Skip to content

Programul weekend 4-6 octombrie in capitala. Strazi Deschise, Noaptea Alba a Galeriilor, festivalul RADAR New Media Art si Street Delivery.

Weekendul 4-5-6 octombrie este unul dintre cele mai bogate pentru iubitorii de activitati in aer liber, evenimente culturale, spectacole, experiente imersive dar si pentru copii. 

In capitala, operatorii culturali profita de ultimele zile de vreme moderata pentru a-i scoate pe bucuresteni din casa si a-i implica in activitati care sa ii bucure si sa le faca vietile mai frumoase. De la Strazi Deschise la Noaptea Alba a Galeriilor, Street Delivery sau Festivalul de arta new media RADAR, va invitam sa descoperiti mai jos cele mai ofertante optiuni pentru aceste zile.

Azi incepe Street Delivery, Gen, editia a 19-a a festivalului manifest pentru spatiul public din Bucuresti.

Weekendul acesta (4-5-6 octombrie), Street Delivery, Gen (re)deschide strada Arthur Verona din Bucuresti exclusiv pietonilor si o mobileaza cu idei care pot transforma, fie si pentru cateva zile, aglomerari urbane in spatii gandite si proiectate pentru oameni.

Street Delivery, Gen si-a propus sa fie un eveniment anti-departare si dedica a 19-a editie a evenimentului-manifest Generatiei Z, ai carei membri sunt invitati sa curatorieze evenimentul, sa aleaga artistii prezenti pe scene, pe pereti si sa isi prezinte propriile idei pentru un oras mai bun.

In program sunt incluse dezbateri, unele moderate chiar de adolescenti. Proiecte invitate, de exemplu Decide/ti orasul, un joc al strazii Verona initiat de SuperSerios, care transforma locuitorii in … consilieri locali si negociatori ai solutiilor pe care le propun chiar ei. Sau Poetic Hub, organizat de Cenaclul Visceral, ce aduce in prim plan poezia contemporana. 

Vor avea loc si proiectii de film precum primul documentar despre Gen Z – vis.viata, regia Ruxandra Gubernat (vineri 18:30 si sambata 18:00 la Casa Ion Mincu). Muzica de anul acesta aduce in fata publicului artisti precum Miron Ghiu, IIOANA, Esosu, Inana, Per Tu, Ana Coman, Obeah si Bianca Oance. Dansam swing cu Jazz Roots, spontan cu 4th division si invitati surpriza.

Tot astazi se deschide si RADAR 2024, cel mai mare festival de new media art din Romania, ce aduce pentru prima data in Romania instalatii din 10 tari, expuse la festivaluri de prestigiu din New York, Madrid sau Miami.

Intre 4 si 6 octombrie, la Hotel Caro, in cladirea fostei fabrici, vizitatorii vor putea vedea instalatii de arta si proiecte inedite din sfera digitala, iar seara se vor bucura de performance-uri audio vizuale live, asigurate de cele mai sonore nume nationale si internationale din domeniu. 

De asemenea, micii vizitatori au la dispozitie o sectiunea creata special pentru ei, imaginata ca un traseu printr-o lume captivanta, presarata cu experiente educative si interactive         

Biletele sunt disponibile pe site-ul festivalului si pe entertix.ro, pe link-ul acesta pentru acces RADAR general si aici pentru acces RADAR Kids, la pretul de 50 de lei pentru adulti si 40 de lei pentru copii. Sunt disponibile reduceri pentru grupuri si studenti.

12 orase din tara si Bucurestiul isi vor deschide spatiile alternative de arta contemporana pentru un program lung si plin de surprize in weekendul 4-6 octombrie, pentru al 18-lea an de Noaptea Alba a Galeriilor. 

Publicul va putea cutreiera galerii, spatii alternative, huburi creative si ateliere de creatie din Bucuresti, Brasov, Cluj-Napoca, Craiova, Deva, Galati, Iasi, Valea Jiului (Petrila & Petrosani), Resita, Sibiu, Timisoara, Targu Mures.  Mai jos gasiti lista galeriilor din Bucuresti, pentru restul oraselor consultati  site-ul noapteagaleriilor.ro.

