Expozitia „Permanent World Encyclopedia”, dedicata tinerilor artisti emergenti, va fi deschisa la Craiova, la GLORIÆ Art Gallery in perioada 3-31 octombrie.
La GLORIÆ Art Gallery, prima galerie privata de arta din Craiova si regiunea Olteniei se deschide saptamana viitoare expozitia „Permanent World Encyclopedia”, dedicata tinerilor artisti emergenti din Romania.
Este un proiect expozitional itinerant, initiat de platformele Arta Prezentului si Empower Artists, vernisat anterior la Resita, urmand sa fie deschis la Craiova intre 3 si 31 octombrie. Curatorul este Norbert Filep.
Vernisajul va avea loc joi, 3 octombrie 2024, incepand cu ora 18:00, in prezenta artistilor si a curatorului.
„Suntem extrem de incantati sa aducem aceasta expozitie la Craiova, un oras cu o traditie artistica bogata, dar si orasul natal a trei dintre artistii participanti in acest demers cultural de promovare a tinerei generatii de artisti la nivel national: Mihaela Coanda, Calin-stefan Dumitrascu si Andrei Ispas. De la pictura la instalatii, expozitia va surprinde prin diversitatea practicilor artistice contemporane, paleta de culori si tehnicile inovatoare utilizate.”, a afirmat Angela Izvercian, initiatoarea proiectului.
Expozitia „Permanent World Encyclopedia” uneste practicile a 18 artisti tineri si emergenti, care opereaza intr-o diversitate de medii, de la traditionala pata a picturii la formulele audio-vizuale ale inteligentei artificiale. Titlul deriva din opera literara a lui H.G. Wells si trimite la relatia pe care practicile artistice de azi o au cu dimensiunea enciclopediilor.
“Proiectul itinerant al expozitiei “Permanent World Encyclopedia” se deseneaza ca un traseu interesant in dinamica noilor generatii. Acest fapt se datoreaza unei duble deschideri a acestei generatii de artisti; pe de o parte interactiunea acestora cu institutiile prezente pe scena artei romanesti si, pe de alta parte, cu publicul aferent fiecarei locatii. Initiativa unui astfel de proiect este mai mult decat laudabila, conferind noilor generatii de artisti vizibilitatea si deschiderea necesara prin promovarea practicilor acestora.”, a precizat Norbert FILEP, curatorul expozitiei.
Expozitia va putea fi vizitata pana pe 31 octombrie 2024. Intrarea este libera, GLORIÆ Art Gallery poate fi gasita pe str. Alexandru Macedonski, Nr. 49, Craiova.
„Ne bucuram sa gazduim expozitia Permanent World Encyclopedia care coincide cu obiectivele si dorinta galeriei de a promova autenticitatea si libertatea creativa. GLORIÆ art gallery este un centru vibrant in care oamenii vin sa se conecteze, sa invete si sa se inspire unii pe altii. Expozitia este gazduita in Craiova toata luna octombrie, luna in care vom organiza o serie de evenimente anexe.” a adaugat Gloria Berceanu, fondator GLORIÆ Art Gallery.
Artistii participanti sunt Roxana Ajder, Adrian Buda, Mihaela Coanda, Iulian Cristea, Calin Dumitrascu, Iuliana Hlihor, Dariana Ilie, Andrei Ispas, Ana Lupu, Andreea Mihalka, David Miholcsa, Moga Dan Marius, Ada Muntean, Oana Nastasache, Raluca Pavelescu, Iulia Puscasu, Daniel Semenciuc si Codrut Zele.
Trei dintre artisti sunt de origine din Craiova: Mihaela Coanda, Calin Dumitrascu si Andrei Ispas.
Mihaela Coanda a studiat pictura la Universitatea de Arte si Design din Cluj-Napoca (licenta si master). In lucrarile sale, foloseste o paleta de culori neutre si pamantii, cu nuante pastelate fine, amintind de naturile statice ale artistului italian Giorgio Morandi. Nuantele predominante includ bej, verde, ocru si nuante de albastru deschis. In prezent, locuieste si lucreaza intre Craiova si Cluj-Napoca.
Nascut in 1997, Calin Dumitrascu a absolvit studiile de licenta si masterat la Universitatea de arta si Design din Cluj-Napoca, iar in prezent este doctorand in arte vizuale si cadru didactic asociat la aceeasi universitate. Se exprima prin intermediul picturii, folosindu-se de tehnici variate precum uleiul, tempera cu emulsie de ou sau encaustica. In picturile sale, naturi statice sau peisaje, utilizeaza o paleta cromatica restransa, dar si un limbaj minimalist. Prin acestea ofera o viziune la nivel micro si macro asupra lumii, o viziune de factura existentialista in care elementele ce compun imaginea devin sinonime cu fragilitatea si absurdul existentei umane.
Andrei Ispas este un artist vizual stabilit in Cluj-Napoca, unde isi desfasoara activitatea. Lucrarile sale, realizate pe baza fotografiilor si a memoriei, sunt mai mult decat simple reprezentari ale peisajelor sau interioarelor. Exploreaza spatii modelate de memorie personala sau colectiva, intr-o maniera lejera, dar profund influentata de pictura modernista timpurie.
Ispas surprinde peisaje si scene din viata urbana si rurala romaneasca, figuri umane angrenate in activitati cotidiene, dar si natura mereu prezenta, creand o atmosfera care leaga totul intr-o unitate subtila. Tehnica sa variaza de la o cromatica vibranta si un stil expresiv pana la compozitii aproape monocromatice, invitand privitorul sa descopere detalii abstracte in fiecare lucrare.
Arta Prezentului si Empower Artists, un proiect editorial lansat de Asociatia Culturala Empower Art & Artists, sunt platforme dedicate sprijinirii si promovarii artistilor vizuali romani.
Empower Artists faciliteaza interactiunea dintre public si comunitatea artistica printr-o serie de cronici si interviuri cu artisti si specialisti in domeniu, iar Arta Prezentului ofera un canal necesar si util pentru promovarea si vanzarea creatiilor artistilor romani. Cele doua platforme urmaresc sa joace un rol esential in dezvoltarea si sustinerea scenei artistice din Romania.
GLORIÆ Art Gallery, situata in centrul istoric al Craiovei, este un spatiu deschis si primitor, care si-a propus sa promoveze artistii locali si nationali, inclusiv studenti ai facultatilor cu profil artistic. Este un loc de intalnire, socializare si descoperire a artei care urmareste sa transforme atmosfera culturala locala si sa repozitioneze orasul pe harta culturala nationala.