Skip to content

Astazi incepe Animest.19. Urmeaza 10 zile cu peste 90 de proiectii, inclusiv Minimest, filme si experiente pentru copii.

Animest revine la Bucuresti incepand de astazi, 4 octombrie, si va oferi o selectie bogata de scurtmetraje si lungmetraje de animatie pana duminica, 13 octombrie, in sapte spatii populare in randul iubitorilor de film si manifestari culturale: Cinema Elvire Popesco, Cinemateca Eforie, Instituto Cervantes, RAM (Romanian Art Movement), CINETic si Sala Luceafarul.

Cea de-a 19-a editie a Festivalului International de Film de Animatie Animest este deschisa cu o proiectie in premiera in Romania a filmului care a castigat anul acesta Cristalul la Annecy. 

“Memoir of a Snail” va rula, incepand cu ora 19:00, la Sala Luceafarul (fostul Cinema Pro) si va da startul a 10 zile de proiectii ale celor mai noi productii animate din intreaga lumea, evenimente tematice, activitati dedicate copiilor, intalniri cu invitati speciali si chiar proiectii de filme accesibilizate. 

Street Spirit (Fade Out), Urban Discipline, Overpass Graffiti, There Goes the Neighborhood si Street Fighting Man sunt melodiile care alcatuiesc playlist-ul urban al Animest.19 si denumesc cele 5 calupuri de scurtmetraje tematice curatoriate de directorul si selectionerul festivalului, Mihai Mitrica, alaturi de jurnalistul si istoricul de film francez Alexis Hunot, invitat si anul acesta la Bucuresti.

Nici cei mai mici dintre cinefili nu sunt lasati la o parte, sectiunea Minimest revine cu proiectii speciale, o competitie jurizata de copii, ateliere de animatie, benzi desenate si reciclare artistica, precum si dimineti de weekend la cinema pentru intreaga familie. 

Anul acesta parintii vor putea petrece timp alaturi de cei mici, inainte sau dupa proiectiile Minimest, la Cinemateca Eforie, unde va fi organizat Minimest Kids Corner – un loc plin de culoare si jocuri pentru toate varstele. 

Programul complet Minimest este online aici.

Adolescentii ocupa un loc aparte in programul de anul acesta care inaugureaza o noua sectiune tematica dedicata lor – Fresh Frames – in care spectatorii vor vedea o selectie de 16 filme de animatie create de adolescenti din Romania si Republica Moldova. 

Noua sectiune a luat nastere gratie Incubatorului de Animatie, cea mai mare comunitate pentru adolescenti dedicata animatiei si artei digitale si isi propune sa fie o oglinda a perspectivelor noii generatii de animatori.

Editia de anul acesta a Animest.19 aduce in program si o initiativa extrem de necesara – filme accesibilizate, care sa poata fi urmarite de spectatori cu sau fara deficiente de auz. Doua lungmetraje pentru toate varstele si un calup de scurtmetraje pentru copii vor avea subtitrare descriptiva si interpretare in limba semnelor romane. 

Unul dintre lungmetrajele internationale de succes care vor fi accesibilizate de Animest este Leo, marele inventator (r. Jim Capobianco si Pierre-Luc Granjon), lansat recent in Romania. Filmul spune povestea geniului Leonardo da Vinci, intr-un film de animatie stop-motion pentru toate varstele.

Animest.19 continua traditia retrospectivelor anuale dedicate tarilor care au stabilit de-a lungul timpului borne importante in cinematografie cu ITALIA. 

Publicul va avea ocazia unica de a explora bogatia si diversitatea animatiei italiene printr-o selectie impresionanta de filme si evenimente speciale, care aduc in prim-plan atat clasici ai genului, cat si creatii contemporane de renume international. 

Printre invitatii care vor veni la festival din Italia se numara Andrea Martignoni (artist, sound designer si istoric in domeniul animatiei), Claudio Cazzato (producator si selectioner al Festivalului International de Film de Animatie din Copenhaga) si Alessandro Rak (autor de benzi desenate, scriitor si regizor).

Printre invitatii speciali care fie vor juriza sectiunile competitionale ale festivalului, fie vor sustine masterclass-uri, fie se vor intalni cu publicul la sesiunile de Q&A de dupa proiectii se numara si Jonathan Hugdson – unul dintre cele mai mari nume ale animatiei contemporane, care are dedicata si o Retrospectiva in cadrul festivalului, Clara Marquardt – producatoare in cadrul companiei franceze Les Valseurs, Pierre-Luc Granjon – co-regizorul filmului multi-premiat Leo, the Inventor, Jose Luis Agreda –  art-directorul filmului Robot Dreams, nominalizat anul acesta la Oscar si Ivana Sujová – scenarista si director de festival in Slovacia, membra a juriului TOON SCRIPTS, concursul de scenarii de film serial de animatie al Animest, o alta noutate a editiei.

Un alt invitat cu totul si cu totul special la Animest 2024 este Kōji Morimoto, unul dintre cei mai autentici animatori japonezi ai zilelor noastre. 

Publicul se va putea intalni cu el la proiectiile omnibusului Genius Party Beyond, respectiv scurtmetrajului Noiseman Sound Insect. Kōji Morimoto este si unul dintre membrii juriului Animusic, unde va avea de analizat 31 de videoclipuri selectionate in competitie, printre care si 4 realizate de romani. Animusic Night, evenimentul care da tonul petrecerii in festival, va avea loc pe 10 octombrie, de la 21:00.

Pasionatii de experiente cinematografice avangardiste se pot delecta cu un nou volum de proiectii animate alese si impletite de Michael Helmerhorst pe 5 octombrie, de la 23:30, la Trippy Animation Night; cei care nu se tem sa iasa din zona de confort si sa exploreze pe marele ecran animatii explicite despre placere, pasiune, jocuri si jucarii dedicate exclusiv adultilor isi vor gasi locul marti 8 octombrie la  Erotica – The Night of Erotic Animation; iar fanii genului horror sunt asteptati sa urmareasca scurtmetraje cu puternic impact emotional vineri 11 octombrie, de la 23:00, la teribila Creepy Animation Night.

Castigatorii celor 7 sectiuni competitionale vor fi desemnati in cadrul Galei de inchidere care va avea loc sambata 12 octombrie, la Cinemateca Eforie.

Programul editiei Animest.19 – Urban Frames este disponibil online pe animest.ro si in aplicatia Animest (Android & iOS). Biletele si abonamentele pot fi achizitionate prin intermediul platformei Eventbook.

Citește în continuare