“Lost Files and Hidden Treasures” este o expozitie-arhiva care exploreaza activitatea de peste douazeci de ani in zona artei graffiti a grupului The Oilers si a artistului Neon. Expozitia pe care o veti putea vizita incepand cu data de 4 octombrie in spatiul Mobius Gallery (Piata Amzei 13) completeaza demersul curatorial al centrului de cultura contemporana Rezidenta9 de explorare a miscarilor underground care au influentat evolutia scenei artistice din Romania a ultimelor decenii.

Bucuresti: ATOMA, SAC (2 spatii), 1001 ARTE (2 spatii), ⅔ galeria, A5 Studio Space, Amzei Creative Corner (Bucharest Biennale), Anaid Art Gallery, AnnArt Gallery, Arbor.art.room, ARCUB, ARSMONITOR, Atelier & galerie – Lucian Sandu Milea & Ana Cristina Toma, Atelier 030202, Beatrice von Babel HQ, Biblioteca Glitch, Celula de Arta, CIVIC by Code for Romania, Common House, creart gallery, Centrul de Studii Vizuale CSV, Curtea Space Gallery by Centrul Cultural HDU, ETAJ | artist run space, Fundatia Francisc Chiuariu, Gaep, Galeria Anca Poterasu, Galeria Cabinet, Galeria Calderon Art Studio, Galeria Calea Victoriei 91-93, Galeria Posibila, Galeria Romana, Galeria Sector 1, Galeria SIMEZA, Is This Art? Photography Art Gallery, Kultur21, LA BORNA Contemporary Art Gallery, Luvart Gallery, MNtRplusC (spatiul de arta contemporana al Muzeului taranului Roman), Mobius Gallery, Mobius Playground, NON Art Space, Piua Studio, Rezidenta9, Salon de Papier by Mobius, Scanteia projects, Scemtovici & Benowitz Gallery, SwitchLab, UNAGaleria.

Noaptea Alba a Galeriilor a fost de la prima editie si ramane un eveniment cu acces gratuit care sustine necesitatea accesului la cultura pentru publicul larg.

„Strazi deschise – Bucuresti, Promenada urbana” intampina publicul bucurestean si turistii, in weekendul 5-6 octombrie, cu un program artistic variat atat pe Calea Victoriei cat si pe Strada Dimitrie Onciul din sectorul 2 al Capitalei. 

Spectacole de teatru, concerte live, reprezentatii de dans, instalatii, activitati sportive, ateliere dedicate copiilor si expozitii vor transforma cele doua zone active din acest weekend in adevarate spatii dedicate relaxarii si distractiei.

In cadrul programului „Strazi deschise, Bucuresti – Promenada urbana” vor fi instituite restrictii rutiere pe Calea Victoriei in intervalul orar 10:00-22:00 doar in ziua de duminica, 6 octombrie. Se va permite traversarea pe Calea Victoriei, pe segmentul de drum de la intersectia cu Bulevardul Dacia, Strada stirbei Voda, Strada Ion Campineanu, Bulevardul Regina Elisabeta. Traficul Societatii de Transport Bucuresti va fi deviat, fara afectarea calatorilor. 

Traficul rutier pe Calea Victoriei se va relua pe timpul noptii pana dimineata (in ziua de duminica spre luni), incepand de la ora 23:00 pana la ora 09:00. Pentru siguranta participantilor la eveniment, pe arterele pe care nu mai circula masini se inchid si pistele de biciclete. 

In sectorul 2 al Capitalei, incepand de sambata, 5 octombrie, ora 07:00, pana luni, 7 octombrie, pana la ora 02:00, traficul este restrictionat pe Strada Dimitrie Onciul, pe segmentul cuprins intre strada Olari si Aleea Margareta, inclusiv scuarul din Bulevardul Ferdinand.

Program artistic „Strazi deschise” pe Calea Victoriei:

Vizitatorii vor putea explora duminica 6 octombrie, intre orele 10:00 – 17:30 doua expozitii permanente remarcabile care au loc la Muzeul Municipiului Bucuresti – Casa Filipescu-Cesianu: „Muzeul Varstelor – de la copilarie la senectute”, o incursiune captivanta in etapele vietii umane, si „in apropierea sfintilor. Frescele Manastirii Vacaresti dupa 40 de ani”, care readuce la viata frumusetea si semnificatia frescelor acestei importante manastiri distruse.

