La Paloma, cel mai vechi club european, se redeschide la Barcelona. Este o veste buna in contextul in care in UK se inchid in medie 3 cluburi pe saptamana.
In timp ce multe localuri se confrunta cu probleme financiare si chiar faliment, din Spania vine o veste buna: cel mai vechi club de noapte din Europa, La Paloma din Barcelona, s-a redeschis permanent dupa mai multi ani de inchidere.
Contextul european post-pandemic nu este deloc favorabil cluburilor si evenimentelor desfasurate la interior, atat din cauza schimbarii obiceiurilor dar si din cauza inflatiei, a cresterii costurilor chiriilor si preturilor la energie.
Situata la granita dintre cartierele Sant Antoni si Raval din Barcelona, sala de bal decorata in stil rococo a fost deschisa pentru prima data in 1903.
La Paloma s-a redeschis treptat in ultimele luni, dupa ce detinatorii au fost nevoit sa inchida portile in 2007. Clubul are o capacitate de 1.000 de locuri si ofera cabine atat la nivelul ringului de dans, cat si la balcon.
Pentru a atrage un public variat, a fost anuntat un program pentru sezonul de toamna care include seturi de la Hot Chip, Theo Parrish, Machinedrum si Nightmares On Wax.
Clubul se afla in cladirea unei foste turnatorii unde se spune ca a fost forjata celebra statuie din Barcelona a lui Cristofor Columb. A fost fondat in 1903 de catre trei prieteni, intr-un cartier rau famat in care nu indraznea sa intervina nici macar politia. Deseori aveau loc lupte si rafuieli intre mafioti si gastile locale.
Sala de dans nu functiona prea bine, iar in 1907 Jaume Daura, care era furnizorul de bauturi, a devenit singurul proprietar al localului in schimbul banilor pe care ii datorau membrii fondatori.
Cativa ani mai tarziu, Ramon Daura, fiul lui Jaume, in varsta de 15 de ani, i-a propus tatalui sa ii permita sa conduca afacerea si sa incerce sa o transforme intr-un local serios, cu personalitate. In 1915 s-a dus la Paris si a venit cu o viziune clara asupra modului in care urma sa transforme la Paloma: scenograful Salvador Alarma si pictorul Miquel Moragas au fost angajati sa picteze tavanul cu scene ce reprezinta diferite tipuri de dans: dans popular, menuet aristocratic, bal monden si bal mascat.
In 1919, Manuel Mestres i-a propus lui Daura sa realizeze o versiune adaptata a Salii Oglinzilor de la Versailles si a decorat sala cu reliefuri acoperita cu foite de aur: mulaje in forma de ghirlande, lire si motive vegetale, sticla policroma si translucida. A realizat un pupitru cu doua muze sculptate pe fiecare parte, pe care orchestra urca pentru a canta. La final a instalat celebra lampa centrala de tavan, o lumina sculptata cu trei coroane de brate suprapuse, demna de un decor hollywoodian.
La Paloma este deseori locul in care se filmeaza reclame, secvente de filme, dar si activitati diverse precum concerte, evenimente private, dineuri, prezentari de moda, spectacole de teatru si arta contemporana. Insa clubul este renumit in mod deosebit pentru sesiuni de orchestra cu dansatori profesionisti de mambo, bolero, conga, boogaloo, paso doble, tango, cha-cha-cha, dar si ritmuri mai moderne.
Mai multe informatii despre club si rezervari gasiti aici.
Industria divertismentului a primit lovituri dupa lovituri in perioada post-pandemica.
La inceputul acestei luni, clubul emblematic Watergate din Berlin a anuntat ca isi inchide portile la sfarsitul anului 2024, echipa citand „presiunea financiara enorma” ca fiind unul dintre motivele din spatele inchiderii. Co-fondatorul Watergate, Ulrich Wombacher, a declarat: „Zilele in care Berlinul era inundat de vizitatori iubitori de cluburi s-au incheiat, cel putin pentru moment, iar scena se lupta sa supravietuiasca”.
Tot Watergate a inchis in luna august un alt club important din portofoliu, Renate, tot din Berlin.
Situatia este mult mai dura in Regatul Unit unde un raport arata ca intre iunie 2020 si iunie 2024 s-au inchis 480 de cluburi de noapte, 65 dintre acestea fiind desfiintate anul acesta. Night Time Industries Association atrage atentia asupra declinului masiv al sectorului si cere ajutorul guvernelor, deoarece aceste cifre reflecta o criza mai ampla in economia culturala de noapte a Regatului Unit.
Potrivit Euronews, Michael Kill, CEO-ul asociatiei, a declarat: „Sectorul cluburilor de noapte si al muzicii dance se confrunta cu o criza fara precedent. Din iunie 2020, am pierdut doua cluburi de noapte in fiecare saptamana, dar in ultimele sase luni, acest lucru a crescut la trei pe saptamana. Acest declin rapid este devastator pentru economia, cultura si comunitatile noastre. Suntem impovarati de costuri in crestere si de lipsa serviciilor publice esentiale. Sectorul nostru este tratat ca o idee secundara, desi sustine locurile de munca, turismul si industria ospitaliera. Aceste localuri nu sunt doar locuri in care se danseaza; ele sunt spatii vitale pentru comunitate si creativitate.”
Desi ar putea parea o problema superficiala, inchiderea cluburilor, in special cele dedicate muzicii live, releva o consecinta ingrijoratoare care ar putea avea efect pe termen lung la nivelul sectoului cultural.
Organizatia caritabila Music Venue Trust a avertizat anul trecut ca Regatul Unit „risca sa produca mai putini artisti de talie mondiala”, deoarece micile localuri de muzica continua sa se confrunte cu o „criza in toata regula”. Pe scurt, artistii nu vor mai avea locuri in care sa cante si sa isi castige traiul, ceea ce va duce reorientarea lor profesionala. Multi artisti cunoscuti — Amy Winehouse, Adele sau Lady Gaga fiind exemple in acest sens — si-au inceput carierele in baruri si cluburi de muzica, reusind sa se intretina pana cand au gasit oportunitati mai bune.
In Regatul Unit s-au inchis in ultimul an 125 de localuri dedicate muzicii live, adica 15,7% din toate spatiile de acest tip.