitor nevoi. 

Purple Basil a fost selectata prin colaborarea a zeci de stilisti PPG din diverse culturi, regiuni si industrii – inclusiv din sectoarele auto, aerospatial, arhitectura, produse de consum si industrial – care se reunesc anual in cadrul unui atelier pentru a analiza cele mai semnificative tendinte sociale, politice si culturale care influenteaza directia culorilor. Rezultatul este o prognoza a principalelor culori recomandate pentru anul urmator pentru producatorii de electronice de larg consum, mobilier de birou, articole de bucatarie, produse pentru constructii si arhitectura. Culoarea este anuntata din timp pentru a le permite producatorilor sa-si personalizeze bunurile pentru a putea fi gata de intrare pe piata la inceputul anului ce urmeaza.

In ceea ce priveste designul industrial, Purple Basil si culorile adiacente din paleta PPG raspund nevoilor actuale de inovatie, adaptabilitate si flexibilitate. Este o nuanta ideala pentru produse de consum, ferestre, usi, birouri, autoturisme, pe tavane, rafturi incorporate, obloane, cutii postale sau dulapuri de bucatarie.

Potrivit Glidden, alegerea culorii anului 2025 reprezinta “descoperirea si exprimarea sinelui, un aspect care se afla in prim-planul tendintelor actuale, fie pe podium, in cultura pop sau in lumea designului.”

Este o nuanta cu radacini in estetica designului din secolul trecut, fiind regasita in stilurile Arts and Crafts, Organic Modern, arta moderna si postmoderna.

Au aparut deja si alte prognoze cu privire la culoarea anului 2025. PANTONE mizeaza pe tonuri neutre si pamantii iar Sherman Williams are o directie similara prin “Quietude”, un verde salvie cu nuante subtile de albastru, o nuanta reconfortanta, menita sa transforme spatiul de locuit intr-o oaza de liniste si relaxare.  

Quietude este de fapt o reprezentare a tendintelor de lux discret (quiet luxury) care s-au remarcat in moda in ultimii ani. Este inspirata de succesul serialului Succession si de modul in care familia fictiva Roy adopta un stil de viata luxos, deloc opulent, strident sau vulgar. Luxul lor este aparent banal, simplist, dar se bazeaza de fapt pe utilizarea unor produse practice, extrem de scumpe, cu un design minimalist care nu atrage atentia printr-o estetica extravaganta ci printr-o inalta calitate a materialelor si a productiei din spatele fiecarei piese (fie ca este vorba despre case, automobile, imbracaminte sau produse electro-casnice). Mai multe detalii aici.

In ceea ce priveste Institutul de Culoare PANTONE, anuntul oficial pentru nuanta in tendinte pentru 2025 va avea loc la inceputul lunii decembrie. Pana atunci, au aparut doua palete care indica directia similara cu Sherwin Williams si PPG — nuante pamantii, reconfortante, cu efect calmant asupra mintii in vremuri tot mai agitate. Prognozele PANTONE le gasiti aici si aici

Citește în continuare