Pasionatii de arta contemporana sunt invitati sa descopere, de la ora 10:00, in fata Hotelului Novotel, instalatia creativa „Somnul ratiunii naste idei”, realizata de Alexandru Simion Boeriu, un proiect artistic care face parte din Saptamana Sustenabilitatii Creative, editia a III-a, si invita la reflectie asupra conexiunii dintre ratiune, creativitate si sustenabilitate.

Monumentul istoric Arcul de Triumf este deschis publicului in ambele zile de weekend, intre orele 12:00 si 20:00. Accesul publicului este gratuit.

Spectatorii vor putea asista la o serie de activitati impresionante oferite de Jandarmeria Romana intre 12:00 – 16:00 precum: demonstratii cu echipaje ecvestre si canine, spectacol oferit de Muzica Militara Reprezentativa a Jandarmeriei, exercitii tip drill cu Garda de Onoare a Jandarmeriei Romane si exercitii de autoaparare realizate de Brigada Speciala de Interventie.

De asemenea, duminica de la ora 17:00, in zona Hotelului Novotel, publicul va trai o experienta muzicala dinamica datorita concertului sustinut de trupa REAL, cu Andra Piersinaru (voce), acompaniata de Radu Marinescu (chitara), Angelo Stoica (chitara) si Leon Craioveanu (percutie).

Elevii scolii de Arte Prestissimo Music vor oferi, in fata Cercul Militar National, de la ora 17:00, un recital de canto, cu voci talentate precum Gabriela Alexandra Florea, Sebi David, Olga Balan si Ada Cercel, intr-un concert ce celebreaza tinerele talente iar de la ora 18:00, Teatrul de Animatie tandarica prezinta spectacolul de animatie „Freestyle Puppetry”, oferind o experienta interactiva si amuzanta atat pentru copii, cat si pentru adulti.

Duminica, 6 octombrie, intre orele 18:00 si 21:00, DJ Mahony va energiza atmosfera in zona Muzeului National de Istorie a Romaniei prin show-ul sau plin de energie, Take Notes Show Case.

SAMBATA, 5 OCTOMBRIE 2024

Sectorul 2 – Strada Dimitrie Onciul 

09:00 – 21:00: Activitati sportive, zone de joaca si miscare – baschet, ping-pong 

10:00 – 11:00: Minishow de acrobatie (Circul Metropolitan Bucuresti)

11:00 – 13:00: „Cu toamna in odaie” – atelier creativ (Muzeul National al Literaturii)

13:00 – 20:00:  Caricaturi – Vasile Catrina

13:00 – 14:00: Parada Animalutelor din spectacolul Madagascar (Opera Comica pentru Copii)

14:00 – 16:00: Atelier de tesut la gherghef – atelier de creatie pentru copii  (AKKA Show)

16:00 – 19:00: Instalatia PIXELATA (Asociatia Non Profit Alucro)

16:00 – 17:00: Turtita Fermecata – spectacol de teatru (Teatrul „Ion Creanga”)

16:00 – 19:00: „Zei de zi cu zi” – instalatie interactiva (Teatrul Masca)

17:00 – 17:30 // 18.30 – 19.00: Concert de muzica folk cu trupa TheM (Teatrul Tineretului Metropolis)

18:00 – 19:00: Spectacol de dans modern si contemporan, Sectia Coregrafie – expert: Elena Zamfirescu (scoala de Arta Bucuresti)

19:00 – 20:00: Concert de percutie, sectia Percutie – expert: Pavel Stoica (scoala de Arta Bucuresti)

DUMINICA, 6 OCTOMBRIE 2024

Calea Victoriei – Muzeul Municipiului Bucuresti – Casa Filipescu-Cesianu

10:00 – 17:30: „Muzeul Varstelor – de la copilarie la senectute” // „in apropierea sfintilor. Frescele Manastirii Vacaresti dupa 40 de ani” – expozitii permanente (Muzeul Municipiului Bucuresti)

