O capodopera de Caravaggio, expusa in premiera in Romania. La Timisoara se deschide o expozitie cu 43 de picturi ale unor artisti aflati sub influenta lui Cavaraggio.
Ieri s-au pus in vanzare biletele pentru expozitia „Luminile lui Caravaggio. Inceputul modernitatii in pictura europeana, capodopere din colectia Roberto Longhi” care va fi deschisa la Muzeul National de Arta Timisoara, in perioada 16 noiembrie 2024 – 28 februarie 2025.
Realizata in colaborare cu Fondazione di Studi di Storia dell’Arte Roberto Longhi din Firenze si Civita Mostre e Musei din Roma, expozitia este dedicata picturii lui Caravaggio si artistilor care au creat sub influenta lui, unii dintre ei facand parte din cercul lui social. Este vorba despre opere ale Caravaggistilor pe care istoricul de arta Roberto Longhi le-a colectionat si cercetat de-a lungul timpului, Longhi a aprofundat indelung operelor grupului de Caravaggisti.
Expozitia cuprinde 43 de opere care vor fi expuse in Galeria Ioachim Miloia a Palatului Baroc din Timisoara.
„Luminile lui Caravaggio. inceputul modernitatii in pictura europeana, capodopere din colectia Roberto Longhi” este un nou eveniment fanion care continua mostenirea Timisoarei 2023 – Capitala Europeana a Culturi.
Publicul va putea admira cele 43 de opere aduse de la Florenta realizate de 33 de creatori ai picturii europene. Programul de vizitare va fi de miercuri pana duminica, in intervalul orar 10:00 – 18:00. Este inchis luni si marti, precum si zilele de 25–26 decembrie 2024 si 1 ianuarie 2025.
Expozitia aduce in premiera in Romania una dintre picturile originale de Caravaggio realizata in 1597 — “Baiat muscat de soparla”, alaturi de lucrari semnate de artisti din aria sa de influenta precum: Lorenzo Lotto, Juseppe Ribera, Gian Battista Caracciolo, Dirck van Baburen, Mattia Preti si Gerrit Van Honthorst.
Michelangelo Merisi zis Caravaggio (n. 29 septembrie 1571 la Milano, d. 18 iulie 1610 la Porto Ercole) a fost unul dintre cei mai inovatori artisti baroci.
Pictorul italian a fost activ intre 1593 si 1610 in Roma, Napoli, Malta si Sicilia. In 1599, datorita influentei cardinalului Francesco Maria del Monte, Caravaggio a primit o comanda de picturi pentru Capela Contarelli din Biserica San Luigi dei Francesi din Roma. Doua dintre lucrarile sale finalizate in 1600, Martiriul Sfantului Matei si Chemarea Sfantului Matei, au facut imediat senzatie.
Inovatia picturii lui Caravaggio a constat in accentuarea umbrelor in clarobscur. Desi clar-obscurul era cunoscut inainte, Caravaggio a fost cel care a aplicat un contrast atat de puternic, aproape intunecand unele elemente ale picturii in umbra si expunandu-le pe altele in lumina orbitoare. Acest lucru a fost insotit de o observatie patrunzatoare a trasaturilor fizice si psihologice ale personajelor, care a fost primita cu entuziasm de unii si respinsa categoric de altii.
Stilul lui Caravaggio a deschis calea pentru o noua generatie de pictori. S-a dezvoltat o tendinta cunoscuta sub numele de caravagissti. Printre adeptii lui Merisi se numara, printre altii, Carlo Saraceni, Bartolomeo Manfredi, Orazio Borgianni si Valentin de Boulogne.
Scurta sedere a lui Caravaggio in Napoli a contribuit la formarea unui cerc local de caravagissti, din care faceau parte Giovanni Battista Caracciolo si Jusepe de Ribera. Faptul ca Napoli apartinea coroanei spaniole a facilitat familiarizarea artistilor din Peninsula Iberica cu acest stil.
Tendinta a ajuns in nordul Europei datorita unui grup de artisti din Utrecht, de exemplu Gerrit van Honthorst si Dirck van Baburen, care au calatorit la Roma la inceputul secolului al XVII-lea. In plus, picturile lui Caravaggio au influentat artisti baroci de marca precum Rubens, Vermeer, Rembrandt si Velàzquez.
Redescoperirea rolului si mostenirii lui Caravaggio i se datoreaza, printre altii, istoricului de arta italian Roberto Longhi (1889-1970).
Fascinatia sa pentru maestrul lombard si pentru discipolii sai a fost punctul de plecare al cercetarilor sale, incepand cu teza de doctorat sustinuta in 1911 la Universitatea din Torino.
Longhi a recunoscut imediat influenta revolutionara a picturii lui Caravaggio si l-a aclamat pe artist drept primul pictor al erei moderne. In resedinta sa florentina, Villa Il Tasso, Roberto Longhi a adunat o colectie de lucrari ale maestrilor din diferite epoci, care au constituit subiectul studiilor sale.
Lucrarile caravagionistilor reunite in jurul lucrarii “Baiat muscat de soparla”reprezinta o parte importanta a acestei colectii. Capodopera dateaza din perioada de inceput a lui Caravaggio la Roma (c. 1596-1597) si surprinde prin abordarea foarte naturalista a detaliilor si gestionarea uimitoare a luminii care surprind in mod convingator momentul in care, muscat de o soparla, tanarul speriat isi retrage brusc bratul.
Biletele pentru expozitia de la Timisoara pot fi achizitionate de pe site-ul Muzeului National de Arta Timisoara si de pe platforma dedicata.
Pot fi achizitionate urmatoarele tipuri de bilete: pentru adulti – 80 Ron, pentru pensionari – 40 RON si pentru studenti – 20 RON. Pentru jurnalisti, presa scrisa si media (cu acreditare prealabila), prescolari si elevi, precum si profesorii sau invatatorii insotitori (1 insotitor la 10 prescolari/elevi), angajati ai muzeelor publice din Romania, membri ai Asociatiei Ghizilor Acrediti din Timisoara, membri AICA, ICOM, ICOMOS, UAPR, persoane cu dizabilitati si insotitorii lor accesul este gratuit.
Biletele pot fi achizitionate in avans cu un discount de 10% pt lunile ianuarie si februarie, cand taxa de vizitare se va majora conform noilor reglementari tarifare pentru anul 2025.