Calea Victoriei – zona Hotelului Novotel

10:00 – 20:00: „Somnul ratiunii naste idei” – instalatie de arta creata de Alexandru Simion Boeriu prezentata in cadrul Saptamanii Sustenabilitatii Creative, editia a III-a (Galeria Galateca & Asociatia Culturala Neo Art Romania)

Calea Victoriei – zona CEC / Muzeul National de Istorie a Romaniei

12.00 – 16.00: Demonstratii cu echipaje ecvestre si canine (Directia Generala de Jandarmi a Municipiului Bucuresti) 

Calea Victoriei – zona CEC / Muzeul National de Istorie a Romaniei

12.00 – 16.00: Spectacol oferit de Muzica Militara Reprezentativa a Jandarmeriei (Inspectoratul General al Jandarmeriei Romane – Baza de Administrare si Deservire a Jandarmeriei Romane)

Calea Victoriei – zona CEC / Muzeul National de Istorie a Romaniei

12.00 – 16.00: Exercitii tip drill cu personalul Garzii de Onoare a Jandarmeriei Romane (Inspectoratul General al Jandarmeriei Romane – Baza de Administrare si Deservire a Jandarmeriei Romane)

Calea Victoriei – zona CEC / Muzeul National de Istorie a Romaniei

12.00 – 16.00: Brigada Speciala de Interventie a Jandarmeriei Romane –  Exercitii de demonstratie specifice de autoaparare

Calea Victoriei – zona Hotelului Novotel

17:00 – 21:00: Concert trupa REAL – Andra Piersinaru (voce), Radu Marinescu (chitara), Angelo Stoica (chitara), Leon Craioveanu (percutie)

Calea Victoriei – Cercul Militar National

17.00 – 18.00: Concert: scoala de Arte Prestissimo Music – Elevii claselor de canto Gabriela Alexandra Florea, Sebi David, Olga Balan, Ada Cercel

Calea Victoriei – zona Muzeul National de Arta al Romaniei (spre Biserica Kretzulescu

18:00 – 19:20: „Freestyle Puppetry” – spectacol de animatie (Teatrul de Animatie tandarica)

Calea Victoriei – zona CEC / Muzeul National de Istorie a Romaniei

18.00 – 21.00: Mahony presents Take Notes Show Case

Arcul de Triumf

12:00 – 20:00: Program de vizitare (ultima intrare: ora 19:30) – accesul publicului este gratuit 

Sectorul 2 – Strada Dimitrie Onciul 

09:00 – 11:00: Activitati sportive, zone de joaca si miscare – baschet, ping-pong 

10:00 – 11:00: Cvartet acustic – Petru Giurcaneau (chitara), Iliosu Antonio – (contrabas), Munteanu Mihai (tobe), Toma Catalin (saxofon)

11:00 – 11:40: „Cei trei purcelusi” – spectacol de teatru (Teatrul Excelsior)

12:00 – 13:00: Parada Animalutelor din spectacolul Madagascar (Opera Comica pentru Copii)

13:00 – 15:00: Atelier de realizat obiecte si broderie cu margele (AKKA Show)

15:00 – 16:00: Spectacol de teatru de papusi (AKKA Show)

13:00 – 20:00: Caricaturi – Vasile Catrina

16:00 – 19:00: Instalatia PIXELATA (Asociatia Non Profit Alucro)

16:00 – 17:00: Magia Ghicitorilor – spectacol interactiv (Teatrul „Ion Creanga”)

16:00 – 19:00: „Zei de zi cu zi” – instalatie interactiva (Teatrul Masca)

17:00 – 17:30 // 18.30 – 19.00: Concert de muzica folk cu trupa TheM (Teatrul Tineretului Metropolis)

18:00 – 19:00: Concert Muzica Populara, sectia Canto Muzica Populara – expert: Maria Constantin (scoala de Arta Bucuresti)

19:00 – 20:00: Concert de percutie, sectia Percutie – expert: Pavel Stoica (scoala de Arta Bucuresti)

Citește în continuare